Andreas Dahlberg kvar i truppen

Nu har också Hammarbys forward Andreas Dahlberg skrivit på för nästa säsong. Andreas går därmed in på sin femte säsong i Bajen efter att ha värvats från Boo IF till Hammarbys A-juniorer säsongen 99/00. Hemsidan hälsar - kör hårt Andreas! (030506)

Tröjomröstningen klar - nu ska vi finalrösta!

338 röster fick vi in i omröstningen om den snyggaste Hammarbytröjan genom tiderna. Och det blev tre modeller - eller snarare modellserier - som dominerade.
  Först och främst de olika, men liknande tröjor Bajen spelade i under senare delen av 70-talet och fram en bit in på 90-talet. Sedan var bamsingmodellen populär, och den hade vi både på 40-, 50- och på 90-talets senare hälft. Även dagens modell är populär.
  Och det är dessa tre vi ska rösta fram som fansens favorit. Omröstningen kommer att ligga länge på sidan, och vi hoppas att den kan skapa en diskussion om hur kommande tröjor ska se ut.

Resultat: Tigerrandigt (5%-16 röster), rugby (1%-2), Bamsingtröjan (6%-19), Hammarbysköld (4%-12), Vita axlar med stjärnor (4%-12), Vita axlar utan stjärnor (1%-4), 70-talsklassikern (5%-17), 80- och halva 90-talsklassikern (28%-93), Marreåret (9%-30), Nya bamsingtröjan (16%-54), AEG-tröjan (4%-15), Nuvarande tröjan (19%-64). (030502)

Norrman #3!

Det har blivit dags att välkomna norrman nummer tre till nästa års upplaga av Hammarby. Det är den 24-årige backen Martin Sellgren, som förra säsongen spelade med Mörrum i Allsvenskan Södra.
  Martin är en storvuxen, hårt jobbande back som är bra på att hålla rent framför eget mål. Motståndarna lär få det tufft när vi lägger till ytterligare 193 cm och 105 kg i nästa års försvarsmur!
  Liksom våra andra norrmän har även Martin representerat Norge i landslaget, även om det inte blev något spel i årets B-VM i Kroatien.
  Martin var med och tränade med Bajen i mars och gjorde då ett mycket gott intryck på tränare Daniel Broberg. (030424)

Rutinerad målvakt till Bajen

Olow Sundström är en rutinerad och erfaren målvakt som, på självaste 35-årsdagen, skriver på ett ettårskontrakt med Hammarby. Olow är framförallt känd för mycket bra spel runt kassen och det blir alltså han, tillsammans med Carl-Johan Klint, som ska försöka att lotsa Hammarby mot Elitserien nästa säsong.
  Olow spelade 1986-1992 med Leksand och efter det bestämde han sig för att pröva lyckan utomlands. De senaste tio åren har han hunnit med att representera inte mindre än 15 klubbar i framförallt USA, men även i Tyskland och Frankrike. Förra säsongen hjälpte Olow Olofströms IK att avancera till division 1.
  Välkommen till Bajen och stort grattis på födelsedagen!

Men Heino då?

Christoffer Heino-Lindberg kommer inom en snar framtid att opereras i axeln och därefter bli borta från spel i ca 4-6 månader. Vi håller tummarna för att allt ska gå bra och att vi snart får se Heino i den grön-vita tröjan igen. (030424)

Läget i truppen

Medan laget är på semester kan vi, förutom alla vassa nyförvärv, även glädjas åt att det är klart med flera av spelarna från den gångna säsongen.
  Senaste glädjebeskeden är att både Jimmy Kraft och Mattias Nilsson har skrivit på för ytterligare en säsong. Klart är också att Stefan Töyrä, Elias Abrahamsson, Jonas Göthberg, Niklas Barklund och Johan Ejdepalm m.fl. fortsätter på sina kontrakt i ytterligare ett år.
  All information om vilka spelare som finns i Bajen nästa säsong hittar du på Truppen-sidan, som uppdateras löpande. (030416)

Ytterligare en Norsk landslagsman till Bajen

24-årige Mads Hansen har de senaste åren haft en given plats i det Norska landslaget och han räknas som en av landets bästa centerforwards. Det var faktiskt under vår sportchef Leif Boorks ledning som han spelade sina första matcher i den Norska landslagströjan och Boorken har haft ögonen på honom sedan dess. Just nu är Mads på plats i Kroatien där han representerar sitt land i det pågående B-VM.
  Mads är fostrad i Manglerud/Star där han spelade tillsammans med vår andre norrman, Marius Trygg. Förra säsongen spelade Mads i det Norska mästarlaget Vålerenga där han på 35 spelade matcher fick ihop 32 poäng (12+20).
  Det här blir Hansens första utlandssejour som professionell hockeyspelare och vi önskar honom välkommen till Sveriges finaste stad. (030415)

Leksandspelare till Hammarby Hockey

I helgen skrev Hammarby tvåårskontrakt med Johan Eneqvist från Leksand.
  21-åriga forwarden Eneqvist har spelat totalt tre A-säsonger i Leksand varav de två senaste i Elitserien. Den senaste säsongen har han spelat 47 matcher (varav 5 i slutspelet) med resultatet 2 mål och 6 assist.
  Johan startade hockeykarriären i Boo IF men gick tidigt över till Hammarby. Han flyttade till Leksand för ishockeygymnasiet och blev sedan kontrakterad av Leksingarna. Nu återvänder han alltså till Hammarby för allsvenskt spel nästa säsong.
  Johan beskrivs som en bra tvåvägsspelare och en spelare med stark tävlingsmentalitet. Johan har också erfarenhet från elitseriemiljön vilket är en egenskap som Hammarby behöver.
  Johan har 36 junior- och pojklandskamper i bagaget där den främsta meriten är ett brons från JVM år 2000. Han var draftad i den fjärde rundan av Montreal Canadiens år 2000, 109 totalt. (030415)

Klinten var viktigast - och Bajen fick godkänt

Det blev målvakten Carl Johan Klint som rodde hem omröstningen om den mest nyttige Hammarbyspelaren under säsongen.
  Hela 2 505 röster kom in på hemsidans fråga om Bajens nyttigaste spelare i år. Samtliga spelare fick röster och många fick många röster. Det var i stort sett rätt jämnt förutom de tre topplaceringarna. Carl Johan Klint fick allra flest, 475 röster, före Andreas Paulsson, 394 och Johnny Oduya, 285.

  När hemsidans läsare fick betygsätta Hammarbys insatser under säsongen så blev genomsnittet ganska exakt 3,5 (i en 5-gradig skala). Det var 202 personer som röstat. Notera att omröstningen avslutades efter de fyra förlusterna i inledningen av kvalet. Det sänkte betyget en aning - från ungefär 3,8. (030415)

Säsongsavslutning på Hovet

Så var det då dags för säsongens grand finale när Hammarby i sin sista match tar emot Skellefteå AIK. I torsdags föll ett oinspirerat Bajen i derbyt mot ett något mer engagerat AIK-lag. Samtidigt vann Skellefteå med 11-2 över ett Brynäs, vars engagemang var så obefintligt att laget har tvingats be om ursäkt efteråt.

  Att döma av resultaten borde Skellefteå var storfavoriter i lördagens match mot Bajen, men personligen trycker jag att de senaste omgångarnas resultat snarast visar att det är omöjligt att identifiera favoriter i betydelselösa matcher. Det lag som råkar ha lite mer vilja kan vinna stort, trots att de egentligen kanske är ett svagare lag. I alla händelser får vi hoppas att Bajen visar en bättre inställning än i derbyt senast. Vid vinst kan ju laget fortfarande passera Rögle.

  Visst hade man som supporter hoppats på, eller i alla fall drömt om, att denna avslutningsmatch skulle gälla något betydligt större än att undvika jumboplatsen. Det är bara att konstatera att Bajen inte har räckt till i kvalserien. Efter säsongen finns det säkert anledning att återkomma till detta ämne, även om det är föga upplyftande.

  Men ännu ett par dagar kan analyserna få anstå. Vi får ju inte glömma att vi är ett glatt gäng som gillar Kalle Schröder och som inte känner någon sorg då Bajen "losar", eftersom vi innerst inne vet att "Bajen är bäst i stan!", liksom att Bajen när det väl gäller "tar kål" på både Djurgården och Gnaget! (För de oinvigda är detta en lätt anspelning på den nyligen bortgångne Kentas låt "Bajen").

  Nu gör Bajen sin sista hemmamatch för i år, och vissa spelare gör kanske sin sista match för Bamsingarna på många år. Därför tycker jag nu att vi skall koncentrera oss på att tacka laget för en - på det hela taget - mycket fin säsong. Detta är, vågar jag påstå, Hammarby Hockeys bästa säsong sedan laget åkte ur elitserien våren 1985. Visst hade Marre-året en fantastisk kulmen med AIK-matcherna 21 och 24 mars 1993, men sett över hela säsongen uppträdde Bajen inte alls lika gediget som man har gjort i år. Seriesegrarna i såväl norra allsvenskan som superallsvenskan är förstås stora höjdpunkter, liksom att vi tog samtliga poäng i derbyna mot Huddinge och att vi vann den interna derbymatchstatistiken mot AIK.

  Glädjande är också att lagets spel äntligen verkar ha väckt det slumrande hockeyintresset bland Bajenfansen igen; publikökningen har varit makalösa 300 procent i år.

  Låt oss därför hoppas att publiken sluter upp en sista gång för att tacka laget, och låt oss hoppas att laget samlar sig en sista gång och besegrar Skellefteå! (030412)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

Tränarstaben förstärks

Till nästa säsong kommer A-lagets tränarstab att utökas med en person. Daniel Broberg och Pelle Göransson kommer att få hjälp av Tomas Storm som i första hand kommer att ha fokus på spelarnas individuella träningsprogram.
  Tomas har en tvårsutbildning på Bosöns idrottsfolkhögskola och ett förflutet som spelare i IFK Tumba och Södertälje SK. Efter spelarkarriären följde tränarjobb i AIK, DIF och IFK Tumba och sedan 10 år tillbaka har han varit tränare i Hammarbys junior- och ungdomslag.
  En annan tung merit är att Tomas i 10 års tid har blivit inkallad som individuell tränare på Detroit Red Wings träningsläger. Vi välkomnar Tomas och hoppas att han ska trivas med A-laget! (030411)

Dags för säsongens sista hockeyderby!

I kvalseriens nionde omgång tar AIK emot Hammarby för säsongens åttonde (!) derby mellan smokinglirare och bamsingar. Därefter väntar den sista omgången på lördag, då Hammarby genomför en säsongsavslutning i samband med matchen mot Skellefteå. Om knappt en månad, den 5 maj, inleder såväl Bajen som Gnaget förberedelserna inför säsongen 2003/04. Hammarby har redan 16 spelare kontrakterade till nästa säsong medan AIK inte har hunnit lika långt med lagbygget. Båda lagen har dock hunnit prestera några nyförvärv, av vilka Marius Trygg, Daniel Rafner (HIF) och Roger Jönsson (AIK) kanske är mest namnkunniga.

  Men ännu pågår alltså säsongen 2002/03. Hammarby leder den interna poängställningen mellan lagen hittills under säsongen med ointagliga 13-8. Å andra sidan ligger AIK fyra poäng före Bajen i kvalserien, varför Hammarby måste vinna för att fortfarande kunna passera AIK i tabellen. För AIK:s del gäller det förstås att hålla Bamsingarna bakom sig och gärna reducera Bajens interna poängledning till 13-11. Men viktigare än detta tror jag att derbyäran är. Särskilt Hammarby vill säkert revanschera sig efter den tveksamma insatsen och bittra förlusten i förra hemmaderbyt.

