Hemsidan tippar (inte) Superallsvenskan

...och bedömer Hammarbys spelare

Nu är Hammarby hemma igen.
  Förra säsongens seeega matcher, med spel utanför superallsvenskan, har förbytts i ett mycket effektivare och segrande Hammarby.
  Inför superallsvenskan så ska vi naturligtvis ranka lagen, men Webbmäster tänker inte falla i expertkollegers gropar genom att gradera lag vi inte sett sedan i samlaralbumet i mellanstadiet. Tipsen blir därför högst svepande
  Vi gör det lätt för oss och tar lagen i bokstavsordning. För Hammarby blir det en extended version - med bedömning spelare för spelare.


AIK (1-8)

AIK är ett ganska underhållande lag, men hittills har ineffektiviteten varit stor. Kan man komma till rätta med den - och rent av skjuta ett skott eller två i power play - så kan det bli topplacering. Har svårt att helt räkna bort gnagarna. Har rätt många ganska tunna spelare - en del med alltför stora filmstjärnedrömmar.

Björklöven (1-3)

Har svårt att se Löven annat än som topplag. I början av säsongen såg det ut som om laget skulle segla iväg i tabellen. Men den enkla derbygruppen kanske sövde laget allt för mycket. Varvar utsökt passningsspel och skickliga individuella prestationer med en stor portion grishockey. Hugg och slag. Gruff och tjabbelibabbel.

Bofors (3-8)

Det ska bli kul att se hur Bofors klarar sig i superallsvenskan. Inte minst med tanke på att laget har bröderna Steen i truppen. Tvåa och trea i interna skytteligan. Tror att motståndet är för svårt för en absolut topplacering, men till play off tar man sig nog kanske.

Mora (3-8)

Vet inte ett smack om laget. Har svårt att tänka mig att något annat söderlag än Rögle kan ta en av de två direktplatserna.

Oskarshamn (5-8)

Nej, får kämpa om en play offplats. Visserligen är det endast en titt i tabellen som ligger till grund för detta självsäkra påstående. Och nog kan tabellen ljuga ibland - men inte sååå mycket. Ska bli kul att följa Dean Seymour.

Rögle (1-8)

Om nu ryktena är sanna (som i och för sig mest kommer från Röglefansen själva) så blir Rögle ett topplag. Själv tror jag (dvs min stortå) att söderlagen får det besvärligt. Med utrymme för de obligatoriska skrällarna förstås...

Skellefteå (2-8)

Skellefteå har i sina bästa stunder kapacitet att slåss i toppen. Dock är laget alltid väldigt ojämnt. Har man favoritskap så är förlusten i princip säkrad. Här får man möta pålitliga vinnarlag i varje match. Kan bli svårt.

Hammarby (1-6)

Om Hammarbys spel fullständigt rasar ihop så får man kämpa för att nå play off. Men laget är ändå så bra att man inte missar play off. Det är jag helt övertygad om. Tror att trion Björklöven, Skellefteå och Rögle kan bli knepiga. Är också rädd för att AIK kan bli ett spöke. Så även om spelet fungerar bra så kan det bli fråga om en placering 4 till 6. Visar man samma stabilitet som det senaste dussinet matcher så blir det kamp om förstaplatsen.

