Hammarby och Skellefteå favoriter enligt experterna

Läs om de 24 allsvenska lagen


Söndag den 23 september är en högtidsdag för de hockeysupportrar som håller på lag i den näst högsta serien, och som uppskattar en serie där säsongens oräkneliga matcher faktiskt betyder något.
  För, till skillnad från den popcorninfekterade underhållningscirkus, med spelare som utövar allmänhetens åkning flera gånger i veckan, i en serie där högst ett tiotal av de 300 matcherna har något med idrott att göra - så är den norra och södra allsvenskan spännande från första till sista omgången. Åtminstone om man jämför med elitserien.
  Efter jul vässas dessutom spänningen med en en superallsvensk serie, samtidigt som elitserien fortsätter med sitt lunk för att, när det är ett par, tre omgångar kvar, bli spännande för en handfull lag.
  Lagom till den allsvenska premiären presenterade hockeyförbundet en genomgång av lagen. Det är den som ni kan läsa nedan.


Leksand blir en riktig "mjölkkossa" för klubbarna i södra Allsvenskan den här säsongen. Det blir "lapp på luckan" och fullsatta hus överallt där Leksand spelar.
  Givetvis är Leksand också storfavorit i grundserien. Samtliga 12 tränare i södergruppen tror att leksingarna kvalificerar sig för fortsatt spel i Superallsvenskan. Ytterligare tre spetskandidater har utkristalliserat sig i södergruppen, nämligen Tingsryd som fått nio röster, samt Bofors och Rögle med vardera åtta.
Här är tränarnas tips:
1) Leksand 12 röster 2) Tingsryd 9, 3) Bofors och Rögle 8, 5) Mora 4, 6) Troja 2, 7) Gislaved och Halmstad vardera 1 röst.
  Det är Peter Ekroth i Leksand som tror att Halmstad ska ta en plats bland de fyra främsta. Troja har fått en röst av sin egen tränare Sune Bergman och en av Dan Hobér i Tingsryd. Niklas Frisell i Gislaved tror också på sitt eget lag och tippar att Gislaved ska ta steget upp tillsammans med Leksand, Mora och Rögle.
  I norrgruppen finns det fyra storfavoriter. Skellefteå och Hammarby har fått maximalt antal röster, vardera 12.
  Elva av tränarna i norrgruppen tippar också att Björklöven och Nyköping går vidare till Superallsvenskan. Almtunas Thom Eklund tror dock inte på Björklöven utan har i stället tippat Piteå bland de fyra främsta. Sundsvall har fått en röst - av sin egen tränare Per-Åke Sundholm. Flera av tränarna i norrgruppen, bland dem Pasi Mustonen i Skellefteå och Jan Järlefeldt i Hammarby, varnar för Boden och Sundsvall som starka outsiders.

Lagen i allsvenska norra grundserien

Almtuna ber inte om ursäkt

Almtuna med gamle landslagsspelaren Tom Eklund (148 A-kamper) ber inte om ursäkt för att man hamnat i detta fina allsvenska sällskap.
  - Vi blir inget "strykgäng", försäkrar Thom Eklund. Förra säsongen mötte vi allsvenska Vallentuna och vann med 8-2 och jag kan nästan garantera att vi spöar Tierp 10 gånger av 10. Vi har utvecklats sedan vi tog klivet upp.
  - Våra bästa från i fjol har vi fått behålla och dessutom har vi förstärkt med ett antal rollspelare som jag önskat få hit. Vi har i dagsläget tillgång till nio backar och 13 forwards. Det är möjligt att vi använder oss av fyra femmor för att de yngre killarna ska orka med.
  Rollspelarna som Thom Eklund talar om är backen Håkan Jansson från Troja samt tre forwards. Andreas Sjölund, som förra säsongen spelade i San Diego, Fredrik Nylander från Arlanda, Hans-Olov Dahlén från Teg och unge Matti Luoma från Jokerits juniorlag.
  Ytterligare ett par spelare med erfarenhet från div. I är Niklas Sjölund och Emil Lundgren. Almtuna saknar heller inte egna talanger. Thom Eklund nämner backen Johan Ejdepalm, född 1982, och forwarden Fredrik Abrahamsson, född 1983, som stora framtidslöften. Abrahamsson vann klubbens interna poängliga förra säsongen. Rolig att se blir Niklas Bjurman, som ursprungligen kommer från Borlänge. En spelare med "tjeckiskt psyke" enligt Thom Eklund.
  - Lyckas han med första dragningen kan han göra tre mål. Kommer han snett in i en match är han helt värdelös.