  I Hammarby gjorde Fredrik Abrahamsson comeback efter ett långt sjukdomsuppehåll för ett par matcher sedan. Mot Brynäs matchades han i Bajens förstakedja. Det skulle inte förvåna om Bajen kommer att ge unga talanger som Fredrik Abrahamsson och Gustav Gräsberg en hel del istid även i derbyt.

  Torsdagens derby blir det åttonde (!) som spelas mellan lagen denna säsong. Nyhetens behag (dvs. att lagen dessförinnan inte hade mötts i seriesammanhang på nio år) har väl bidragit till att publiksiffrorna genomgående har varit skapliga. Dessutom kan både Bajen och Gnaget vara nöjda med sina sportsliga resultat, åtminstone fram till kvalserien. Men på lite sikt tror jag att mängden derbyn endast bidrar till att devalvera intresset, vilket varken Bajen eller Gnaget är betjänt av. Elitseriederbyna mellan AIK och Djurgården förlorade inte så lite av sin magi när derbygrupperna infördes i elitserien.

  Av den anledningen finns det skäl att hoppas att Botkyrka går upp i allsvenskan. Det borde ju rimligen innebära att AIK och Hammarby hamnar i olika derbygrupper till hösten. Nyköping, Huddinge, Botkyrka och Hammarby skulle då logiskt sett utgöra den södra derbygruppen, medan AIK skulle få sällskap av Vallentuna, Almtuna och Sundsvall i mittgruppen. Lagen från övre Norrland (Skellefteå, Piteå, Björklöven och Boden) skulle bilda den tredje derbygruppen.

  Å andra sidan kan jag tänka mig att det finns starka krafter som vill att Bajen och Gnaget skall mötas så många gånger som möjligt, varför oskrivet är bäst. Botkyrkas match mot Teg i Tumba på söndag lär avgöra vilket av de två lagen som gör (nästintill klara) Almtuna sällskap upp till höstens NHA.

  Förmodligen når inte publiksiffran i detta derby upp till tidigare nivåer. Rent sportsligt finns det inget annat än derbyäran att spela om, och jag antar att såväl de grönvita som de svartgula fansen redan har ställt in siktet på fotbollsderbyt den 22 april. Som bajare får man hoppas att ex-gnagaren Alexander Östlund då svarar för en lika storstilad insats som ex-bajaren Jocke Persson gjorde i förra hockeyderbyt!

  Att tippa utgången av torsdagsderbyt är minst lika svårt som vanligt. Det kan lika gärna sluta i eufori som i djup besvikelse, något som de senaste två derbyna med all tydlighet visar. Lagen är jämna och kan varandra mycket väl, men det är ändå svårt att förutspå såväl resultat som matchbild nu när bara äran står på spel. Dock tror jag att derbyäran och prestigen är tillräckligt för att göra matchen intressant och sevärd. Det lär inte bli någon allmänhetens åkning, och jag tror inte att något av lagen kommer att leda med 6-0 efter första perioden! Jag avstår från att tippa slutresultatet och nöjer mig med att tippa publiksiffran - 3188 personer! (030406)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

Kontrollerat Brynäs vann

Brynäs tog ett fast grepp om sin elitserieplats då man vann över Hammarby på Hovet med 6-3 inför 2 133 på söndagseftermiddagen
  Brynäs behövde inte förta sig för att ta de tre poängen. Visserligen var både första och tredje perioderna ganska jämna, men i mittperioden var det klasskillnad.
  Om det var för att Hammarby spelade dåligt eller Brynäs bra, låter vi vara osagt. Det Brynäs definitivt var bra på, var att utnyttja Hammarbys misstag. Flera av målen kom till följd av rena bjudningar, och en och annan puck slank in, mest för att den hade lust till det.
  Men oavsett hur målen kom till, så vann rätt lag. (030406)

Hammarby mot Brynäs på Hovet

Den knappa förlusten mot Linköping i fredags innebar att det sista lilla teoretiska hoppet om elitseriespel till hösten försvann. Hammarby får ladda om i norrallsvenskan, och man får trösta sig med att inte heller Timrå eller Södertälje gick upp första de hade slagläge. Det brukar krävas att man först etablerar sig på kvalserienivå innan man slår till på allvar. Å andra sidan finns risken att man blir ett nytt Huddinge-fall, dvs. ett lag som är nära år efter år, men som aldrig lyckas ta det sista steget.

  Nåväl. Den poäng som bärgades i fredags innebär att Hammarby i år har gjort sin resultatmässigt bästa säsong på tio år. När säsongen skall utvärderas om ett par veckor finns det mycket positivt att ta fasta på. Men ännu återstår några matcher, som långtifrån är ointressanta även om elitseriechansen är bränd. Nu gäller det främst att försöka jaga ikapp AIK, och nå en så hög tabellplacering som möjligt. Spelmässigt har insatserna långtifrån varit underhaltiga på sistone. Bamsingarna har ju tagit poäng borta mot hemmastarka Skellefteå, besegrat likaledes hemmastarka Rögle i Ängelholm, och i fredags var Bajen alltså bara 16 sekunder från att ta tre poäng av elitserielaget Linköping.

  Nu väntar det andra elitserielaget Brynäs, som hittills har motsvarat favoritskapet. Med all sannolikhet lär gästrikarna - som inte har åkt ur högsta serien sedan 1960-talets början - även i år undkomma nedflyttning. I hemmamötet mot Hammarby i Gavlerinken var Brynäs det bättre laget och vann komfortabelt med 4-1. Men Bajen misslyckades ju med att toppa formen till de första matcherna, varför laget har alla chanser att skrälla på söndagseftermiddagen. Utgångstipset blir en tvåa, men säker är den inte. Hammarby kommer att göra allt för att ta säsongens sista chans att betvinga ett elitserielag. Om de sedan lyckas med förutsatsen låter jag vara osagt.

  Till sist får man (som vanligt) hoppas att publiken sluter upp på Hovet, såväl nu mot Brynäs som i de återstående hemmamatcherna (och bortaderbyt mot AIK). Mot Linköping kom 2008 åskådare (varav dock många från Östergötland), en publiksiffra som i alla fall bidrog till att Bajens publiksnitt ökade med en (!) person från 1970 till 1971. Det vore kul om snittet kunde passera 2000-strecket, men då krävs det högre siffror än mot LHC. Ur den aspekten får man hoppas att det norrländska AIK fortfarande är med i elitseriematchen i sista omgången då de gästar Hovet. (030406)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

Förlust på övertid trots starkt spelövertag

Mot gudarna kämpar till och med ”den obotlige optimisten” förgäves. För trots en av de bättre matcherna som Hammarby presterat på många år, slingrade sig elitserielaget Linköping ändå ur greppet och vann - faktiskt inte alls rättmätigt - med 3-2 efter förlängning.
  Nog trodde man att ett Linköping som slåss i kvaltoppen skulle avfärda bottenlaget Hammarby ganska enkelt. Och laget bosatte sig också i Hammarbys försvarszon i inledningen av matchen. Men de tre, fyra minuternas press var också de enda som elitserielaget Linköping lyckades åstadkomma under hela matchen, bortsett från spel i numerära överlägen (som laget är mycket duktigt på).
  Hammarby kämpade och slet och tog sakta över matchen. Långa perioder undrade man vilket lag som egentligen kom från elitseriespel. Hammarby gjorde Linköping knappt superallsvenskmässiga, och det är något att ta med sig vidare i kvalet och över nästa säsong.
  Men det är som alltid målen som räknas och den här kvällen lyckades Linköping göra fler mål än Hammarby. En jättepress de sista tre minuterna, varav två med sex mot fyra, resulterade i 2-2 med 16 sekunder kvar. Bittert för Hammarby som låg närmare 4-1 än Linköping en kvittering i det skedet. (030404)

Leif Boork - om Kvalserien och framtiden

Hammarby Hockey har gjort en mycket bra säsong. Men vi har inte lyckats att spela som bäst när det har gällt som mest och då menar jag i Kvalserien. Vad beror det på?

I alla tider, i vart fall sedan mitten av sextiotalet när jag kom innanför Bajens murar för första gången, har ishockeyn varit en mindre idrott i föreningen. Fotbollen har alltid varit störst och viktigast. Därför har aldrig ishockeyn haft kravet på sig att avancera till högsta serien.

  När ishockeyn i år kände att vi hade möjligheter att gå upp i Elitserien och att vi dessutom ville avancera så var det en ovan situation för oss alla, inte minst för spelare och ledare i A-laget. De förväntningarna har vi inte kunnat hantera på bästa möjliga sätt i Kvalserien. Vi har spelat spänt. Exempel på detta är sista perioden mot Rögle i inledningsmatchen och delar av matcherna mot Brynäs och Linköping. AIK matchen var inte godkänd. Då kände grabbarna att det var den sista realistiska chansen som försvann. Det är därför inte ologiskt att vi kunnat spela ut mer i de senaste matcherna som också har gått bättre.

  Vad vi måste göra till nästa år är att vi ska satsa vidare mot Elitserien. Vi ska inte vara rädda. Vi ska sätta förväntningarna högt och försöka leva upp till dom.

  Våra ambitioner är att ha spelare och ledare med karaktär och ambitioner. Vi har hittills 16 spelare klara med antingen nya kontrakt eller löpande tvåårskontrakt. Daniel Broberg och Pelle Göransson fortsätter som ledarduo för A-laget. Vi undersöker möjligheterna att utöka tränarstaben med ytterligare en tränare för att sköta den individuella uppföljningen. Det är både en kompetensfråga och en ekonomisk fråga.

  Våra A-juniorer med Anders Forsberg i spetsen har gjort ett utmärkt jobb. Våra ambitioner är att ha kvar Foppa i organisationen men i en annan roll än idag. Vi har rekryterat en ny A-juniortränare.

  Vi kommer att tappa några spelare men också förstärka med några. I dagens ishockeyvärld är det många krafter som drar i unga spelare. Agenter, elitserielag, draftmöjligheter till NHL, pengar. Vi måste vara starka nog att önska spelare som uppträder rumsrent lycka till så att de vill komma tillbaka till oss när vi är i Elitserien. Bitterhet skapar dåliga relationer i framtiden. En stark organisation kan ta sådana försvagningar och orka gå vidare. Idag är Hammarby Hockey en stark organisation.

  Tyvärr kommer vi att få leva med att vi då och då förlorar spelare så länge vi inte dansar med de stora elefanterna. Därför är nästa års målsättning klar. Den är Elitserien. (030404)

Leif Boork / Sportchef

Kan Hammarby stoppa Linköpings marsch mot elitserien?

I kvällens match är förutsättningarna enkla. Hammarbys chanser att nå elitserien är mikroskopiska, men åtminstone en matematisk realitet ännu så länge. För att chansen - även i teorin - skall finnas kvar måste dock Bajen besegra Linköping, som på fredagskvällen gästar Hovet. Som läget har utvecklat sig lär AIK:arna i såväl Solna som Skellefteå också hålla sina tummar för Bajen, eftersom det i högsta grad även ligger i deras intresse att den nuvarande serietvåan tappar poäng.

