The Boork

Hammarbys sportchef Leif Boork inför säsongen

Texten publicerad i matchprogrammet säsongen 2002/2003

Det har hänt en hel del i Hammarby Hockey det senaste året. Sedan jag själv började i a-laget den 1 november 2001, har vi helt ny personal på kontoret, många nya spelare i a-laget, delvis ny a-lagsledning och en ny samarbetspartner i AEG.
  Jag ser denna nya kostym som en utveckling av det arbete som Stefan Öström och Ronnie Glysing började med för några år sedan. Jag ser lagen a-lag och a-juniorer som en förlängning på det arbete som ledare som Janne Järlefelt, Leffe Dässman m.fl. har grundat med. Med andra ord så finns det kontinuitet i arbetet.
  I min roll som Sportchef består arbetet i att ansvara för utvecklingen och de sportsliga resultaten i a-laget och j-20-laget. Hammarby Hockey har sedan 1940-talet legat nivån under eliten. Två snabba gästspel i elitserien skedde i början på 80-talet men ändrade inte Hammarby Hockeys position. Laget åkte ju ur elitserien åren efteråt.

Vad måste till för att vi ska nå en ny nivå? Många är de personer som under de senaste decennierna försökt svara på den frågan. I princip tycker jag att ingen riktigt lyckats hitta svaret. Paret Öström/Glysing med partners har nog ändå varit närmast. Det gäller för oss att fortsätta på den inslagna vägen.
  Två företeelser har varit mindre bra i det Hammarby ishockey som jag känner till sedan 1960-talet. Det ena är ordning och reda eller professionalitet. Med fotbollen som den historiskt sett största och viktigaste sektionen har aldrig ishockeyn fått/eller tagit chansen att konkurrera på elitnivå. Med AEG:s inträde har kraven och professionaliteten skärpts. Det har satt press på Hammarby ishockeys organisation. Det är vad vi behöver.

Det andra är att analysera vad som krävs för att vinna avgörande ishockeymatcher. Vår spelmässiga identitet har varit att vi fostrat talangfulla ungdomar som kunnat lägga krokben för de stora lagen någon enstaka gång. Det har aldrig blivit mer än så. Kraven har egentligen heller aldrig varit mer än så. Det har medfört att vi tappat, och vi tappar fortfarande, våra mest talangfulla spelare och på det sättet står vi och stampar på samma ställe. Vi vill öka kraven och göra Hammarby till en attraktiv klubb för bra och seriösa ishockeyspelare.

Vi är inte naiva. Vi vill inte säga att det lyckas. Vi vet att det är svårt. Men vi ska försöka förbereda oss själva på den dagen ett avgörande dyker upp och då ska vi vara beredda att ta chansen.

Välkomna till en ny säsong!

Leif Boork (Sportchef)


(031023)