Hemsidans nya krönikör Writer-Tobbe är nu tillbaka i delvis ny skepnad.
  Nu handlar det om säsongens nya konstellation ”Hockeynördarna” som kommer under säsongen att analysera allt hockeyaktigt värt att analysera. Hockey för hardcorefans kan man säga. Eller nördar, helt enkelt.
  Först ut att sönderanalyseras är matchen träningsmatchen Hammarby-VIK.
  ”Hockeynördarna” består av Tobbe Klaesson och Magnus Landström.

Hammarby började klart bäst med bra tempo och passningar. Tyvärr höll det bara några minuter. Sedan började uppspelen strula och passningarna gick fel. Bortsett dom första 5 minuterna gick första perioden till Västerås.
  När Hammarby får spela boxplay gör dom det mycket bra.
  Annars tyckte vi att första perioden blev sönderblåst av en osäker domare som försökte verka bestämd.
  Andra perioden glömmer vi snabbt. Det enda vi minns från den är Andreas Dahlbergs underbara framspelning till Marius Trygg efter drygt 16 minuter. I andra perioden skjuter Bajen 19 skott men det blir inget mål. Tobias Bössfall i VIK-målet var mycket bra under hela matchen. Men, samtidigt gjorde Hammarby det ganska lätt för honom. Det var många skott som gick rakt på som var lätta att plocka.
  Inför tredje perioden har Hammarby bestämt sig för att ta tillbaka matchen. Efter 6,56 kommer första reduceringen. Linus Stensson kämpar sig fram på offensiva blå och lyckas ta ett avslut som Bössfall räddar, men dock inte bättre än att pucken hamnar hos Magnus granath som bara lägger in pucken.
  2-4 blir det efter 17,49 i powerplay. Någon som jag inte hann se vem det var passar till Göthberg på högerkanten som frispelar Mads Hansen. Ett bra och snabbt anfall där spelet kom in från sidan och gjorde att Bössfall behövde göra en sidoförflyttning, till skillnad mot många andra anfall som kom rakt på med lite för vaga avslutningar.

Skulle ha vunnit

Som sammanfattning märktes det att VIK hade spelat en match innan. Man hittade varann bättre och dessutom hade dom mer raka linjer i spelet som gjorde att man kom förbi Hammarbys försvar.
  En träningsmatch är just vad det är, men känslan kom direkt att det här ska vi egentligen vinna.
  Vi tittade även på individuella prestationer, man är ju alltid lite nyfiken inför en ny säsong.

Ville ett fynd

Om vi börjar med Ville Söderlind kan vi enkelt konstatera att han är ett fynd. Jag förstår varför Bajen skrev på med honom redan i februari/mars. Oerhört teknisk back och grym i närkamperna vid sargen. Genast känns förlusten av Oduya inte särskilt stor.
  Fernholm såg man inte mycket av och Sellgren verkade lite kantig, eller hur man nu ska förklara det.
  Johan Eneqvist är snabb och har bra speluppfattning. Han hade några bra chanser.
  Mads Hansen är en liten ättrig ”Mini” Berg-typ som jag tror kan ställa till mycket oreda när han snurrar runt. Bra vid sargen. Rafner såg lite vilsen ut och kom sällan rätt. Marius Trygg känns att han har kvaliteter, hoppas han kan plocka fram det nu när han kommer få spela mer än vad han har gjort dom senaste åren.

Inte överens om ”Olie”

Sedan har vi Olow "Olie the goalie" Sundström. Här är vi för första gången inte överens. Magnus (och några till på läktaren) tyckte att Olie för ta på sig två av målen. Det tycker dock inte jag. Vad det handlar om är att utespelarna måste lära sig hur han spelar. Visst, det kan se lite svajigt ut när han slajdar ner och stöter undan pucken, och i vissa fall farligt när han går ner i sarghörnen och skickar iväg pucken. Han lämnar aldrig en retur rakt ut, när det kommer ett skott verkar han vara mer inne på åt vilket håll han ska lägga ut pucken. När Olie går ut och tar pucken måste en spelare gå upp i mittzonen och vara beredd på en passning, det kommer alltid en. Två av VIKs mål kom just av sådana situationer. I stället kunde VIK-spelare ta pucken och göra en snabb spelvändning och Olie hann inte tillbaka. Nu är ju Olie och Klint direkta motpoler när det gäller just spelet utanför målet så det gäller för utespelarna att anpassa sig efter vem som står.
  Till exempel under ett powerplay i andra perioden så kom en droppuck ner i egen zon. Olie var såklart ute och var på väg att göra ett snabbt uppspel. Då kommer Holmström ner och möter och säger HÄR. Olie ger Homer pucken som sedan går ner och tar burskydd. Dels gick det 20 viktiga sekunder och dels hann VIK ställa upp sig. När vi har en målvakt som har dom här kvaliteterna gäller det att utnyttja det. En gång i 3:e gjorde dom faktiskt det. Samtidigt som VIK byter skickar dom ner en puck efter sargen. Eneqvist ställer sig på andra sidan vid offensiva blå och Olie skickar en diagonalpassning som hamnar på bladet. Det är SÅ dom ska spela när Sundström står.   Dom gamla spelarna vet vi ju vad dom går för så där blir det lite kortare. Elias ställde upp som back vid tekningar, men han var hela tiden längst fram i anfallen och kom till några avslut. Linus var klart lyckosam i sitt slit. Lechen och Henke lika så, men deras tekningar var inte lika bra som tidigare.

För kort klubba?

Någon på läktaren påstod att Pålle hade för kort klubba. Vet inte om han hade sågat av den fel, men det såg lite märkligt ut när han sköt hål i luften. Dahlberg (vars namnlapp på tröjan är felstavad så han heter Dhalberg) var mycket bra. Alla grovjobbare, t.ex. Ejdepalm, Nilsson, Barklund och Kraft gjorde vad dom skulle. Det är väl meningen att Eneqvist, Rafner och Trygg tillsammans med Pålle ska bli targetplayers. Nu gäller det att alla hittar sina roller och linjerna i spelet så att dom passar in.
  Björk, Töyrä och Hägglund vilade. Men jag tror att Hägglund hellre hade spelat. Han tyckte det var kallt i hallen. Martin Samuelsson har ännu inte åkt tillbaka till USA så han var och kollade på matchen.

Om domaren

Till sist några ord om domaren M ”Linkan” Lindqvist, jag bara måste. Han gav ett nervöst intryck hela matchen och tog det säkra före det osäkra att ta dubbelutvisningar i parti och minut. Men när det är någon minut kvar av matchen händer något jag aldrig upplevt tidigare. Pucken glider ner längs sargen i Hammarbys zon. Olie går ut för att möta pucken och ser att en VIK-spelare kommer i full karriär. Han drar på för fullt och har inga planer på att vika undan. Olie sträcker på sig och sätter in en klockren tackling så Vikspelaren faller. Vad gör Linkan då? Jo, han ger Sundström 2 minuter för charging (Otillåten tackling). En liten stilla undran, när blev det tillåtet att åka på en målvakt? Och varför tog han bara en sådan utvisning i det läget och inte när det tacklades annars under matchen? Det märktes att Lindqvist normalt dömer juniorer.