  Linköping verkar dock inte ha drabbats av någon kvalseriefrossa i likhet med Leksand och Björklöven för två år sedan eller AIK ifjol. Visserligen föll LHC borta i Skellefteå, men man tog å andra sidan poäng i Gavlerinken vilket man hittills är det enda lag som har lyckats med. I onsdags tog Linköping dessutom alla tre poängen i sitt hemmamöte med serieledande Brynäs, och ståtar i nuläget med 13 poäng.

  Efter den svaga inledningen på kvalserien har Hammarby allt mer hittat tillbaka till sitt tidigare så framgångsrika spel. Fyra poäng är en fullt godkänd poängskörd från bortamatcherna i Skellefteå och Ängelholm. I kvalserien 2001 bärgade Bajen alla sina fyra poäng hemma på Hovet. Det innebär att poängen mot SAIK och segern mot Rögle också var den första pinnen respektive trepoängaren som Hammarby har tagit i kvalserien sedan nyordningen av seriesystemet från säsongen 1999/2000. Starkt var det också att på bortais göra tio mål på två matcher. För två år sedan gjorde Bajen totalt 19 mål på tio matcher, nu har laget redan gjort 16 mål på sex matcher. Allt talar alltså för att detta kommer att bli Hammarbys bästa säsong på mycket länge.

  Men trots uppryckningen ligger Linköping nio poäng före Bajen med fyra omgångar kvar. Dessutom har LHC avverkat båda matcherna mot Brynäs, och får väl sägas ha kopplat ett visst grepp om den ena elitserieplatsen. Trots Hammarbys uppryckning måste bortalaget betraktas som favoriter i matchen. Bamsingarna lär dock göra allt för att skrälla, och laget är långtifrån chanslöst. En Bajenseger skulle innebära att den teoretiska elitseriechansen finns kvar, men framför allt att de grönvita förhoppningsvis närmar sig AIK-lagen på tredje och fjärde plats.

  Hammarbys publiksnitt är för närvarande 1970. Det vore naturligtvis roligt om den siffran kunde passera 2000-strecket innan kvalserien är över. Förhoppningsvis hittar publiken till Hovet redan ikväll, då Bamsingarna tar emot LHC och då Tim Eriksson och Andreas Holmqvist för första gången kommer att möta Bajen på Hovet. (030404)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

Rafner blir Bajare!

Hammarby Hockey värvar ytterligare en Elitseriespelare då man idag skrev ettårskontrakt med den 23-årige Djurgårdspelaren Daniel Rafner.
  Daniel har ett förflutet i Skå IK (moderklubben) och i AIK innan han lämnade Sverige för att spela collegehockey i USA och laget Wayne State Warriors. Sista året har DIF alltså varit klubbadressen där Daniel haft rollen som ”torped” på sin plats som offensiv ytterforward.
  - I Bajen kommer Rafner att spela center. Han är en bra spelfördelare med ett ypperligt skott och hans nya roll i Hammarby kommer att ta väl vara på hans kvaliteter, säger Hammarbys sportchef Leif Boork. (030403)

Ytterligare en målis har lämnat oss

Det har kommit bud om att en annan av Hammarbys stjärnmålvakter har gått bort.
  Det är Hans Bjärgestad som spelade i laget under fem säsonger, mellan 1952 och 1957.
  Hans Bjärgestad fick även representera A-landslaget vid 10 tillfällen och hann vinna två SM-silver med Hammarby.
  Tyvärr slutade hans sejour i Hammarby i moll. Hans sista säsong i laget, 1956/57 var samma säsong som Hammarby för första gången på många år fick lämna den högsta serien. Hans Bjärgestad avled den 27 mars, 74 år gammal. (030403)

Promille blev procent när Bajen vann

”Den obotlige optimisten” kluckade av lycka på onsdagskvällen då Hammarby, en aning skrällartat, besegrade Rögle i Ängelholm med 7-4 inför drygt 2 600.
  Detta innebär att laget tog tag i det lilla (ja, rent mikroskopiska) fiber att spela sig upp till elitserieplatsen i kvalserietabellen.
  Att AIK hemmabesegrade Skellefteå med 4-2 inför 1 819 på Hovet var också bra för den lilla möjlighet som fortfarande finns.
  Linköpings 3-2-seger över Brynäs var däremot inte så bra. Det behövs ett lag som drar ifrån och tar poäng av konkurrenterna. Å andra sidan kanske Brynäs tar svåra poäng i slutet just för att man har något att spela för.

  I vilket fall så lever liket, även om det inte handlar om många pulsslag i minuten. På fredag gäller det serietvåan Linköping och då är ekvationen oerhört enkel. Vinner bortalaget vid full tid eller efter straffar så är Hammarby med 99,99 procents sannolikhet i allsvenskan nästa år också. (Rent matematiskt ÄR det 100% men man vet ju aldrig om förbundet ändrar någon regel, eller att typ Färjestad inte har någon lust att vara med nästa år eller nåt...)

  Trots det relativt stora resultatet så var det en spännande match att följa. Hammarby tog ledningen, inte bara med livsfarliga 1-0, utan även med 2-0 i den första perioden. Men Rögle reducerade och kom igen när man kände sig som mest säker. 0-2 blev 1-2 och 1-4 blev 2-4 och 2-5 blev 4-5. Målskyttar i Hammarby var: Jonas Göthberg, Jimmie Kraft, Tomas Kollar, Johan Hägglund, Johan Ejdepalm, Andreas Paulsson och Linus Stensson. (030402)

Grönvitt bottenmöte i Ängelholm

Sedan nyordningen med seriesystemet infördes till säsongen 1999/00 har varje år minst ett av de två första lagen i superallsvenskan gått upp i elitserien. Timrå och SSK kom etta och tvåa i 2000 års superallsvenska, och lagen slutade sedan etta och femma i kvalserien. Året därpå slutade Södertälje och Linköping etta och tvåa och två i såväl superallsvenskan som kvalserien. I fjol lade Leksand och Boden beslag på de båda direktplatserna till kvalserien, och väl där hamnade lagen tvåa respektive sexa. Sett i det perspektivet har årets direktkvalificerade superallsvenska lag Hammarby och Rögle inlett serien anmärkningsvärt svagt.

  Mora IK inledde årets superallsvenska med idel förluster, först när laget väl var definitivt avsågat började man lustigt nog spela riktigt bra. Dalalaget avslutade serien med att besegra flera topplag, däribland Bajen som fick stryk mot Mora i en av säsongens sämsta matcher på Hovet. Är månne Hammarby på väg att upprepa Moras "bravad" i kvalserien?

  Ja, efter fyra inledande förluster svarade Hammarby för en efter omständigheterna stark insats i söndagens bortamöte mot Skellefteå AIK. Bajen vann skotten i matchen med hela 45-28, vilket dock inte hindrade att norrlänningarna ledde med 3-0 när bara cirka sju minuter återstod. Med tanke på att Hammarby under säsongens tre bortamöten mot SAIK så långt endast lyckats göra ett mål på två timmar och 53 minuters spel talade inget för att man nu skulle kunna göra tre mål på sju minuter. Men vem sade att hockey hade något med logik att göra? När man minst anade det fick Hammarby en lidnersk knäpp och såväl Henrik Nilsson, som Johnny Oduya och Jimmie Kraft gjorde mål inom loppet av ett par minuter. Snopet för Skellefteå som därmed (tillfälligt?) förlorade andraplatsen, men desto roligare för Hammarby. Tyvärr brände Daniel Holmström, Jimmie Kraft och Andreas Paulsson sina straffar, men den förargliga nollan i poängkolumnen spräcktes i alla fall sent omsider.

  Nu ställs Hammarby inför en ny svår uppgift, nämligen Rögle i Ängelholm. Förlusten mot just Rögle i kvalseriens första omgång skulle visa sig bli just så dyrköpt som alla hammarbyare befarade. Följaktligen finns det säkert skäl att tro att revanschhungern är stor bland Söderbamsingarna, som nu kan spela avslappnat och utan press. Rögle har inte heller rosat marknaden efter den inledande segern mot Bajen, och skåningarna är tvungna att vinna om inte deras redan lilla elitseriechans definitivt skall gå upp i rök.

  För Hammarbys del är elitseriechansen borta, vilket inte hindrar att det finns mer än äran att spela för. I förra kvalserievändan år 2001 hamnade Bajen sist med blott fyra poäng. Det vore naturligtvis glädjande om laget kunde förbättra både poängskörden och tabellplaceringen denna gång. En seger med två mål eller mer i Ängelholm skulle innebära att Bamsingarna redan har tangerat 2001 års poängställning, och att laget dessutom skulle överlåta jumboplatsen i tabellen åt just Rögle. Samtidigt tror jag alla hammarbyare hoppas att Skellefteå vinner AIK-lagens internmöte på Hovet. Det skulle dels innebära att AIK hängdes av från elitseriekampen, dels att Solnalaget plötsligt bara skulle ligga två pinnar före Bajen i tabellen.

  Nåväl detta är önsketänkande. Hammarby har haft det svårt mot Rögle som självfallet måste gälla som favoriter, inte minst i kraft av hemmais. Men Hammarby bevisade mot Skellefteå att hockey inte är något förutsägbart spel. Omöjligt är det därför inte att Bajen förmår att upprepa eller till och med överträffa söndagens bedrift. (030402)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

April, april...

Ja, som de flesta av er säkert redan räknat ut så var gårdagens nyhet om namnbyte bara ett aprilskämt.
  Nyheten gick ut på att Hammarby Hockey skulle bli mer internationellt genom att, på bästa NHL-manér, byta namn till ”Hammarby Hogs”. (Man kan ju undra när Elitserielagen ska avslöja att de bara har skämtat hela tiden?)
  Men många kanske blir besvikna nu när vi avslöjar bluffen. Cirka 150 personer svarade på frågan ”Var det rätt av Hammarby att byta namn?” och hela 60% var positiva till förändringen, men det ska man nog ta med en rejäl näve salt.
  Vi har även fått bud på den ursnygga ”Hogs”-tröjan som Johan Hägglund stolt visar upp på bilden, men vi måste tyvärr göra er besvikna... det är bara ett fotomontage.
  Hoppas att ni uppskattade vårt lilla tilltag. Vi på hockeykontoret hade i alla fall en alldeles extra rolig dag på jobbet. (030402)
Bengt Liedstrand

Femfaldig svensk mästare har gått ur tiden

En av Hammarbys mest framgångsrika målvakter genom tiderna har gått ur tiden.
  Bengt Liedstrand spelade i Hammarby mellan 1929 och 1943 och vann 5 SM-guld med laget. Från 1930 och framåt blev det faktiskt SM-medalj varje år. Guld 1932, 1933, 1936, 1937 och 1942, silver 1931, 1933, 1934, 1938, och brons 1940 och 1941. 1939 spelades inte SM men Hammarby vann naturligtvis serien då också.
  Bengt Liedstrand spelade även i landslaget och är en i den långa rad skickliga målvakter som spelat i Hammarby genom åren.
  Bengt Liedstrand blev 91 år gammal. (030331)

(Halv) förlust igen - trots mirakelupphämtning

Med sju minuter kvar av den femte kvalmatchen låg Hammarby under borta mot Skellefteå med 3-0. Detta trots att Hammarby haft fler skott på mål dittills under matchen.
  Men efter 13.02 reducerade Henrik Nilsson i spel fem mot tre, och 1,5 minut senare gjorde Johnny Oduya 2-3.
  Därefter pressade Hammarby på. Och - för omväxlings skull - hade man hockeygudarna med sig och Jimmie Kraft kvitterade med drygt två minuter kvar. 3-3 höll sig speltiden ut. 42-22 i skott till Hammarby.
  Femminutersförlängningen blev mållös, och Skellefteå vann efter straffar då Fredrik Näsvall var den enda som lyckades överlista målvakten.
  Med en sån moral kanske den spräckta nollan i poängkolumnen kan följas upp med några treor i de avslutande fem omgångarna. (030330)

Hammarby har bara äran att spela för

Tyvärr har kvalserien blivit ett rejält västgötaklimax för Hammarby. I samtliga fyra matcher har laget tagit ledningen, men samtliga gånger har laget också förlorat. De elitseriedrömmar som vissa supportrar måhända närde efter seriesegrarna i norrallsvenskan och superallsvenskan grusades alltså snabbt.