Hårt arbete ska rädda Arboga

- Vi har inte resurser att konkurrera med de stora klubbarna och vår trupp ser på papperet ganska tunn ut. Vi skulle exempelvis behöva några tunga centrar, konstaterar Arbogas ryske tränare Sergej Joukov som förra säsongen var verksam på hockeygymnasiet i Mora.
  - Men det får vi försöka kompensera med hårt arbete. Vi har tränat verkligt hårt, fortsätter Joukov. Vi kör en timme på killarnas lunchrast mellan tolv och tretton mitt på dagen. Därefter ytterligare ett fyspass och isträning på kvällen.   - Unga spelare behöver hård träning för att kunna utvecklas, säger Joukov.
  Arboga har två nya målvakter. Mikael Boman från Sunne och Daniel Sperrle från Leksand. Nya backar är Jan Öhman från Borlänge och Fredrik Mannström från Härnösand. På forwardssidan har man förstärkt med Markku Kuikka från Fellingsbro, Tony Westerlund från Härnösand, Johan Bergmark från Teg, Mikael Zettergren från Leksands juniorlag och Fredrik Gustavsson från Hammarby.
  Sergej Joukov hoppas också att hans egen son, den mycket lovande 16-åringen Michail, ska få spela allsvensk hockey. "Mischa" tränar med Arboga men är registrerad för Mora som hittills sagt nej till en utlåning.

Kiruna hoppas på Nokelainen

- Vårt problem är som vanligt de långa avstånden, säger Lars Gustavsson, som är assisterande tränare i Kiruna. Ska vi möta något annat lag måste vi resa minst 35 mil. Ofta längre. På grund av det har vi inte kunnat spela så många träningsmatcher som vi hade önskat.
  - Men jag tror ändå att det här laget kan överraska när serien kommer i gång, menar Lars Gustavsson. Vi har fått en toppkraft i vår nye tränare Esko Nokelainen. Han är ett lyft för ishockeyn i Kiruna och duktig på att utbilda unga spelare. Esko delar sin tid mellan Kiruna och finska landslaget.
  Målvakten Timo Leinonen var bra förra säsongen och har visat fortsatt god form i träningsmatcherna. Nya backar i Kiruna är Markus Laine från finska TuTo och Martin Pärsson från Malmö. På forwardssidan har man fått Johan Thelin från Mölndal, Per Karlström från Nybro, Markus Loostrand från Malmö och Martin Johansson från Mjölby. Olli Julkonen kommer som ett lån från Luleå. Två 83:or är också uppflyttade i A-truppen. Niklas Wågström och Martin Skogfeldt.
  Egna produkten Niklas Strängdahl, född 1981, har fungerat bra som center mellan Markus Loostrand och Per Karlsson.

Nyköping tänker stanna i toppen

- Målsättningen i Nyköping är att försvara positionen från förra säsongen, hävdar tränaren Jens Hellgren. Då vann man överraskande norrgruppen och gick vidare till spel i Superallsvenskan.
  Nyköping har hittat en ung lovande målvakt i Mälarhöjden/Bredäng som tycks vara en bra målvaktsskola. Stefan Lindquist heter han. Som ersättare för Michail Bogdanov har man värvat Jonas Blanck från Kiruna. Nya backar är också Jonnie Karlsson från Malmö och Santeri Immonen, förra säsongen i engelska Newcastle.
  Forwards som går in i laget är tjecken Ladislav Slizek, poängkung i danska Esbjerg förra säsongen, samt Peter Klang från Väsby och Patrik Moberg från Arlanda. Den sistnämnde är bara 18 år och mycket utvecklingsbar enligt Jens Hellgren.
  - Över huvud taget har det sett bra ut i träningsmatcherna, tycker Jens. Vi har anledning att vara optimistiska.

