En lägesrapport

Information från ordförande Jim Sharp 071207

Texten publicerad på Hammarbys officiella hemsida

Hammarbyare och hockeyvänner,

I dagarna är det precis ett år sedan jag blev invald i Hammarbys styrelse och under de senaste veckorna har jag fungerat som klubbens ordförande. Det har varit en intensiv, hektisk och turbulent tid. Nu går året mot sitt slut, men fortfarande återstår flera viktiga saker. Jag vill gå så långt som att hävda att vi nu står inför vårt viktigaste vägval på åratal. Låt mig återkomma till detta.

Hammarby är en av Sveriges mest anrika, för att inte säga den mest anrika, hockeyklubben i Sverige. Vi kan stoltsera med 88 raka säsonger i någon av de två högsta serierna, vilket inget annat lag kan matcha. Självfallet hoppas vi att sviten skall förbli obruten, men det är inget som kommer automatiskt utan det fordrar stenhårt jobb och stora uppoffringar.

Vi i styrelsen jobbar dag och natt och avsätter så mycket tid vi bara kan – allt för att få Hammarby på fötter igen. Styrelsearbetet har inte varit en dans på rosor alla gånger. Under hösten har klubben varit riktigt illa ute, men vi har hela tiden haft övertygelsen att föreningen har en framtid. Därför har också vår inställning varit att aldrig ge upp. Därvidlag har vi känt vårt ansvar inte bara mot vår historia, utan även mot spelare, fans och – inte minst – de medlemmar som har givit oss sitt förtroende på årsmötet. Vi har fortfarande en lång väg kvar, men några resultat börjar dock skönjas.

Låt mig dock först säga att vårt arbete – särskilt i svåra stunder – har underlättats av många vardagliga glädjeämnen, som verkligen betyder mycket. Det värmer i hjärtat att få uppleva det engagemang som finns för Bajen Hockey på många håll. Det är precis så det skall vara – den dagen en förening blir en angelägenhet enbart för dess styrelse är man illa ute – men just under denna höst har detta betytt extra mycket. Förvisso har inte alla nyheter varit odelat positiva, men det är ändå upplyftande att Hammarbys öde intresserar så många. I onsdags blev Göran Demnert intervjuad på bästa sändningstid i TV4 samtidigt som City ägnade Hammarby Hockey ett helt uppslag. Har det skrivits och rapporterats lika mycket om någon annan allsvensk hockeyklubb som om Hammarby de senaste månaderna? Jag undrar det.

Jag vill särskilt nämna våra ungdomsledare, som oförtrutet har kämpat på under tuffa och knappa omständigheter. Spelarna i A-laget har aldrig förlorat modet, trots att mycket har gått dem emot både på och utanför isen. Sällan har jag känt mig så stolt som efter kämpasegern mot AIK i början av veckan. Trots de tuffa omständigheterna har våra grabbar vunnit fyra raka derbyn mot AIK – en sådan segersvit har vi bara haft två gånger tidigare under 87 år. Båda dessa gånger har vi haft ett betydligt mer ”stjärnspäckat” lag än årets upplaga, men det visar å andra sidan vilket go, vilken klubbkänsla och vilket Hammarbyhjärta som finns hos årets spelare! Det finns inga segrar som är skönare än dem som vinns på sådana grunder - det är helt enkelt Hammarby för mig!

Det är inte alltid man hinner med att tacka alla för deras insatser, men det skulle jag vilja göra nu. Tränarna och hela A-lagsorganisationen har visat vad Hammarbyhjärta är för något; detsamma gäller matchvärdar, souvenirförsäljare och alla andra som troget drar sitt strå till stacken vid våra hemmamatcher. Vi brottas med dåliga publiksiffror, men det vi saknar i kvantitet uppvägs i kvalitet. De supportrar vi har är en oerhörd tillgång och vi uppskattar alla deras insamlingar, lotteriförsäljningar och andra initiativ. Det har därför känts helt naturligt och självklart att formulera vår framtidsstrategi i nära samarbete med supportergrupperna Bamsingarna och Bajen Fans. Jag vill också tacka våra sponsorer och våra tålmodiga fordringsägare, som har vågat tro på oss även när det har sett mörkt ut.

Vi kommer att behöva hjälp även i framtiden, men vi i styrelsen sitter givetvis inte passiva och väntar på att andra skall lösa våra problem, det är inte det som vi är valda för. Vi har arbetat utifrån olika scenarion och hela tiden laborerat med olika handlingsalternativ. Sedan drygt två månader tillbaka har vi, tillsammans med en grupp investerare, diskuterat att bolagisera A-lagsverksamheten. Om Hammarby skall ha en framtid, om A-laget skall klara kraven för elitlicens och om ungdomshockeyn skall kunna återtaga förlorad terräng är detta, enligt styrelsens bedömning, den enda utvägen.

Det känns också som ett sunt och nödvändigt steg att ekonomiskt och organisatoriskt skilja ungdomshockeyn från varandra även om vi även i framtiden vill vinnlägga oss om goda och nära relationer. Ungdomshockeyn och elitverksamheten är två lika viktiga stöttepelare för Hammarby Hockey – faller en av dem hotas på sikt hela föreningens existensberättigande – vi kommer även i framtiden att vara delar av samma helhet, men under andra förutsättningar än i dag. Mer om våra planer finns att läsa på vår hemsida, och ytterligare presentation kommer att ske i samband med det kommande extra årsmötet. Till syvende och sidst är det medlemmarna som är klubbens högsta beslutande organ. Det är också de som skall fatta det slutgiltiga beslutet.

Till sist: Jag och de övriga i styrelsen tror fast och benhårt på att det går att vända den negativa utvecklingen. Om fyra år firar vi vårt 90-årsjubileum.
Vår ambition är att vi skall göra det som ett etablerat allsvenskt lag med en omfattande och sund ungdomsverksamhet, med en ordnad ekonomi och – inte minst – med återvunnet förtroende både internt och externt. En mödosam, men spännande, tid ligger framför oss.

Väl mött på årsmötet den 17 december, på våra matcher och i andra grönvita sammanhang framöver. Hammarby kommer att behöva alla som är beredda att engagera sig och hjälpa till. Det är vi tillsammans som är Hammarby Hockey.

Södermalm den 7 december 2007
Jim Sharp,
ordförande Hammarby IF Ishockeyförening


(090108)