  Är då elitseriechansen helt borta? Teoretiskt - dvs. om Bajen vinner alla återstående matcher - kan laget hamna på 18 poäng, men inte ens det lär räcka. En snabb återblick på de tre föregående årens kvalserier visar hur hopplöst Bajens läge skulle vara, även om laget nu skulle ta sex tre-poängare på raken. År 2000 gick Timrå och Björklöven till elitserien med vardera 21 poäng, trea var Västerås med 19. År 2001 var det SSK och Linköping som gick upp (med 21 respektive 20 poäng), trea hamnade Björklöven med 20 poäng. Förra året stod Timrå och Leksand i en klass för sig med vardera 25 poäng. AIK slutade trea med 17 poäng. In summa: Tvåorna i kvalserien har haft 21, 20 respektive 25 poäng de senaste tre åren. Två år av tre har dessutom kvalserietrean haft fler än 18 poäng.

  Kort sagt, Hammarby har bränt elitseriechansen. Men låt oss spela av de sista matcherna innan vi börjar att analysera vad som har fallerat i kvalserieinledningen.

  På söndagseftermiddagen ställs Hammarby mot Skellefteå i Västerbotten. SAIK har - i motsats till Bajen - inlett kvalserien på att förtroendeingivande sätt, bland annat med seger över Linköping. Naturligtvis får hemmalaget betraktas som skyhöga favoriter mot ett Hammarby som nu bara kan spela för att avsluta säsongen på ett snyggt sätt. Jag hoppas och tror att Bamsingarna kan samla sina krafter och bjuda upp till match. Om inte annat kan Bajen spela för att ta fler än fyra poäng i kvalserien; därmed skulle laget ha gjort sin, även resultatmässigt, bästa säsong på tio år. Men detta till trots är det svårt att tippa annat än att hemmalaget, som i högsta grad är med i elitseriematchen, skall vinna söndagseftermiddagens match. För detta talar också det faktum att Hammarby brukar ha svårt mot Skellefteå borta. (030330)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

Hammarbys kvalfrossa fortsätter

Trots ett markant spel- och chansövertag förlorade Hammarby ytterligare en match i kvalserien. Denna gång mot AIK inför 4 600 på Hovet.
  Enkla misstag och tafatt spel framför motståndarkassen fällde avgörandet i en grinig match som domaren Ulf Rönnmark fullkomligt tappade i den sista perioden.
  Hammarby får nu inrikta sig på att snygga till tabellraden under resten av kvalet. AIK har fortfarande en teoretisk chans att ta en plats i hockeysocitéten. Spelmässigt ligger laget dock långt efter Hammarbys tidigare motståndare. (030327)

Nytt prestigederby mellan Bajen och Gnaget

Så var det då dags för säsongens sjunde drabbning mellan Hammarbys bamsingar från Södermalm i Kungliga huvudstaden och Allmänna Idrottsklubben från den norra grannkommunen Solna. I de inbördes mötena har Hammarby hittills i år varit det tyngre och effektivare laget, vilket också framgår när man sammanfattar lagens sex tidigare möten. Hammarby har vunnit fyra matcher, medan Solnalaget bara har mäktat med en knapp seger efter full tid samt en straffseger efter den första mållösa matchen. Den totala interna poängställningen är hela 13-5 i grönvit favör.

  Av de sex matcherna minns de flesta bajare säkert främst 4-0-segern i den andra matchen och den makalösa vändningen i det senaste mötet lagen emellan. Till och med Bajensupportrarna började misströsta när Yared Hagos gjorde 3-0 för AIK en bit in i andra perioden. Men två snabba mål av Elias Abrahamsson och Tomas Kollar förändrade matchbilden, och i den tredje perioden orkade inte AIK:arna stå emot Bajens fysiska spel. Hammarby vann slutperioden med hela 4-0 efter mål av Henrik Nilsson, Linus Stensson och Andreas Paulsson x 2. Matchvinnaren Paulsson gjorde också en omtalad defensiv insats när han flyttade målburen just innan en AIK:are (Peter Gerhardsson, tror jag) skulle slå in kvitteringen till 4-4 sedan Carl-Johan Klint blivit överspelad.

  Glädjen över den fina avslutningen på superallsvenskan har dock förbytts i en viss misströstan. Hammarby har inlett kvalserien med tre raka förluster, och därmed skall det till ett smärre mirakel för att laget skall kunna kvalificera sig till elitserien till hösten. Trots att Bajen tog ledningen såväl mot Rögle hemma som i bortamatcherna mot Linköping och Brynäs har den poängmässiga utdelningen helt uteblivit. Även detta indikerar att ett trendbrott har skett, för tidigare under säsongen har Bajen nästintill aldrig förlorat matcher när man väl har tagit ledningen.

  AIK då? Ja, Solnaklubben har visat en överraskande förmåga att mobilisera sina krafter mot slutet. AIK har tre poäng, som mycket väl kunde ha varit fler. AIK-kollegan från Skellefteå tilläts av domaren att göra ett märkligt mål på Jocke Persson, vilket vände matchen. Och när vi väl talar om märkliga mål kan man inte undgå att nämna samme Perssons minst sagt tveksamma agerande vid Tommy Sjödins avgörande mål för Brynäs i slutsekunderna. Lita på att Bajenklacken kommer att ta tillfället i akt att hylla sin gamle målvaktshjälte lite extra varje gång någon förlupen icingpuck närmar sig AIK-kassen!

  Oavsett utgången av kvällens match kommer säsongen 2002/03 att gå till hockeyhistorien. För första gången sedan 1960-talets början har Bajen etablerat sig som ett bättre hockeylag än AIK. En snabb genomgång av lagens möten under Gnagets tidigare sejourer utanför elitserien visar hur en stor svartgul överlägsenhet i år har förbytts till ett ganska klart grönvitt övertag. Bajens play off-seger 1993 måste betraktas om en enskild lyckträff; vid den tiden var AIK fortfarande långt före Bajen, såväl sportsligt som ekonomiskt och organisationsmässigt. Det är, vill jag hävda, först i år som Bajens hockey både sportsligt och organisationsmässigt inte bara har hunnit ikapp, utan också passerat Gnagets.

  Efter en ödesdiger derbyförlust mot Djurgården i slutet av januari 1986 stod det i praktiken klart att AIK skulle degraderas från elitserien för första gången. Det innebar att Solnaklubben, som vunnit guld så sent som 1984, nästföljande säsong fick spela nya derbyn mot Hammarby i stället för Djurgården.

  I grundserien i division ett västra 1986/87 möttes Hammarby och AIK två gånger. Båda gångerna drog AIK det längsta strået: 5-2 och 6-4 slutade matcherna med AIK:s siffror först. AIK vann för övrigt samtliga 18 matcher i grundserien. Under den säsongen - alltså för snart 17 år sedan (!) - fanns två spelare som också finns med i kväll, nämligen Anders Gozzi och Stefan "Myran" Gustavson (som då representerade Hammarby). Dåtidens AIK rymde för övrigt flera spelare som senare skulle dyka upp i Bajentröjan: Björn Hellman, Tony Barthelsson, Odd Nilsson och Tommy Hedlund. Hammarby slutade tvåa efter suveräna AIK och följde med till allsvenskan, där lagen möttes ytterligare två gånger. I den tredje omgången vann AIK med 3-0, medan Bajen i säsongens sista möte äntligen lyckades ta poäng av Gnaget i en match som slutade 4-4. AIK vann allsvenskan i nästan lika suverän stil som grundserien, och kvalificerade sig därmed ånyo till spel i elitserien.

  Sex år senare, i mars 1993, stötte AIK och Hammarby på varandra i två klassiska matcher i play off 2. Bajen vann, anförda av Mariusz Czerkawski, med 5-4 och 6-4 och skickade därmed ner AIK i division ett östra. I kvalserien misslyckades dock Bajen med att avancera till elitserien, varför nya derbyn mot AIK väntade under hösten 1993. Båda matcherna slutade 5-1, och lagen vann var sin gång. AIK, som nu hade fått tillbaka Barthelsson och Nilsson från Bajen, var dock det klart bättre laget. I likhet med 1986/87 blev det en snabb återkomst i elitserien för Gnaget.

  Nu återstår det att se om Hammarby förmår att än en gång besegra Gnaget och därmed understryka sin nyvunna ställning som nummer 2 i Stockholm efter Djurgården. Om bara Bamsingarna kan förvalta sin revanschlust på rätt sätt har man alla förutsättningar att lyckas med den föresatsen.

  I nuläget talar väl mycket lite för att något av lagen skall spela i elitserien till hösten. Men teoretiskt har båda lagen - särskilt AIK - fortfarande chansen och i alla händelser borde derbyprestigen vara nog för att locka folk till Hovet. Hur går det då? Ja, på förhand känns matchen som en vidöppen historia. Dock tror jag att Bajens tyngd och större kvaliteter återigen kommer att ta ut sin rätt; dessutom har jag svårt att tro att Bajen skulle förlora fyra matcher i rad. Således tippar jag Hammarbyseger med 5-2 inför 5238 åskådare. (030326)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

Färjestadsspelare till Hammarby

Den 26-årige forwarden Marius Trygg gör för närvarande sin 4:e säsong i Färjestad BK. Men nästa år heter arbetsgivaren Hammarby då Trygg i går skrev på ett ettårskontrakt med Bajen.
  Trygg flyttade från Norge och klubben Spektrum Flyers när Färjestad kontrakterade honom inför säsongen 99/00. Han debuterade i det Norska landslaget i VM i Finland 1997 och har sedan dess en permanent plats i laget. Totalt har han spelat 110 A-landskamper och närmast väntar B-VM i Kroatien.
  Hammarby letar inför nästa säsong i första hand efter skridskostarka, kvicka forwards. Detta är en beskrivning som passar väl in på Trygg. Lägg dessutom till att han har ett mycket bra skott och är träningsvillig. Något som kommer väl till pass när Hammarby drar igång sin tunga försäsongsträning i maj! (030325)

Ytterligare förstärkning på gång?

Hammarby har skrivit ett try out-kontrakt med Järfällas ytterforward Magnus Granath. När Hammarbys försäsongsträning sätter igång den 5:e maj kommer Magnus att vara på plats. Han har fram till månadsskiftet augusti/september på sig att visa att han hör hemma i den grön-vita tröjan.
  Magnus, som är född 1978, är en tuff spelare med bra skridskoåkning och ett stort spelsinne. Den här säsongen har han varit en av Järfällas bästa poängplockare. Hammarby har visat intresse för Magnus tidigare, då han för någon månad sedan deltog i vår träning.
  Välkommen till Söder Magnus! (030325)

Tredje kvalförlusten för Hammarby

Trots en kanonstart med mål redan efter 50 sekunder så förlorade Hammarby sin tredje raka match i kvalet till elitserien.
  Brynäs vände och vann till slut med 4-1 inför drygt 5 000 i Gavlerinken.