Piteå är starkare än i fjol

Den verklige veteranen bland tränarna i Allsvenskan är Freddy Lindfors i Piteå. Han har mer än 25 års erfarenhet. Freddy gjorde sin första säsong som tränare i Kiruna 1975-76 och har - med undantag för några sabbatsår - varit verksam sedan dess. Ändå brinner han fortfarande av entusiasm. Förra säsongen lyckades Freddy hålla Piteå kvar i norrgruppen trots att man hade ett praktiskt taget helt nytt lag. I år lägger han ribban ännu litet högre.
  - Vi blir bättre, försäkrar Freddy. I år har vi en mer stabil gund att stå på. Vi har mer av vårt eget spel och blir definitivt bättre i power play.
  Piteås styrka ligger mycket i tre duktiga centerforwards. Sami Salonen från Ässät, Magnus Berglund från Kumla och Björn Lavander som kommit hem från Skellefteå. Vidare har man fått hem backen Robert Nordlund från Lidingö och Trångsund samt forwardarna Daniel Holmström från Hammarby, Daniel Olofsson från Sundsvall och Daniel Lundholm från Luleås juniorlag.
  Enda bekymret i Piteå är att man tvingas spela de sju första hemmamatcherna i Delfinen. Den egna Kvarnvallen är under välbehövlig reparation.

Stark stomme i Boden

Boden överraskade positivt förra säsongen och var bara en poäng från avancemang till Superallsvenskan. När klubben gjorde en utvärdering kom man fram till att det framför allt var tre nyckelspelare man ville behålla. Målvakten Björn Bjurling och de två forwardskämparna Johan Tellström och Håkan Nordin. Den målsättningen har man lyckats med. Dessutom har laget tillförts ytterligare rutin i form av elitseriespelarna från Luleå, Torbjörn Lindberg och Robert Nordberg.
  - Torbjörn blir naturligtvis en klippa i försvaret och Robert Nordberg brinner av iver inför sin come-back, säger Rolf Nilsson som återkommer från danska Esbjerg och tar över tränarsysslan.
  Att Boden har kapacitet bevisade man inte minst i sin egen turnering när man besegrade Luleå och spelade jämnt med finska Kärpät.
  - Det har varit ett härligt go i laget, både på träning och i matcherna, säger Rolf Nilsson.
  Marcus Ottoson, målvakten som kommit tillbaka från Göteborgs IK, har brutit en tumme och blir inte att räkna med de närmaste veckorna. Däremot är Johan Åström, som återvänt från norska Manglerud, spelklar och ingår i Bodens framtidssatsning.

Franskt artisteri i Björklöven

De franska landslagsmännen, tvillingarna Francois och Maurice Rozenthal, har redan gjort succé i Björklöven.
  - Två killar som vågar och kan bjuda på litet extra underhållning, säger Randy Edmonds. De blir en attraktion för hela serien. Dessutom handlar det om lojala spelare som även jobbar för laget.
  Björklöven fick behålla 10 man från fjolårstruppen och bland dem ingår båda de lettiska landslagsmännen Alexander Beliavsky och Semjonovs. Färgstarka forwards finns det alltså gott om. Förstärkningarna har kommit i försvaret.
  Två nya målvakter: Marko Rantanen, finländaren som förra säsongen stod i norska Vålerengen, och Mathias Lindmark från Rögle. Mathias är Kirunakille från början.
  Vidare två nya backar: den rutinerade Peter Johansson från Södertälje och Magnus Österby som förra säsongen spelade i Rögle. Honom känner Randy Edmonds sedan sin tid i Mora och litar mycket på.
  Intressanta nykomlingar på forwardssidan är grovjobbande centern Mats Lavander från Piteå och Andreas Albinsson, juniorlandslagsmannen från Mora. En bred trupp som Randy Edmonds har all anledning att vara belåten med. Ändå säger Randy:
  - För att konkurrera med de allra bästa skulle vi behöva bli ännu starkare i mitten. På min önskelista står ytterligare en center. Men en sådan kanske kommer under hösten. Heta derbyn mot Skellefteå blir det under alla omständigheter. När de båda arvfienderna möttes i en träningsmatch kom det 4 000 åskådare.

