Bakom sargen:

”Vi är Sveriges bästa speakerbås”

Det är många människor som arbetar ideelt för att en elithockeymatch ska kunna bli av. Det här ska handla om sju personer som enligt de själva bildar Sveriges bästa speakerbås.
Hammarby har just gjort mål och publiken jublar. Domaren är på väg till speakerbåset för att namnge målskytt och passningsläggare. Men liksom de flesta andra gångerna har båspersonalen redan skrivit de rätta siffrorna på en stor lapp. Det är en sport att hinna före domaren.
Längst till höger släpper P O Söderblom ut en utvisad motståndarspelare på den ovanligt hala isen och sätter sig sedan och talar om vilka fyra i det andra laget som spelade vid målet. Samtidigt kommer det fem siffror från andra änden av båset. Det är Mia Nybäck som nämner vilka hammarbyspelare som var ute på isen. Per Skoglund och Micke Andersson sitter lutade över en liten portabel dator. Den är uppkopplad till Svenska Ishockeyförbundet och i samma stund de knackar in all statistik så finns den på internet. I mitten sitter speakern Torbjörn Klaesson. Han antecknar det han behöver och trycker sedan ner mikrofonknappen och börjar tala. Längre till vänster har Jack Persson knäppt fram ett mål på matchklockan och släckt utvisningstiden. Han väntar på att sätta igång klockan igen, och Martin Zenkert är beredd med reservklockan.

Mycket att tänka på
Förutom det som redan nämnts så ska matchfunktionärerna hålla reda på de utvisade, vilket brott de begått och tiden för brottet, målskyttar, passningsläggare och tiden för målet, hur många skott som skjuts mot mål (bara det är en hel vetenskap) och vem som skjuter, vilka två som tekar och vem av dem som vinner.
Om sanningen ska fram så är det fler än de sju i båset. Tre, fyra personer sitter uppe på läktaren och har hand om en del av statistiken. Tillsammans med de som sköter resultattavlan, ljud och ljus så blir det närmare femton personer som jobbar helt gratis. Till det kan läggas matchfunktionärer, program- och lottförsäljare.

Zitrus på väg
Med tiden har det utvecklats en speciell jargong i båset. Ofta brister någon ut i sång eller en hejaramsa. Många samtalsämnen visslar förbi under en match. För några år sedan var ämnet vid ett tillfälle "Hur träffar man trevliga flickor?". Någon kom på att dansbandsmusiker är populära. Därför startade man det något virtuella bandet Zitrus som planerades under matcherna i en hel säsong. Sättningen, lanseringen, telefonsamtalet till Bert, ja allt var planerat. Utom själva bandet då förstås. Det blev det inte så mycket med.
Är det riktigt spännande under en match så sitter de och darrar av nervositet. Och gör domaren i det läget ett felaktigt domslut så kan allt hända. Speakern kan till exempel vråla "DET DÄR VAR XXX INGEN OFFSIDE!", för att sekunden senare trycka ned knappen och med lugn stämma säga: – Offside...

Utvisad funktionär
Tidtagaren Jack Persson är förmodligen unik bland Sveriges samlade båspersonal. Han har nämligen själv blivit utvisad. Eller snarare uppvisad. Det hände för några år sedan under en match då han och domaren inte hade synkroniserat sin syn på hur hockey ska dömas, om man säger så.
Men för det allra mesta så är det en mycket god stämning mellan båspersonalen och domarna (och även de stackarna som sitter utvisade). Och arbetet sker effektivt. Det bevisas kanske framför allt av att de även arbetar under landskamperna på Globen.
- Vi är Sveriges bästa speakerbås, påstår de ödmjukt.
Martin Fors på Ishockeyförbundet vill inte uttrycka det så, men han medger att de kan sitt jobb.
- Vi har haft ett samarbete med Hammarbys båspersonal sedan VM 1989 och det fungerar bra, säger han. De är duktiga människor och vi kommer fortsätta att anlita dem.

Elitseriemässiga? Javisst!
Elitdomaren Ulf Rådbjer har dömt många matcher, både Hammarbys och Tre Kronors, när hammarbyarna suttit i båset.
- Ha-ha, bäst i Sverige? Ja de är säkert med i toppstriden i alla fall. De är jättehärliga, tycker jag. Det kan hända vad som helst när de sitter i båset. När jag vinkar till dem precis innan periodens första nedläpp för att se om de är klara, så nöjer de sig inte med att vinka tillbaka. De gör vågen, skrattar Ulf Rådbjer.
Ulf Rådbjer anser att båspersonalen i Elitserien brukar vara duktig, men kanske lite väl strikt för hans smak.
- Ibland ser man åtta allvarliga ögon när man kommer fram för att meddela målskytt och assist. Då brukar jag fortsätta att rabbla tröjsiffror - sex, sju stycken - och så sitter de där och antecknar för glatta livet tills de upptäcker att jag skojar med dem.
När det gäller Hammarby så händer det ofta att Ulf Rådbjer inte ens åker fram till båset. Han bara tittar upp för att se att de fått med rätt siffror och sånt.
- Det är kul att Hammarby satsar mot Elitserien, säger han och tillägger: För speakerbåset är redan elitseriemässiga...
(000214)