5 förkortningar som lyft Bajen Hockey

HIFAB, AEG, AIK, CJK och KFIB

Det spelar ingen roll om vi inte går upp i elitserien i år.
  Det spelar inte ens någon roll om vi missar direktplatsen till kvalserien, eller kvalserien över huvud taget.
  För trenden är bruten. Folk snackar Bajen Hockey. Fansen kommer till matcherna. Och laget vinner oftast...
  Det är fem förkortningar vi har att tacka för det.


HIFAB

När Stefan Öström, Ronnie Glysing med flera städade upp i klubben i mitten av 90-talet, la man samtidigt grunden till en modern organisation. Man struntade i alla olycksgamar som kraxade om Hammarbys alla ”satsningar” (och som i viss mån fortfarande tittar fram ur sina bon då resultaten pekar åt fel håll på Text-TV) och byggde för framtiden - en framtid som till viss del har kommit. Tack HIFAB!

AEG

När Anschutz Entertainment Group trädde in i handligen fick den nyfödda organisationen den stadga och trygghet som behövdes att fortsätta arbetet. Det ambitiösa arbetet under flera år kunde ha blivit en ny ”misslyckad Bajensatsning” men med stöd från AEG kunde man fortsätta utvecklingsarbetet vid sidan och på isen. Visst har Hammarby tappat en del av sin själ. Men inte den del som består av härliga supportrar och spelare och ledare med känsla för liret, utan den del som lite sorglöst och amatörmässigt gör lycka-till-satsningar som i nio fall av tio är dömda att misslyckas. Tack, AEG!

AIK

När AIK åkte ur elitserien var det naturligtvis tråkigt (om än kanske nyttigt) för dem. Men för Allsvenskan och Superallsvenskan, och framför allt för Hammarby, har det varit en succé. Även om jag normalt anser att derbygrupper med otaliga derbyn är helt fel, så kanske det just denna säsong, i det här läget, faktiskt varit bra med två extra derbyn. Det har hållt uppe intresset lite extra under året. Men, det funkar bara en gång.
  Tillsammans med publiklag som Skellefteå AIK, Björklöven och Rögle har Superallsvenskan blivit hetare än på länge. Den döda Stockholmshockeyn sprattlar lite. Tack, AIK!

CJK

När Hammarby satsade på målvakten Carl Johan Klint istället för erfarna Joakim Persson så tog man en chans. Visserligen har Klinten visat att han är en bra målvakt, men det var ändå inte vad en klubb normalt skulle gjort. Men Johan Klint har spikat igen och han får stå som symbol både för alla spelare i laget som utvecklats vidare och blivit ännu bättre sedan tidigare, eller tagit det ansvar man hoppats att de skulle ta. Han är också ett exempel på spelare som väntat på sin tur och under tiden försökt att bli bättre och bättre. Här kan vi lägga in att han får bli symbol för hela laget som faktiskt inte förlorat en enda match mot ett bottenlag i år (jag räknar inte topplaget i södra allsvenskan, Mora, dit). Alla blindskär i form av Kiruna och Vallentuna har passerats med 3 poäng, och i några få fall, med 2. Laget har dessutom vunnit nästan alla matcher då folk har kommit och tittat. Det är vi inte bortskämda med. Tack, CJK!

KFIB

I flera år har ett antal supportrar åkt land och riken kring för att stötta hockeylaget. Man har gjort det till en grundlag att åtminstone en(!) ska göra sin röst hörd var än laget spelar någonstans. I somras fick gruppen öknamnet ”Klubben För Imbördes Beundran - KFIB” och när Hammarby Hockey väl fick sin första supporterklubb, var namnet givet. Men i KFIB räknar jag även dem som sett matcher från andra delar av läktarna än där klacken står. Supportrar som bidragit med stöd och med att hålla intresset och debatten levande med skarpa inlägg på exempelvis gästboken. Det är till exempel signaturer från Bagis, Liljeholmen och Ståkkhålm.
  KFIB (i vilket jag alltså inbegriper fler än just medlemmarna i föreningen KFIB) har i åratal försökt stötta och väckt intresse. Man har tjatat, skjutsat fans till bortamatcher, skrikit och gnällt, och inte nog med att man nu i organiserad form stöttar Hammarby Hockey, man har även gjort det omöjliga, man har lyckats väcka bjässen Bajen Fans ur sin slumrande hockeysömn. Bara det är värt guld. Tack, KFIB! (030221)