Hammarby satsar på fart

Hammarby lyckades med konststycket att behålla fjolårstruppen intakt och bara det var en prestation med tanke på hur många talanger laget innehåller. Den vi i första hand minns kanske är 20-årige backen Andreas Holmqvist, definitivt en av Sveriges mest lovande. Rörlig, spelskicklig och utrustad med ett bra skott. Andreas, som är 193 cm lång, vägde i fjol bara 83 kilo men har nu lagt på sig ytterligare muskler.
  Andra juniorlandslagsmän i Hammarby är Martin Samuelsson och Oscar Steen.
  Den tyngsta värvningen är naturligtvis att man återbördat Henrik Nilsson till fadershuset. Henrik som under många år varit lagkapten och en ledargestalt i Frölunda, tillför både rutin och professionalism. Han blir ett föredöme för de yngre killarna i Hammarby.
Tillbaka på backsidan är Johnny Oduya efter en säsongs juniorishockey i Moncton Wildcats och Victoriaville Tigers på andra sidan Atlanten. Linus Stensson kommer hem från Huddinge. Ny är även Lidingögrabben Mathias Wrååk som drog till Nordamerika och Tyskland efter Lidingös konkurs.
  Hammarby har åtta spelare som är 20 år eller yngre. Bland de mest attraktiva kan vi inte underlåta att nämna Tim Eriksson, bara 174 cm men ett krutpaket.
  - Det kanske stämmer att vi inte är så stora, säger tränaren Jan Järlefelt. Men vi har snabbhet och teknik. Det ska gå fort när Hammarby spelar hockey!

Huddinge i ny skepnad

Huddinge har på senare år kanske mest varit kända för sin extrema defensiv; att man i första hand slagit vakt om det egna målet. Men nye tränaren Tommy Tomth har helt andra framtidsplaner för det ungdomliga laget.
  - Vad det nu handlar om är att vi ska ha mer puckinnehav och föra spelet, säger Tommy.
  - Det är en omställning som kommer att ta tid men jag tror och hoppas att vi har det tålamod och den ödmjukhet som krävs, fortsätter Tommy. Vi är ju dock nykomlingar i serien.
  Plantskolan Huddinge ställs på svåra prov. Det kommer en hel skrälldus med killar upp från juniorlaget. För säkerhets skull har man värvat en målvakt utifrån: Mälarhöjden/Bredängs store Jan Axtilius som även stod för Sverige i inline-VM. Intressanta egna namn på backsidan: Staffan Kronwall, som är betydligt kraftigare än sin storebror Niklas. Vidare 81:orna Jimmy Wendel och Mille Wallander.
  Lars Thunell, förra säsongen i Nyköping, får stå för rutinen i de bakre leden. En självskriven libero. Även Kalle Åslund, klubbens egen 83:a, har med framgång prövat på liberojobbet.
  Nio man slåss om platserna som toppforwards. Bland dem kan vi räkna Jakob Ödegaard från Mälarhöjden/Bredäng som är en "Jimmie Ölvestad-typ" samt Martin Pilö och Kristoffer Strååt.
  Tommy Tomth nämner också Johan Sjödell och Martin Strandfeldt som högaktuella. Per Svensson får mer ses som halvback liksom Tommy Leionen från Mälarhöjden/Bredäng som är litet av Micke Johansson i spelstilen.
  Torpedhockey blir det under alla omständigheter i Huddinge - efter en modell som Tommy Tomth stenhårt tror på.