  Hammarby fortsätter att streta emot bra i kvalserien. Men "streta emot" är tyvärr allt Hammarby har åstadkommit hittills under ”den svarta marsveckan”.
  3-5 mot Rögle och 1-2 mot Linköping följdes upp med en ny torsk borta mot Brynäs. Men även om hemmalaget var det bättre laget och vann rättvist så hade Hammarby flera goda chanser att rubba Brynäs. Det är, trots allt, bara en knivsudd som skiljer mellan elitserielagen och Hammarby just nu. (030323)

Klassikermöte i Gavlerinken

  För första gången på 18 år drabbar två av svensk hockeys mest klassiska lag - Brynäs och Hammarby - samman i Gavlerinken. I två tidigare artiklar har jag skildrat klubbarnas inbördes möten genom historien, varför det här endast finns skäl att understryka det faktum att de båda lagen som möts i Gavlerinken tillsammans har tagit 20 av totalt 77 SM-guld (12 för Brynäs, 8 för Bajen).

  Förutsättningarna inför matchen är ganska klara. Brynäs har hittills motsvarat förväntningarna och står på fem poäng, trots att spelet enligt rapporter inte alltid har fungerat ypperligt. Bajen har däremot noterat två knappa förluster mot de tippade toppkonkurrenterna Linköping och Rögle. Hammarby har således pressen på sig, det måste bara bli poäng i Gävle. Förvisso är man inte helt avsågade ens vid en förlust, men realistiskt sett innebär en ny förlust att det skall till ett smärre mirakel för att Hammarby skall spela i elitserien i höst.

  Det logiska tipset blir naturligtvis Brynässeger, men Hammarby skall naturligtvis inte räknas bort. Bajenspelarna är nog väl medvetna om att "inget annat än seger" gäller. Huruvida den inställningen räcker till seger återstår att se. Några hundra Bajensupportrar kommer att göra allt för att peppa sitt lag till att ta sista chansen. (030322)

Carl Frängsmyr/KFIB och Svenskafans

Hammarby pressade Linköping

Hammarby förlorade den andra kvalmatchen, då Linköping på fredagkvällen vann med 2-1 inför 4 268 i Stångebro Ishall.
  Hammarby nådde inte ända fram i den fartfyllda och underhållande matchen borta mot elitserielaget Linköping.
  Visserligen hade man 1-0 efter den första perioden, och flera chanser till att utöka ledningen. Men Linköping fick ett viktigt mål i slutminuten av den andra perioden, och slog in segermålet i den tredje.
  Nu väntar Brynäs i Gavlerinken på söndag, en match som säkerligen inte blir ett dugg lättare än de två inledande kvalmatcherna. (030322)

Hammarby och Brynäs favoriter

Det är inte bara de flesta spelarna i Hammarby som tror på Hammarby och Brynäs i kvalserien. Även hemsidans läsare lutar åt de lagen när den tionde omgången spelats om tre veckor.
  I den omröstningen vi har haft på hemsidan i några dagar toppar Brynäs tipsen bland de 1263 röster (man fick rösta på flera) som kommit in.
  461 röster (37%) tror att Brynäs spelar sig kvar i elitserien, medan 411 (33%) tror på Hammarby.
  Det andra elitserielaget Linköping är inte ens tredjehandsfavorit i läsarnas tips. Rögle fick 152 röster (12%), medan LHC fick nöja sig med 131 (10%)
  Outsiders är Skellefteå med 70 röster (6%) och AIK 38 (3%) (030321)

Bajen möter Linköping i svår bortamatch

  Den 21 mars 1993 besegrade Hammarby AIK i det första av två klassiska play off-möten. Segersiffrorna skrevs till 5-4 och Bajens mål gjordes av Odd Nilsson (2), Jonas Ringblom, Stefan "Keegan" Andersson och Tomas "Mini" Berg. Den gången lyckades Hammarby alltså skrälla och vinna över ett elitserielag. Nu, exakt på dagen tio år senare, har Bajen chansen att upprepa skrällen när man reser till Östergötland för match mot hårdsatsande Linköping.

  Linköping måste betraktas som en av årets stora besvikelser med tanke på den storsatsning som inleddes i somras. I likhet med Bajens beryktade Nordmark-satsning 1999 förefaller "cluben" ha gått i den vanliga fällan, dvs. man värvar många kapabla hockeyspelare och kända namn, men utan att kunna skapa ett sammanhållet lag. LHC har haft en mycket motig säsong, vilket väl bevisas av den turbulens som har rått på såväl tränarsidan, spelarsidan som vad gäller ekonomin. Det återstår att se om laget kan göra en sista kraftsamling för att rädda elitseriestatusen.

  Hammarby och Linköping har stött på varandra ett antal gånger på senare år. Den 17 september år 2000 är en dag de flesta bajare helst vi glömma. En träningsmatch mellan de båda lagen i Stångebro slutade med hemmaseger med hela 11-0. I seriespelet har LHC inte varit fullt lika överlägset. I början på februari 2001 vann LHC hemma med 4-2, sedam Daniel Holmström och Joakim Andersson gjort Bajens mål. Men en månad senare, den 2 mars 2001, fick Bajen revansch när man lyckades vinna med 1-0 på Hovet. Matchens ende målskytt var Joakim Gunler.

  Bajen lyckades som bekant ta sig till kvalserien 2001, men där föll man mot LHC två gånger om: 0-2 borta och 1-5 hema. I den sistnämnda matchen svarade Tomas Kollar för reduceringsmålet inför futtiga 884 åskådare på Hovet.

  Kvällens match är oerhört betydelsefull för båda lagen. Linköping inledde kvalspelet med en strafförlust i Gavlerinken, medan Hammarby föll hemma mot Rögle med 3-5. Båda lagen bör alltså helst ta poäng i kvällens match, även om inget av lagen heller kommer att vara avsågat vid förlust. Ytterligare en nollpoängare skulle dock sätta en ordentlig press på Hammarby inför söndagens bortamatch mot det andra elitserielaget Brynäs.

  Matchen i Stångebrohallen bjuder också på några "kära" återseenden, då de före detta Hammarbyspelarna Stefan Pettersson, Tim Eriksson och Andreas Holmqvist kommer att ställas mot sitt gamla lag och dess supportrar. Den nämnda trion kan dock trösta sig med att de långtifrån är lika impopulära som Stefan Gustavson och Johan Åkerman i AIK respektive Skellefteå. När KFIB-sidans besökare fick rösta om vilken av exbajarna i de andra kvalserielagen som de helst ville att Elias Abrahamsson skulle sikta in sig på var det den duon som fick i särklass flest röster.

  Skall Bajen ha en chans mot Linköping måste man hitta tillbaka till det stabila försvarsspel man visade upp i november och december. Tyvärr har Bajens försvar vacklat i båda de senaste matcherna mot Rögle. Flera av Rögles mål i onsdags tillkom efter situationer där Hammarby hade full kontroll på pucken i egen zon, alternativt hade missat uppspel eller slagit för lösa icingpuckar. Den typen av bjudningar kan man möjligen ha råd med mot Vallentuna och Örnsköldsvik, men på kvalserienivå håller det inte. Försvarsspelet måste bedrivas mer resolut om vi skall kunna vinna i Stångebrohallen. Till försvaret räknar jag också målvakten Carl-Johan Klint, som inte gjorde någon direkt dålig match mot Rögle, men han släppte ovanligt många returer. Räddningsprocenten 84,4 var också klart sämre än vad vi är vana vid.

  Visst har Bajen chansen, men hemmalaget får bära ett tungt favoritskap. Om man fick tippa med hjärtat skulle det ligga nära till hands att hoppas på en ny skräll på tioårsdagen av den första AIK-matchen. Men hjärnan säger tyvärr något annat; en LHC-seger med ungefär 3-1 vore inte osannolikt. En busslast supportrar från Bajen Fans jämte andra ditresta anhängare kommer dock att göra allt för att sjunga fram Bamsingarna till en välbehövlig skräll. (030321)

Carl Frängsmyr/Svenskafans

Bajen föll i kvalpremiären

Hammarby fick sämsta tänkbara start när kvalserien drog igång på onsdagkvällen. De allsvenska kollegerna Rögle hämtade in tre underlägen och vann till slut med 5-3 inför skrala 2 406 på Hovet.
  Hammarby spelade annars riktigt bra i större delen av matchen. Rögle tilläts inte, trots spelövertag vissa perioder, skapa alltför många chanser. Tyvärr för Hammarbys del, gjorde laget mål ändå och Hammarby lyckades inte rycka ifrån de 1-0, 2-1 och 3-2-överlägen man hade, något som då skulle varit rättvist. (030319)

Spelarna tittar i kristallkulan

- Hammarby och Brynäs
Tobias Liberg

- Hammarby och Linköping eller Brynäs
Johan Ejdepalm

- Hammarby och Linköping
Andreas Lindh

- Hammarby och sen... bryr jag mig inte
Stefan Björk

- Rögle och Skellefteå... hahaha
Andreas Paulsson


Tror på Hammarby och Brynäs

- Hammarby och AIK
Johan Klint

- He, he, he... vafan säger du?
Andreas Paulsson

- Hammarby och Rögle
Martin Fjällby

- Brynäs och Hammarby... seriöst
Andreas Paulsson

- Brynäs och Hammarby
Jonas Göthberg

- Brynäs och Hammarby
Johan Hägglund

- Hammarby och Brynäs
Christian Lechtaler

- Brynäs och Hammarby
Stefan Töyrä

- Linköping och Hammarby Tomas Kollar

- Hammarby och Skellefteå
Daniel Holmström

- Brynäs och Linköping
Henrik Nilsson

- Hammarby... sen oviktigt
Andreas Dahlberg

- Brynäs och Hammarby
Jimmie Kraft

- Hammarby och ett lag till
Linus Stensson


Håller Hammarby och Linköping som favoriter

- Hammarby och Brynäs
Johnny Oduya

- Linköping och Brynäs
Kim Cannerheim

- Hammarby och Brynäs
Gustav Gräsberg

- Hammarby och Brynäs
Mattias Nilsson

- Brynäs och Hammarby
Kristoffer Martín

Nu börjar Hammarbys elitseriejakt!

  Den 28 februari 1985 spelade Hammarby sin senaste match i elitserien. Matchen spelades i Leksands ishall och hemmalaget vann med 5-3 inför 2628 åskådare. Det mest minnesvärda från matchen är att Bajen kom till spel med två (!) femmor. Tolv spelare låg sjuka i influensa och juniorerna fick ledigt för att förbereda sig inför en viktig JSM-match. Leksandstränaren Dan Söderström kallade Hammarbys agerande för "ett hån mot publiken" och tillade att "elitserien måste gå före allt annat". Ett mollstämt slut blev det således på en minst sagt motig säsong.