Webbmästers omdöme om Hammarbys spelare

(Spelare som varit med för få matcher slipper)
2. Johan Ejdepalm Har varit ok. En spelare som arbetar i skymundan. Kanske lite för mycket i skymundan. Webbis vill se mer!
3. Mattias Nilsson Har spelat upp sig (som tur är). Vid tiden för Tobias Libergs måhända märkliga utlåning till Järfälla så tyckte vissa läktarprofeter att Nilsson matchades alltför mycket utan att prestera något. Och visst, det såg ganska bedrövligt ut då och då, men vi tycker att den talangfulle backen nu börjat visa bättre takter.
5. Johnny Oduya Har fortsatt sin positiva utvecklingskurva och har varit strålande i höst. Minus för det flitiga vevandet dock. Även om han blivit mer polerad så återstår mycket. Den typen av ”respekt” kanske funkar vid Albys tunnelbanestation, i rinken är det annat. ”Spelutvisningar” ska backar dra på sig ibland.
6. Elias Abrahamsson Har på allvar börjat använda sin fysik på ett konstruktivt sätt. Då är han mycket bra. I övrigt så gäller det lika för Elias som för Odoya; båspersonalen är kanske gullig, men träffa dem kan man göra mellan matcherna.
7. Linus Stensson En gamling som det lossnat för. Vilken härlig inställning. Nu känns det som om han får betalt för den också.
8. Jonas Göthberg Den flitiga matchningen efter skadan gillades inte alltid bland läktarprofeterna. Och det gick mer än lovligt knackigt. Men det var det värt. När Göthberg kom igång så började powerplayspelet funka. Vi vet vad Göthberg går för.
8. Martin Fjällby Har, liksom en del andra av de lovande yngre spelarna, kanske inte slagit igenom fullständigt ännu. Men liksom de övriga, så talar mycket för att det bara är en tidsfråga.
10. Andreas Paulsson Höll på att bli Hammarbyledningens största blunder på många år. Erbjöd ett skamkontrakt som inte skulle kunna försörja Lenin (Webbmästers katt) och som dessutom innehöll klausuler som skulle få Gandalf att slå ihjäl Frodo. Efter stora protester utifrån böjde sig Boorken & Co (vilket är stort), ändrade budet en aning och fick sig en stor hockeyartist som leder interna skytteligan överlägset.
11. Stefan Björk är ytterligare ett exempel på att man visst kan lära gamla hundar nya trick. Har växt något kollosalt. Kvar är kylan och de snärtiga skotten. Borta är drällandet med pucken och ”kylan” som fick fansen att käka lugnande som om de vore Läkerol.
12. Henrik Nilsson Var bra redan förra året, men är ännu bättre nu. Behöver inte säga så mycket mer.
13. Jimmie Kraft En av de unga som har blommat ut. Från att ha varit en pågränsentilllagetspelare så dominerar han nu. På de senaste matcherna har han dessutom lämnat ifrån sig pucken alltmer, vilket resulterat i lite assist också.
18. Christian Lechtaler är en av gamlingarna som tagit det ansvaret som ofta säger att äldre spelare ska göra. Med rutin osv blabla. I årets Hammarby har alla äldre spelare verkligen gjort det. Lechtaler har blivit allt bättre efter en inte helt övertygande start. Nu är han stor.
19. Andreas Lindh En önskespelare som faktiskt gjort mindre väsen (läs: blivit utvisad och mosat motståndare) än vad vi väntat oss. Och ändå spelar han fysiskt. Kanske den spelare som bäst anpassar sig efter gränserna. Mycket nyttig.
21. Gustav Gräsberg Det är skönt att ingen spelare har varit dålig i laget. Det gör en bedömning lätt. Man kan ösa ur sig beröm. Gräsberg vill vi se mer av. Tycker att det är en bit kvar till succé.
22. Tomas Kollar Har, liksom Jimmie Kraft, bara utvecklats mer och mer. Fast Kollar var ”tidigare”. Han visade redan förra säsongen en enorm talang. Och det fortsätter han göra.
23. Stefan Töyrä Vi var lite oroliga i början när Töyrä var lite väl osynlig - inte bara i målprotokollet. Han har, liksom Stensson, kommit upp till sin normala goda standard igen.
24. Kim Cannerheim Ytterligare en rutinerad spelare som kommit alltmer in i matchen. Det finns ännu mer att hämta där.
26. Fredrik Abrahamsson En härlig lirare som man vill se i Bajen. Har varit bra och glänst ibland, men vi vill se mer.
27. Daniel Holmström Precis så bra som vi kräver.
29. Andreas Dahlberg Gör en helt ok insats. Liksom många andra unga tror jag att Dahlberg kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider.
35. Johan Klint Vad ska man säga? Suverän! Kan säkert bli bättre på allt, det får han avgöra själv. Eftersom Klinten har spelat så bra så tänker jag bara nämna det enda han fortfarande är ganska usel på. Klubbtekniken. Det är ingen Myllys vi har i målet. Tidigare var Klint rent av livsfarlig när han gick ut och föste iväg pucken 2 meter. Nu är det bättre men fortfarande något att köra lite extra på. (021216)