Pasi Mustonen ”baissar” Skellefteå

  - Jag kan mycket väl tänka mig att Skellefteå blir favorit i massmedia med tanke på alla nyförvärv vi fått, säger tränaren Pasi Mustonen.
  - Men det tyder i så fall bara på okunskap. Då vet man ingenting om lagbyggnad.
  - Det här är en process som kan ta ända upp till tre år!
  - Men äntligen verkar det i alla fall som om klubben fått en styrelse med tålamod att vänta tills bygget är färdigt. Tidigare har ju Skellefteå bytt tränare vart och vartannat år.
  - Sanningen är dock att bara fyra spelare haft kontinuitet i sitt spel under försäsongen, menar Pasi. Det är de fyra som finns kvar sedan i fjol. Backen Johan Åkerman och forwardarna Pär Mikaelsson, Patrik Ekholm och Stefan Lundqvist. Att göra ett lag av de övriga kommer att ta tid. I en träningsmatch mot Björklöven hade vi inte en suck. Vi kunde ha legat under med 0-3 redan efter 10 minuter! "Löven" var klart bättre.
  - Kan vi vara bland de fyra främsta i grundserien är jag fullkomligt nöjd. Längre än så sträcker sig inte mina förhoppningar i det här skedet, försäkrar Pasi Mustonen.
  Här är Skellefteås alla nya spelare:
  Målvakt: Jonas Burman hem från Mörrum.
  Backar: Mikael Tjälldén, London Knights, Joakim Nilsson, Malmö, Daniel Ström, Tingsryd, Stefan Klockare, Timrå och Riku Varjamo, JYP Jyväskylä.
  Forwards: David Nyström, Troja, Fredrik Krekula, AIK, Mattias Nilimaa, HV 71, Andreas Stenberg, Clemensnäs, Patrik Westerback, Vasa, Anders Fredriksson, Tingsryd och Johan Ramstedt, Björklöven.
  Lägg därtill Niklas Westerlund, en egen junior, och Alexander Sundqvist, en lovande 84:a som också tränat med A-laget.

Sundsvall kan överraska

Favoriterna i norrgruppen får passa sig för Sundsvall som mycket väl kan sticka upp och överraska. Tränaren Per-Åke Sundholm tror stenhårt på sitt eget lag och tippar att Sundsvall Hockey hamnar bland de fyra främsta i grundserien. Per-Åke grundar sin optimism på att man i år fått de spelartyper som man förra säsongen delvis saknade.
  - Tomas Nänsén från Timrå blir naturligtvis en jätteförstärkning i försvaret och tillsammans med Tomas har även unge Johan Svedberg höjt sig en klass, säger Per-Åke Sundholm. Svedberg har kanske varit den största positiva överraskningen under försäsongen.
  - Daniel Olssons hemkomst från Brynäs är en annan plusfaktor.
  Nu har Sundsvall plötsligt två spelskickliga centrar som inte fanns med i fjol. Även det tjeckiska nyförvärvet, Robert Vavric från Rosice, har visat sig vara en smart puckförare och passningsläggare. Tyvärr råkade Vavrich ut för en ful bentackling under en turné i Norge och skadade sig i ett knä men man hoppas att han ska vara spelklar till seriestarten.
  Det blir mycket tjeckiskt i Sundsvall i vinter. Man har också värvat en tjeckisk back, Ivan Puncohar från Karoly Vary. En stor tung defensivt duktig spelare som blir ett bra komplement till de unga speedkulorna i klubben. Dessutom är assisterande tränaren till Per-Åke Sundholm från Tjeckien. Antonin Planovsky, tidigare i Mistek. Det kan aldrig skada att få impulser från världsmästarlandet. Ny målvakt och en bra "back up" till Niklas Dyrén blir Samuel Jakobsson från Motala. På sikt väntar man sig mycket av unge Markus Lilja som värvats från Leksands juniorlag.
  - Markus, som kommer från Säter från början, är en blivande storback, säger Per-Åke Sundholm.

Tierp vill utveckla spelarna

- Vi har en något annorlunda målsättning den här säsongen, säger Göran "Flygis" Sjöberg i Tierp.
  - Visst vill vi gärna vinna våra matcher men det viktigaste för oss är ändå att ta fram och uppfostra duktiga ishockeyspelare.
  Tierp har ett intimt samarbete med Brynäs."Flygis" pratar ofta med Roger Melin och Gunnar Persson. Från Brynäs har Tierp också fått låna ett antal unga talanger som man hoppas ska kunna utvecklas genom att de får mycket istid i Allsvenskan. Exempelvis backen Joakim Persson och forwardarna Kristoffer Jobs, Per Mårs och Jonas Floberg.
  Andra nyförvärv i Tierp är backen Adam Andersson som kommer från Mora, Peter Mickelsson från Hille/Åbyggeby och Jonas Lindström, en Modokille som senast spelade i Mölndal. På forwardssidan har man fått Sebastian Karlsson, en 83:a från Södertälje, Olle Häggström, en 81:a från Brynäs och så kommer Olof Mårs, en äldre bror till Per, hem från spel i Montana, USA.
  Ett mer välbekant namn är Jens Östling från Gislaved. Han spelade en gång i Team Gävle i en kedja tillsammans med Andreas Dackell och sin nuvarande tränare Göran "Flygis" Sjöberg.
  Nya målvakter i Tierp blir Kent Elfsberg, en Hoforskille som stod i Hedemora förra säsongen, samt Kristoffer Nyberg från Mölndal. Tierp har fått mycket stryk i träningsmatcherna men "Flygis" är inte speciellt orolig.
  - Förra säsongen tog vi poäng av alla lag. Vi besegrade även Södertälje som sedermera gick upp i Elitserien, säger Göran.