  Men det var då det! Nu, arton år och arton dagar senare inleder Hammarby Hockey sin jakt på en av de två elitserieplatser som står på spel. För motståndet svarar Rögle som slutade tvåa i Superallsvenskan efter Hammarby. Visserligen spelade Hammarby i kvalserien såväl 1993 som 2001, men det är först nu som möjligheten till avancemang känns högst reell. Förvisso var Bajen "med i elitseriematchen" redan för tio år sedan, men Björklöven vann till slut kvalserien med ganska klar marginal (på den tiden bestod kvalserien av fyra lag, varav bara vinnaren gick till elitserien). I 2001 års kvalserie vann Bajen endast första hemmamatchen mot Oskarshamn, och laget slutade sist i kvalserien.

  Under innevarande säsong har Hammarby vunnit såväl Norra hockeyallsvenskan som Superallsvenskan. Till skillnad från för två år sedan har Hammarby kunnat förbereda sig i lugn och ro för de svåra uppgifter som nu väntar. Hela tre veckor har gått sedan den avgörande bortasegern mot Bofors, vilket kan jämföras med situationen 2001 då Bajen inledde kvalseriespelet fyra dagar efter play off 2. Detta brukar vara en fördel. En träningsmatch har också avverkats; i Rocklundahallen besgerades VIK hockey med 3-1 utan att Bajen på något sätt behövde förta sig.

  Följaktligen måste Bajen betraktas som den kanske främsta utmanaren mot elitserielagen. Men i det sammanhanget måste man också nämna kvällens motståndare Rögle. Ängelholmslaget har imponerat och har tillsammans med Bajen varit det bästa laget utanför elitserien. För första gången sedan den senaste serieomläggningen hamnade i år de respektive seriesegrarna i höstens grundserier etta och tvåa i Superallsvenskan, något som ytterligare understryker detta faktum. Rögle är svårspelade, inte minst genom förmågan till snabba spelvändningar. Det är ett jämnt lag med få svaga länkar; så visade de t.ex. med eftertryck att de inte stod och föll med Kristoffer Starck, som olyckligt skadade sig i inledningen av Superallsvenskan. Men Starck, som kanske kan liknas vid Rögles Andreas Paulsson, gjorde comeback i RBK:s träningsmatch mot Troja/Ljungby och enligt uppgift kommer han att spela mot Bajen. Sammantaget är min bedömning att Rögle, främst tack vare sin jämnhet, är ett starkare lag än AIK-lagen från Skellefteå och Solna.

  I likhet med Hammarby förfogar Rögle över en förnämlig målvakt, som i deras fall heter Magnus Wennström. Giftiga forwards har klubben dessutom gott om. Förutom redan nämnde Starck bör här framhållas Björn Lindén, Jakob Johansson, Jonas Nordquist och Torgny Löwgren. Lindén och Johansson gjorde 13, respektive 12 poäng på 14 matcher i Superallsvenskan. Vad ex-leksingarna Nordquist och Löwgren förmår uträtta är vi också väl medvetna om. Pär Arlbrant - som lånades in från HV71 efter Starcks skada - har vidare visat sig vara en stor tillgång.

  Det är således en allt annat än lätt uppgift som väntar Bajen på Hovet. Senaste mötet mellan lagen spelades i Ängelholm den 12 februari. Tyvärr svarade Hammarby för en av säsongens sämsta insatser, och föll med 4-2 efter att ha legat under med 3-0 redan efter en period. Hammarbyspelarna såg inte riktigt vakna ut i början och uppträdde med en osäkerhet vi annars inte har sett i år. Delvis berodde det kanske på att man tvingades spela med den matchotränade tredjemålvakten Kristoffer Martin - även om ingen skugga skall falla över "Kribba" som inte fick mycket hjälp av sina backar. Frånsett individuella prestationer av Andreas Paulsson och Stefan Björk i samband med Bajens mål, finns inte mycket positivt att säga om Hammarbys insats i Ängelholm. Särskilt försvarsspelet vacklade betänkligt.

  Då minns vi hellre matchen på Hovet den 22 januari där Hammarby, anförda av Andreas Paulsson, svarade för en enastående vändning. Med två sekunder kvar kvitterade "Pålle" till 2-2 och några minuter senare avgjorde samme man i sudden death.

  Både Bajen och Rögle lär kunna utmana de båda elitserielagen, och det trodde också merparten av de 456 personer som röstade på KFIB-sidans omröstning om vilka lag som får spela elitseriehockey i höst. Endast sex procent av de röstande trodde att både Brynäs och Linköping skulle klara av att slå sig tillbaka. De allra flesta, hela sextio procent, trodde att Hammarby och Brynäs skulle ta steget upp. Åtta procent trodde att premiäromgångens kombattanter Bajen och Rögle skulle gå upp, medan lika många röstade för alternativet Hammarby och Linköping. Något färre (sex procent) trodde på Brynäs och Rögle, medan endast en procent tippade Rögle och Linköping. Tolv procent trodde att AIK-lagen skulle kunna blanda sig i leken och röstade på alternativet "Annan kombination".

  Då Hammarby och Rögle möttes i Superallsvenskan i januari hade 2116 personer löst entré till Hovet. Publiksiffran när Hammarby begick kvalseriepremiären 2001 hemma mot Oskarshamn var 2356. När årets kvalserie börjar får vi hoppas på en avsevärt högre publiksiffra än så. Med rätt inställning har Bajen en ypperlig chans att ta tre välbehövliga poäng inför den svåra fortsättningen med bortamatcher mot Linköping (på fredag) och Brynäs (på söndag). Jag tippar hemmaseger med 3-2 efter full tid. Publiksiffran? 3412 personer!

  Till sist: Låt oss hoppas att Kentas "Bajen" spelas då Hammarby gör entré på isen. Den hyllningen förtjänar nyligen bortgångne Kenta Gustafsson. Han begravs på fredag. (030319)

Carl Frängsmyr/Svenskafans

Förnyade spelarkontrakt

Andreas Paulsson och Johan Hägglund har förlängt sina kontrakt med Hammarby i ytterligare en säsong.
  Hägglund kom till Hammarby under säsongen från Örebro FC. Några tänder fattigare, men många erfarenheter rikare har han alltmer befäst sin plats i laget.
  Paulsson är, med sina 33 poäng i grundserien och 19 poäng i SuperAllsvenskan, Bajens bäste poängplockare den här säsongen. ”Pålle” är publikfriare nummer ett, då han lyckats avgöra flera viktiga matcher i slutminuterna.
  Vi välkomnar de goda nyheterna och hoppas att fler spelare snart följer deras exempel.

Även ”Klintan” stannar
Målvakten Carl-Johan Klint är, tack vare många avgörande räddningar, en stor del i Hammarbys framgång den här säsongen. Därför är det mycket glädjande att få meddela att den uppsägningsklausul som fanns i hans kontrakt idag har strukits.
  Detta innebär att vi även nästa säsong kan känna tryggheten med den omutbara ”Klintan” mellan stolparna. (030303)

Serieseger #35 och nu väntar kvalet

Hammarby besegrade Bofors i Karlskoga på onsdagkvällen med 5-3 i en intensiv och spännande match inför drygt 5 600.
  Därmed vinner Bajen superallsvenskan och är kvalificerade till kvalserien som börjar om tre veckor.

  Bofors ledde efter en period med 1-0 efter ett tidigt mål av gamla Hammarbyaren Oscar Steen.
  I den andra perioden vände Hammarby genom mål av Tomas Kollar och Christian Lechtaler. Bofors kvitterade i slutet i power play.
  I den tredje perioden gick Hammarby fram till 4-2 och med fyra minuter kvar reducerade Bofors, som strax efteråt tog ut målvakten.
  5-3-målet gjorde Stefan Töyrä i öppen kasse. (030227)

Hammarby jagar serieseger och kvalserieplats

  I höstas vann Hammarby norra allsvenskan med 68 poäng, vilket var fyra fler än Rögle som vann södra allsvenskan. På onsdag har Hammarby chansen att befästa sin position som Sveriges bästa hockeylag utanför elitserien genom att ta sin andra raka serieseger - denna gång i superallsvenskan. Men då kommer det sannolikt att krävas en trepoängare i Karlskoga.

  Det viktigaste är dock inte seriesegern, utan att hamna sämst tvåa och därmed vara klara för kvalserien. För Bajens del räcker det med att ta en poäng mot Bofors, i så fall hamnar de båda klubbarna på samma poäng och då fäller Bajens målskillnad avgörandet. Bofors är däremot piskat att ta poäng, vid förlust kan man förvisso teoretiskt gå vidare. Men då måste man förlita sig på att Björklöven ställer till med ett rejält målkalas i sin hemmamatch mot Rögle. Även om Bofors skulle vinna på straffar eller i sudden är deras läge prekärt. Då får de hoppas att Rögle tar högst en poäng mot Löven. Räkna alltså med att både Bofors och Hammarby kommer att hålla ögonen på resultattavlan - såväl hemmasupportrar som tillresta Bajenfansen lär jubla över varje Björklöven-mål.

  Hammarby har chansen att ta sin fjärde raka seriespelsseger mot Bofors. I premiären av årets superallsvenska, som spelades på Hovet den 6 januari, fick förvisso Bofors en drömstart. Redan efter nio (!) sekunder kunde Björn Eriksson ge laget ledningen sedan han passerat ett yrvaket Bajenförsvar. Innan första perioden var slut hade Christian Lechtaler kvitterat. I den andra steg Bofors notoriske målskytt Kristoffer Näslund fram och gav värmlänningarna ledningen ånyo. Sedan var det Bajens tur att ha sekunderna på sin sida. Inom loppet av 17 sekunder gjorde Andreas Paulsson och Henrik Nilsson var sitt mål, och vände därmed med matchen.

  I superallsvenskan 2001 möttes lagen två också två gånger. Den 24 januari 2001 vann Bajen på Hovet med 3-2 efter mål av Morten Fjeld, Daniel Holmström och Oscar Steen. I Nobelhallen skrevs de grönvita segersifforna till 3-1 efter mål av Stefan Töyrä, Andreas Holmqvist och Joakim Gunler.

  Bofors har genomfört en strålande säsong, och man har visat att fjolårets kvalserieplats inte var någon slumpens skörd. Hammarbys insats ifjol och Bodens i år är tydliga exempel på hur svårt det är att upprepa en framgång.

  Med detta också sagt att det inte är någon lätt uppgift som väntar Hammarby, vars form dock verkar vara på klar uppgång. Laget har visat en imponerande förmåga att höja sig ett snäpp när det verkligen behövs. Det tror jag att Bajen mäktar med nu också. Mitt tips blir att Bajen vinner med 4-2 och därmed - i likhet med 1993 och 2001 - kvalificerar sig för kvalserien. Där tror jag att vi får stöta på "bobcatsen" ytterligare två gånger. Visserligen tror jag att Rögle besegrar ett tröttkört och demoraliserat Björklöven och därmed tar andraplatsen. Men vägen till kvalserien ligger ändå utstakad för Bofors. Inget av de potentiella kvalmotståndarna i play off 1 och 2 - Nybro, Västerås, Arboga, AIK, Huddinge eller Sundsvall - låter som något oöverkomliga hinder.

