Juniorerna:

Hammarbys eget elitserielag

Det finns ett hockeylag inom Hammarby som redan spelar i Elitserien. Det är Hammarby Young Stars, juniorlaget som är nykomlingar i Super Elit som serien kallas.
– Vi reser faktiskt mer än a-laget, från Malmö i söder till Piteå i norr, säger lagets tränare Daniel Broberg.


Hammarby Young Stars består av killar födda mellan 1981 och 1983. De tränar och spelar sex dagar i veckan och tanken är att man ska kunna bidra med ett par tre spelare till a-laget varje år.
– Jag tror att det är viktigt med ett bra juniorlag, säger Daniel Broberg. Visserligen kan man ju värva alla spelare utifrån, men spelarna i mitt lag har ju hjärtat i Hammarby. Vi vill få in hammarbysjälen i a-laget. Och då är det bra att en del av de nya spelarna kommer från de egna leden.

Bosman ställde till det

För några år sedan kom den uppmärksammade Bosman-domen. Den innebär att en spelare som inte står under kontrakt kan gå gratis till en annan klubb, och inte som tidigare, köpas för stora övergångssummor. Det har mindre föreningar förlorat mycket på eftersom pengarna de fick för sina talanger helt har försvunnit.
– Att ha egna juniorer är inte någon större skillnad ekonomiskt eftersom Bosman-domen fortfarande gäller, säger Daniel Broberg. Men, tillägger han, om övergångspengarna kommer tillbaka som det talas om, då blir det ännu viktigare att ha duktiga juniorer.
I Sverige är juniorhockeyn väldigt lite uppmärksammad. Inte ens många hockeysupportrar vet vad "Super Elit" står för. Annat är det i Nordamerika och framför allt i Kanada.
– Det är en helt annan värld, säger Daniel Broberg. Jag besökte ett lag utanför Toronto. De behandlades som hjältar och idoler och det satt 6000 på läktarna under matcherna. Här är det annorlunda. Vi blir glada om resultatet står i tidningen. Och skulle det bli en hel notis i DN så blir det mycket snack bland grabbarna.

Viktigt med annat

De flesta spelarna i juniorlaget är i gymnasieåldern. Det betyder att hockeyn kan komma i konflikt med studierna.
– Det är naturligtvis jätteviktigt med studierna, anser Daniel Broberg. Det är viktigt med flera perspektiv på livet. Man behöver komma ifrån hockeyn ibland. Annars finns det risk att gå och älta och förstora upp problem. Och den här "jag-är-hockeyspelare"-identiteten, när den en dag försvinner, då kan det bli en farlig situation. Det är inte lätt att förklara för en 17-18-åring som bestämt sig.
– Men det är svårt som ledare. Jag vill inte förstöra deras drömmar, för samtidigt har jag respekt för en ung kille som säger "Jag Ska bli hockeyspelare".
(000223)