Lagen i allsvenskan södra grundserien

Bofors tänker skrälla igen

Bofors med Leif Strömberg som tränare var förra säsongens stora sensationslag med en andra plats efter Linköping i grundserien och - mot alla tips - avancemang till Superallsvenskan.
  - Vi genomförde Superallsvenskan med sju backar och 10 forwards. Fysiskt var vi väl förberedda för det men inte psykiskt. Vi åkte på nåt som jag skulle vilja kalla för "soppatorsk i skallen", säger färgstarke Strömberg.
  Frågan är nu om Bofors kan bli ett uppstickargäng igen ? Leif Strömberg tror stenhårt på det. Kvar i laget finns ju målvakten Fredrik "Grizzly" Eriksson, 21, som anses vara en av Sveriges mest lovande. Liksom spelmotorn Torsten Yngvesson, 28. Dessutom kan Bofors redovisa en lista som omfattar åtta nyförvärv. Backsidan blir definitivt stabilare med Per Sveder som återvänder hem från Sundsvall och Peter Messa från Huddinge. Tre spelare fick Bofors lämna ifrån sig i "rätt riktning" - alltså till Elitserien - men från Färjestad kommer nu i stället två 83:or. Backen Robin Jonsson och forwarden Fredrik Eriksson. Den sistnämnde är en kusin till Christian Berglund. Speedig och med fin speluppfattning.
  - Vårt mål den här säsongen är att ytterligare höja intensiteten, både på träning och i matcher, säger Leif Strömberg. Ishockeyintresset i Karlskoga är större än någonsin. Bofors hade 500 åskådare på sitt första träningspass och har aldrig tidigare sålt så många säsongskort. Halmstad bygger bakifrån - Vi måste vara realistiska och inse att vi är nykomlingar, säger Ulf Weinstock i Halmstad Hammers. Målsättningen är i första hand att förnya kontraktet. Men visst har vi en ganska hyfsad mix av etablerade och unga lovande spelare.
  Rutinerade Weinstock har i första hand inriktat sig på att bygga upp laget bakifrån. In i målet kommer alltså Martin Holst från Djurgården och tunga namn på backsidan är Pierre Jonsson från Rögle, Niklas Söderström från Skellefteå och Joakim Johansson från Sundsvall. Den sistnämnde, född 1981, är Fagerstakille från början och från plantskolan Fagersta som fostrat så många duktiga spelare kommer också Mats Einarsson, en 18-årig påläggskalv som kan bli precis hur bra som helst. Ett annat starkt kort på forwardssidan är Magnus Salmi, förra säsongen i Timrå.
  Halmstad Hammers ser fram emot att etablera sig i Ishockeysverige och hallen, som rymmer 4 200 personer, kommer att vara utsåld i många matcher. Särskilt i början.
  - Sen får vi se hur det går, säger Ulf Weinstock försiktigt.