  På läktaren kommer Bajen att stöttas av en busslast supportrar. För bussen svarar Bajen Fans i samarbete med KFIB och Svärmorsdrömmarna. På läktaren kommer de 50-talet tillresta Bajenfansen förhoppningsvis få stöd från lokala bajare. (030225)

Carl Frängsmyr/Svenskafans

Söndagssuccé för Bajen - ...och nu ser vi fram emot onsdag

4 112 åskådare fick njuta av en av de bästa matcherna Hammarby spelat de senaste åren. Tja, några kanske inte njöt så värst mycket, men ändå...
  Hammarby besegrade Björklöven med 4-2 på söndagen och bäddar därför för en riktigt spännande slutomgång av superallsvenskan på onsdag kväll. Hammarby, Bofors och Rögle gör då upp om två direktplatser till kvalserien. Rögle möter Björklöven borta och Bofors och Hammarby möts i Karlskoga. (Kolla Hammarby Hockey Support - KFIB:s hemsida bland länkarna, om du vill se matchen. De ska åka dit och vet säkert hur...).
  På Hovet hade flera fansgrupperingarna laddat upp med tifo (se + klicka höger) och ett riktigt härligt drag som pågick matchen igenom.

  Men söndagen var inte bara hockey. På Zinkensdamm besegrade Hammarby Bollnäs med 5-3 efter att ha legat under med 0-3 och gick därmed vidare till semifinal. Därefter bussades en del av supportrarna till Hovet.
  Inte nog med det. Även handbollslaget tog en fin skalp då Ystad bortabesegrades med 31-26. Way to go! (030223)

Grönvit hockeyfest på Hovet

Serieledarna Hammarby tar på söndagseftermiddagen emot Björklöven i sin sista hemmamatch i den rekordjämna superallsvenskan.
  Hammarbys marsch mot kvalserien är naturligtvis dagens huvudnummer, men mycket annat händer under morgondagens match. Hammarbys alla supporterföreningar - Bajen Fans, KFIB, Bara Bajare, Söder Bröder, Ultra Boys, Svärmorsdrömmarna och BUS (Bajen Ultra Support) - har gått samman för att manifestera mot planerna på att stänga elitserien, mot det ensidiga ekonomiska gynnandet av elitserielagen på de allsvenska klubbarnas bekostnad, mot osportsliga derbygrupper, mot nuvarande serieupplägg med slutspelsavgörande. I stället propagerar vi för fotbollens system med raka och öppna serier och ett mer begränsat antal matcher.
  I första periodpausen kommer ordföranden i den största supporterföreningen Bajen Fans, Magnus Wilhelmsson, att diskutera svensk hockeys framtid med Svenska ishockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson. Förhoppningsvis blir den en magnifik inramning med storpublik. Supportarna har vidare satsat hårt på tifot, men detaljerna är (som sig bör) hemliga.

  En gratisbuss avgår från Zinkensdamm kl. 15.15 och kommer att föra supportar från bandykvartsfinalen till hockeymatchen. Ett begränsat antal klackbiljetter till Hovet kommer att säljas på läktarna på Zinken (så skedde också på handbollen mot Drott). Om några biljetter till klacksektionen finns kvar så kommer direktinsläpp vid Hovet tillämpas, men observera att detta bara gäller klacksektionerna!

  Extra kul är det för övrigt att det just är Björklöven vi möter under hockeymanifestationen. Löven är ju ett av de lag som givit osportsligheten ett ansikte på senare år. Jag syftar naturligtvis på det famösa brev de skrev tillsammans med leksingarna där de krävde att få fortsätta att spela i elitserien, trots att de hade åkt ur! Även om vi bortser från brevhistorien så har vi revansch att kräva för den nesliga play off-förlusten ifjol. Så: förutom poäng finns det mycket presige mellan dessa båda lag.

  Jag har i en annan artikel rett ut Hammarbys förutsättningar inför fortsättningen. Teoretiskt kan vi bli klara för kvalserien under söndagen (förutsatt att vi själva, Bofors och AIK alla tar tre poäng), men sannolikt får vi vänta till på onsdag. För Björklöven är förutsättningarna enklare, det är bara seger som gäller annars är de avhängda från striden om direktplatserna till kvalserien.

  Tabelläget gör också att märkliga situationer kan uppstå. Det skall bli intressant att se hur man resonerar i Björklövens bås om det står oavgjort när matchuret börjar närma sig full tid. Björklöven måste nog ha med sig tre poäng från Hovet. I teorin har Löven chansen även om man bara skulle ta två poäng mot Bajen, men då skall man ha extrem tur med resultaten i sista omgången. Även vid ett oavgjort resultat lär alltså Björklöven vara tvungna att satsa framåt, något som kan ge Bajen lägen att avgöra åt andra hållet.

  En viktig match med en fantastisk inramning lär det i alla fall bli. Missa den inte!

Carl Frängsmyr/Svenskafans

Glädjefnatt efter drömvändning

Kvalserien var långt borta för Hammarby efter knappt halva matchen mot AIK på onsdagskvällen.
  Med en aning bättre vilja, en omutlig målvakt och marginalerna med sig, ledde AIK med 3-0. Men Bajen gav inte tappt.
  På en rask minut hade laget reducerat till 2-3 och i tredje perioden vände man och gick ifrån till en resultatmässigt stor seger med 6-3.
  I och med att Rögle drabbades av Morafrossan så återtar Hammarby ledningen före Bofors, som besegrade Oskarshamn borta med 4-1.
  I det heta Västerbottenderbyt vann hemmalaget Björklöven med 5-4 och stärkte därmed sina aktier i den ovissa slutstriden. (030219)

Nytt prestigederby på Hovet

För sjätte gången denna säsong drabbar Hammarby ikväll samman med ärkerivalen. Höstens fyra matcher slutade enligt följande (Bajens siffror först): 0-1 efter straffar, 4-0, 2-3 och 4-1. Det första superallsvenska mötet laget emellan slutade med en resultatmässigt knapp Bajenseger med 2-1. Sett till matchbilden var dock Bajen det klart bättre laget den gången.

  Onsdagskvällens derby är en vidöppen historia. Såväl AIK som Hammarby har blandat hyggliga insatser med djupdykningar på sistone. Så föll t.ex. AIK hemma mot Bofors med 0-1 för en vecka sedan, men revanscherade sig i söndags med att i sudden vinna bortamatchen mot sin AIK-kollega från Skellefteå. Enligt uppgift spelade man dessutom riktigt bra. Det kan man sannerligen inte säga om Bajens insatser den senaste veckan. Att förlora borta mot Rögle är ingen skam, men Bajen uppträdde både tamt och viljelöst. Som Bajensupporter hade man därför väntat sig ett taggat och revanschlystet lag i söndagens hemmamatch mot jumbon Mora. De förhoppningarna grusades emellertid snabbt, och Bajen "lyckades" prestera en om möjligt ännu sämre insats än i Ängelholm. Sett mot den bakgrunden känns det inte helt fel att vi nu ställs mot AIK; ett derby är alltid ett derby och där skall man kunna tända till även om formen inte är på topp.

  Hammarby har haft målvaktsproblem på sistone. Carl-Johan Klint har legat sjuk i en vecka samtidigt som andremålvakten Christopher Heino-Lindbergh har varit avstängd efter en incident i en juniormatch. Det är inte omöjligt att detta har spridit osäkerhet i försvarsspelet, även om ingen skugga skall falla på tredjemålvakten Kristoffer Martin, som har kämpat förtjänstfullt och inte har haft någon lätt uppgift. Mot AIK kommer dock Carl-Johan Klint att vara tillbaka; förhoppningsvis har hans form inte påverkats alltför mycket av sjukdomen.

  Med Klint tillbaka i truppen har Hammarby i stort sett hela truppen tillgänglig för spel, förutom avstängde Heino-Lindbergh och långtidsskadade Mattias Nilsson.

  Tyvärr kolliderar det prestigeladdade och viktiga hockeyderbyt med Hammarby bandys första kvartsfinal mot Bollnäs på Zinkensdamm. Vi får ändå hoppas att tillräckligt många bajare sluter upp också på Hovet för att ge AIK-fansen en rejäl match på läktaren. Förhoppningsvis blir det ändå ett bra tryck, och enligt uppgifter från AIK:s egen biljettansvarige till Svenska Fans på tisdagseftermiddagen har det till och med gått åt mer biljetter i den grönvita klacken än i den svartgula.

  Vi kan säkert se fram emot en tuff, spännade och jämn match. För Bajens del gäller det naturligtvis att hålla fast vi den tidigare så framgångsrika taktiken att använda de tunga backarna till att styra bort AIK:s snabba forwards från Carl-Johan Klints kasse. För gnagarna gäller det omvänt att försöka spela sig förbi Johnny Oduya, Elias Abrahamsson et consortes.

  Slutligen vill Hammarbyredaktionen och KFIB salutera gnagarna för att de följt upp vårt initiativ med att manifestera mot förvandlingen av hockeyn till en underhållningsprodukt - och mot de återkommande förslagen att stänga elitserien! (030219)

Carl Frängsmyr/Svenskafans

Svag insats blev Bajens fall

Mora har i årets SuperAllsvenska alltmer blivit ett stryklag. Bland annat blev laget nyligen söndersmulat av Skellefteå (1-8).
  På söndagen märktes det dock inte mycket av den varan. Laget vann över Hammarby efter straffar med 4-3.
  Man kan inte säga att det var direkt orättvist. För Hammarby spelade bedrövligt under långa perioder, och Mora tog vara på chanserna som bjöds. En förmildrande omständighet kan vara att man åtminstone försökte spela hockey. Det kan man inte anklaga Mora för.
  På onsdag väntar ett spelande lag - AIK. Kan det bli den hjälp Hammarby behöver för att komma ur den spelmässiga formsvackan? (030216)

Hammarby i måstematch mot Mora

Hammarby svarade tyvärr för en av årets svagaste insatser i onsdags när man föll med 4-2 mot toppkonkurrenten Rögle i Ängelholm. I synnerhet första perioden bjöd på ett mycket mediokert Bajenspel - Rögle vann perioden med 3-0 och de siffrorna speglade vad som skedde på isen. Hammarbyspelarna, särskilt backarna, såg märkligt stillastående ut - något som gjorde dem till lätta offer för skåningarnas snabba och effektiva spelvändningar. Bajen hade dessutom otur i så måtto att ordinarie målvakten Carl-Johan Klint blev sjuk samtidigt som andremålvakten Christopher Heino-Lindbergh var avstängd. Tredjemålvakten Kristoffer Martin hade - givet förutsättningarna - ingen lätt uppgift, även om alla målen inte såg otagbara ut.

  Nu väntar Mora IK hemma på Hovet och förhoppningsvis får vi se ett revanschlystet och taggat Bajen på isen. Trots förlusten mot Rögle är Hammarby i högsta grad med i kampen om de två direktplatserna till kvalserien. En seger mot Mora innebär naturligtvis att toppositionen förstärks.

  Mora måste betraktas som superallsvenskans stora besvikelse. Trots att man har ett ganska namnkunnigt lag med spelare som Håkan Bogg, Patrik Ross, Mikael Simons med flera, har man inte alls fått spelet att stämma. Ynka fyra poäng har det blivit, och med detta är laget naturligtvis avsågat. Fyra matcher återstår sedan är Moras säsong över. Resultatet mot Skellefteå i onsdags (1-8!) visar kanske att resignationen börjar sprida sig i truppen.

  Givet förutsättningarna måste tipset för dagen bli att Bajen tar en ny trepoängare. Men än helt annan inställning än i Ängelholm måste till, och som alltid är det farligt att underskatta motståndarna. Å andra sidan haltade Moras spel betänkligt redan då lagen möttes i Smidjegrav i en match där Bajen dominerade stort och vann med 5-2. En Bajenviktoria med ungefär tre måls marginal låter därför inte som ett otroligt scenario också i eftermiddag.

