Alexander Skvortsov, Bajens nye tränare:

A och O är att snabbt vända spelet!

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 1994/95

Bajen har aldrig haft, och kommer förmodligen aldrig att få, en mer meriterad hockeytränare.
  Tänker då på vad Alexander Skvortsov, har på sitt ”konto” som spelare: 3 VM-guld, 1 OS-guld, totalt 119 A-landskamper för forna Sovjetunionen.
  - Men spelaren Skvortsov och tränaren Skvortsov är två olika personer. Som spelare tillhörde jag världstoppen, som tränare har jag nyss inlett min karriär och kanske blir jag aldrig någon topptränare, säger Skvortsov och ler

Alexander Skvortsov var bofast i det Sovjetiska hockeylandslaget under åren 1979-85, han har varit med om det mesta och det bästa som hockeyspelare och självklart är det så att hans referensram fortfarande är den sovjetiska hockeyn.
  - I början när jag kom till Kalix så var omställningen svår. Det svenska samhället med sin fina människosyn är ju annorlunda än det ryska...över huvud taget är det stor skillnad hur människor tänker här och hur dom tänkte/tänker i mitt gamla hemland.

Skvortsov var tidigt inställd på att bli hockeytränare. Men det var inte förrän flyttlasset gick till Norrbotten och Kalix för fyra år sedan som tränartankarna övergick i praktisk handling.
  - Från start var det inte heller meningen att jag skulle träna Kalix, utan jag skulle bara förstärka på spelarsidan. Men så blev jag istället spelande tränare där uppe under tre års tid.
  Och så nu, omställningen från att ha tränat ett topplag i tvåan till ett topplag i ettan. Är det här ett ”lagom” stort steg?
  - Jag tror det. Och jag har i alla fall kunnat konstatera att spelarna i Hammarby vill utvecklas, dom vill träna hårt för att bli bättre. Detta är en bra grund.
  Annars då, blir det ryskt Bajen i år?
  - Nej, men kanske kan man foga samman det bästa i den ryska och svenska hockeyn, säger Skvortsov, och svarar blixtsnabbt på vad han tycker bör förändras i Hammarbys spel.
  - Att vända spelet snabbare är A och O. Här tycker jag det går för långsamt för svenska lag, man går ner för djupt i egen zon innan man startar anfallen.

Skvortsov har annars anpassat sig väl till livet i Sverige. Och hela hans person utstrålar ödmjukhet.
  - Människorna här är så snälla och jag tycker också era tränare är intelligenta. Dom försöker inte bara förstå spelet utan också människan. I Sovjet var det spelet som gällde, punkt.
  I Sovjet, som Skvortsov naturligtvis har som referensram, så tränade man på landslagsnivå två-tre gånger om dagen. Och som Skvortsov ser på saken så var nyckeln till den sovjetiska hockeyframgången att spelarna var utbildade att hela tiden tänka två/tre steg framåt. Och dessutom hade spelarna samma uppfattning om vilken hockey man skulle spela.
  - Det svenska samhället är dock annorlunda och även den svenska hockeykulturen har andra förtecken än den ryska. För mig gäller det framför allt att erbjuda spelarna allt jag själv lärt mig under min långa hockeykarriär, även små detaljer.

Och att Skvortsov verkligen slipar på de små detaljerna kan alla som sett honom förbereda sig inför ispassen intyga. han kommer mycket väl preparerad inför övningarna på isen.
  Och handlar det inte om hockey så...
  - Det blir ju inte så mycket tid över för annat, men då är det familjen som gäller, min fru Marina och vår 2,5 år gamla dotter Katja.

(030922)