  Målvaktsfrågan är för övrigt öppen även vad beträffar Moramatchen. Carl-Johan Klint åt penicillin i slutet på veckan och han är inte aktuell för spel mot Mora. Förhoppningsvis kan Klint spela i derbyt mot AIK på onsdag, men hans medverkan även där är osäker. Enligt uppgift är dessutom Heino-Lindberghs avstängd ytterligare en vecka. Det innebär med all sannolikhet att Kristoffer Martin får göra sin andra match i rad i Bajenkassen. Som back-up får han troligen Marcus Alexander Jernberg, som öppnade båsdörren mot Rögle i Ängelholm.

  Inför toppmatchen mot Björklöven nästa söndag har alla Hammarbys supporterklubbar mobiliserat sina styrkor, dels för att stötta Bajen, dels för att manifestera mot planerna på att stänga elitserien. Den matchen lär dra mycket folk, lägg därtill att det är derby mot AIK på onsdag - förutom övrig idrott med Bajen. Allt detta - samt att Moras fans sannolikt har givit slaget förlorat - gör att man nog måste räkna med en blygsam publiksiffra. Får vi över 2000 på läktaren är de bra, blir det under 1500 är det svagt. Det troliga är kanske att publiksiffran hamnar någonstans däremellan. Tipset blir: Hammarby-Mora 5-1 inför 1634 åskådare.

Carl Frängsmyr/Svenskafans (030215)

Bajen bygger upp inför nästa säsong

Det har ett tag florerat rykten om att Vallentunas Ville Söderlind har skrivit på för Hammarby kommande säsong och hemsidan kan härmed förmedla att ryktet är sant.
  Ville, som är född 1981, har spelat i Vallentuna i hela sitt hockeyliv och han debuterade redan som 16-åring i deras A-lag. Men det var inte förrän i fjol som han omskolades till back, efter att tidigare ha spelat forward. Som back är han kvick och offensiv och att han dessutom är högerskytt är ju knappast någon nackdel.
  För många är Ville lite av en doldis eftersom han aldrig har spelat med juniorlandslag eller i TV-pucken, men Hammarbys sportchef Leif Boork har haft ögonen på honom under en längre tid. När Vallentuna besökte Hammarby på Hovet i grundserien lär Boorken, på äkta Ferdinand-manér, ha sagt: ”Honom ska vi ha!”. (030214)

Hammarby Hockey ger fansen chansen

Hammarby Hockey har denna säsong ökat publiksnittet med över 300%. I syfte att ytterligare utveckla den positiva trenden bjuds nu en mängd olika Hammarby supporterföreningar in till matchen mellan HIF och Björklöven den 23 februari.
Supportrarna kommer själva att svara för inramningen av matchen. Man vill på detta sätt visa Svenska Hockeyförbundet hur det ska se ut på en hockeymatch – utan cheerleaders, utan musik och med en enorm hejarklack.
  ”Jag ser mycket positivt på det här initiativet. Supportrarna är otroligt viktiga för oss och vi uppskattar deras engagemang”, säger Hammarby Hockey AB:s vd Stellan Calamnius.
  Supportrarnas mål är att fylla Hovet. Dessutom vill man manifestera ett växande missnöje med utvecklingen av svensk ishockey de senaste 10 åren. Representanter från Svenska Hockeyförbundet har bjudits in till matchen för att svara på supportrarnas frågor kring detta. (030214)

Rögle besegrade Hammarby

Två delikatessmål, ett av Andreas Paulsson och ett av Stefan Björk, räckte inte i onsdagens match mot Rögle i Ängelholm.
  Hemmalaget fick en smakstart och ledde efter en stark förstaperiod med 3-0, det första inslaget i spel i numerärt underläge.
  Bajen reducerade till 1-3 i andra perioden genom en starkt upphakad Andreas Paulsson som mycket elegant lurade Röglemålvakten.
  I tredje utökade Rögle till 4-1 och Stefan Björks reducering med 5 minuter kvar var alltför sen för att göra matchen riktigt spännande. (030212)

”Leche” stannar i Bajen!

Christian Lechtaler hade en uppsägningsklausul efter denna säsong. Christian och Hammarby har dock kommit överrens om att ta bort den klausulen och han är därmed definitivt klar för ytterligare en säsong i Hammarby.
  Leif Boork anser att ”Leche” är mycket viktig både som spelare i laget och ledare i gruppen och är mycket nöjd med uppgörelsen. (030207)

Henke förlänger kontraktet

I dag har Henrik Nilsson förlängt sitt kontrakt med Hammarby i ett år. Henrik är sedan förra säsongen Hammarbys lagkapten och en av de mest erfarna spelarna i truppen.
  - Henke är en mycket bra lagkapten och en viktig ledare för hela vårt lag. Han har gjort en bra säsong och bevisat att han fortfarande håller mycket hög klass. Det känns skönt att ha honom med i laget i minst ett år till, säger Leif Boork som har all anledning att vara nöjd. (030204)

Nya hjältar visar upp sig

Hammarby fick på fredagskvällen en skön revansch på Skellefteå efter förlusten i onsdags. Och underhållningen var det inget fel på för de 3612 personer som kommit till Globen. Tre täta perioder med ett härligt kämpande Bajen som visade störst vilja för dagen gav slutresultatet 4-3. Herrarna Töyre, Lindh och Barklund klev fram och debuterade som målgörare i SuperAllsvenskan. Göthberg fick efter några stolp- och ribbskott sätta det sköna 4-3-målet i den sista perioden.
  Se matchstatistiken (Utan stolpskott och siffror som talar om att Henrik Nilsson fick mest istid och slet oerhört, Andreas Paulsson gjorde en av sina bästa matcher utan att göra mål och att C-J Klint gjorde några riktigt läckra plock och stoppade helt frispelade SAIK-spelare med sin listighet.)
  Nu väntar Oskarshamn hemma på söndag i den sista matchen innan SuperAllsvenskan tar en paus. Efter de två oerhört tuffa matcherna mot Skellefteå är det ett slitet Bajen som ska ladda om till söndagens match mot Oskarshamn. Motståndarna har två raka förluster mot AIK och kommer ge Bajen kvalificerat motstånd. Om inte annat kommer de att visa mycket vilja. Lagen möttes förra helgen i Oskarshamn och matchen slutade med avgörande på straffar. Det vore onekligen skönt att slippa sådan dramatik på söndag. Med tre poäng och bra målskillnad efter full tid kan Hammarby ta hand om serieledningen. Det skulle sitta fint inför det två veckor långa uppehållet som sedan väntar! (030201)

Bajen bäst i världen!

Inför SuperAllsvenskans sjunde omgång har våra närmaste konkurrenter i tabellen, Rögle och Skellefteå, vunnit 73,5% respektive 70,6% av sina matcher. Detta inkluderar även de vinster man fått efter förlängning eller straffar.
  Att lokalkonkurrenten AIK håller till på den nedre halvan av tabellen kanske förvånar många, men med en vinstprocent på 58,8 kan man inte begära mycket mer.
  Hur ser det ut i toppen av Elitserien då? Jo, ledande Västra Frölunda har ett facit på 68,3% vinster, medan "succélaget" Timrå har vunnit 65% av sina matcher.

Hur står sig då Bajen i en jämförelse med dessa topplag?
Hammarby är helt enkelt i en klass för sig och har vunnit hela 82,4% av årets 34 spelade matcher. I snitt har Hammarby tagit 2,38 poäng per match!
  Varför inte göra en jämförelse med världens bästa liga, när vi ändå är i farten? Ottawa är det lag som som skrapat ihop flest poäng i NHL. De har ett, i Bajenögon, föga imponerande vinstfacit på 76% i sina 50 spelade matcher.
  Bajen bäst i stan... visst, men varför nöja sig med det? Med statistik kan man ju bevisa allt och vem kan ifrågasätta att Bajen är bäst i världen efter det här? (030128)

”Pålle” slår till igen!

Hammarby fick med sig två poäng från bortamatchen mot Oskarshamn. Jimmie Kraft gjorde både 0-1 och 2-2, men 13 minuter in i den tredje perioden tog Oskarshamn ledningen för andra gången i matchen, när Tomas Gustafsson gjorde 3-2.
  Med endast en minut och fyra sekunder kvar av ordinarie matchtid slog vår alldeles egen hjälte till igen... Andreas Paulsson kvitterade till 3-3 och matchen gick till förlängning. Efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar, där Jonas Göthberg slog in det avgörande målet.
  Nu väntar dubbelmöte mot tunga Skellefteå. På onsdag är det bortaplan som gäller och på fredag spelar vi "hemma" på Globen. (030127)

Bajen lämnar stan!

Efter den sköna hemmavinsten över Rögle väntar nu två långa bortaresor för Hammarby. På söndag är det smålänningarna i Oskarshamn som ska få känna på ett grönvitt artilleri och på onsdag är det Skellefteå som får Hammarby på besök.
  Oskarshamn har en fin skalp i bagaget när man i onsdags något otippat slog Björklöven på bortaplan. Oskarshamn är ett erkänt bra hemmalag och många lag har fått åka därifrån med förlust och med fansens frenetiska trummor dunkande i skallen. Men, med de kämpatakterna Hammarby visade upp hemma senast vågar vi gissa att Oskarshamn får ta till alla medel för att ta poäng... (030124)

Bajen mirakelvände mot Rögle

0-2 efter två perioder. Ett borttappat spel. Och efter en reducering 10 slutminuter med inte bara motståndarna emot sig.
  Trots allt detta lyckades Hammarby vända matchen.

  Med bara två sekunder kvar av den rafflande toppmatchen mellan Hammarby och Rögle, rakade Andreas Paulsson in kvitteringen, och med 28 sekunder kvar av förlängningen gjorde samma Paulsson samma sak igen.
  Slutresultat 3-2 och Hammarby är kvar i toppstriden i superallsvenskan.
  Skrällarna duggade tätt i superallsvenskans 5:e omgång. Att AIK tog två poäng borta mot Bofors, var väl bara en miniskräll, men oj vad det skramlade i Umeå där bortalaget Oskarshamn vann med 4-1, och även i Skellefteå där Mora tog sin första trepoängare. (030122)

Ny derbyseger över AIK

Hammarby vann än en gång ett prestigeladdat derby över AIK den här säsongen.
  Efter en jämn match kunde Bajen till slut bärga en trepoängare efter 2-1. Målen gjorda av Jimmie Kraft och Christian Lechtaler.
  Rögle tog hand om tätplatsen i superallsvenskan efter hemmaseger över Mora, och Skellefteå vann kvällens andra derby över Björklöven. (030115)

Hammarby vann i premiären 13:e raka - men det satt hårt åt

Bofors tog ledningen redan efter nio sekunder, och i den andra perioden hade laget en 2-1-ledning.
  Men Hammarby kom tillbaka och vände och vann med 3-2 efter en mycket dramatisk slutminut.

  2 052 fick se ett Hammarby som spelade ängsligt under den första halvan av matchen. Det var som om självförtroendet från grundserien hade runnit ut med julglöggen.
  Trots att laget totalt gjorde en ganska blek insats, även om man spelade upp sig, vann Hammarby matchen ganska rättvist. Christian Lechtaler, Andreas Paulsson och Henrik Nilsson sköt Bajens mål. (030106)