Oskarshamn ett skridskostarkt lag

Förra säsongen var han coach för Bodens juniorer. Nu är han ansvarig för att Oskarshamn tar sig till Superallsvenskan. I våras föll man på målskillnad mot Tingsryd och blev "bara" femma. Men gick sedan den långa vägen till Kvalserien.
  - En härlig utmaning, säger Joakim Fagerwall, Oskarshamns nye tränare som i varje fall kan mönstra ett mycket skridskostarkt lag. 11 nya spelare borgar för att bredden och konkurrensen om platserna är bättre än tidigare. Oskarshamn har värvat en ny målvakt, Robert Löf från Vallentuna. Veteranen Stefan Sohlin är numera assisterande tränare. Kvar i laget finns dock norske landslagsmålvakten Björge Josefsen från IK Stjernen. Från Boden har Joakim Fagerwall tagit med sig två 79:or, Johan Marcusson (ursprungligen Brynäs) och Magnus Sjöström.
  - De har kommit hit därför att de har sån härlig inställning. Två killar som alltid ger järnet, berömmer Fagerwall.
  Ett mycket intressant nyförvärv är naturligtvis Johan Söderström, Dannes grabb, från Leksand. Johan har från Leksand sällskap med backen Daniel Christiansson. Lita på att Oskarshamns Ishall blir knökad i vinter! Och där hämtar gästande lag inga gratispoäng!

Nu har Mörrum fått rutin

- Förra säsongen fick vi en dålig start. Vi var nykomlingar och hade kanske litet för stor respekt för våra motståndare, säger tränaren och gamle landslagsbacken Lasse Lindgren.
  - Men vi lärde oss mycket som jag tror att vi kommer att få nytta av framöver, påpekar Lasse och andas försiktig optimism.
  Mörrum har skaffat två nya målvakter. I Kallinge hittade man Jim Andersson, 20, son till Leksands gamle storback Gunnar Andersson, och i Nacka likaledes unge och lovande Mattias Andersson. Tyvärr är danske landslagsbacken Thomas Johnsen långtidsskadad men Lasse Lindgren gläder sig åt att få utbilda nya duktiga försvarsspelare. Lasse tror mycket både på Fredrik Lindgren, 21, från Skellefteå och Fredrik Berglund, 20, från Malmö.
  En lettisk landslagsback, Vents Feldmanis, förstärker också. Ny forward att hålla ögonen på är 21-årige Emil Tobiasson-Harris, närmast från Rögle men ursprungligen fostrad i Frölunda. Stark och speedig. En av seriens allra yngsta spelare kan bli den tekniske och skridskoskicklige Marcus Påhlsson, som är född 1984. Marcus har visat så goda takter på träning att Lasse Lindgren inte tvekar att släppa fram honom.
  Södra Hallen i Mörrum tar 2 250 åskådare. Matchen mot Leksand såldes slut på en kvart, så när som på 21 biljetter. Det lär bli fullt även mot Tingsryd, Rögle och Troja.

Dansk dynamit i Gislaved

Gislaved har ett spännande lag med inslag både av dansk dynamit och finsk sisu. Nye tränaren Niklas Frisell kommer närmast från Herlöv och därifrån tog han med sig Thor Dresler, en ung lovande forward, född 1979, som nu ska pröva lyckan i Allsvenskan. Andra danska inslag i Gislaved blir Bo Nordby Andersen från Aalborg och Helsingborgsbacken Fredrik Smeds som också spelat i Herlöv. Gislaved har genom åren haft stor glädje och nytta av sina finska spelare. Den här säsongen utgör inget undantag. Man har lyckats värva två rutinerade killar från Hermes i Kokkola.
  Backen Antti Rakhonen, 24, som i vintras spelade 32 matcher med Ässät i finska elitligan, och forwarden Heikko Kettunen, 26. Den sistnämnde, som var lagkapten i Hermes, är en ledartyp.
  Bland de svenska förstärkningarna blir HV:s juniorback Michael Irani, som är fysiskt väl utvecklad, säkert att räkna med. Och Dejan Matejic gjorde ju bra ifrån sig förra säsongen i Mölndal. Andra unga lovande forwards som undan för undan ska slussas in i laget är Erik Hjalmarsson och Fredrik Enhörning från Frölundas juniorlag.
  Tränaren Niklas Frisell tycker att det är "rena himmelriket" att få jobba i Sverige igen.
  - I Danmark fick jag göra det mesta själv. Från skridskoslipning till att coacha laget. I Gislaved backas jag upp av en stark organisation. Niklas Frisell tror att Gislaved kan överraska.

Mora har satsat stentufft

Mats Grötting var som spelare i Mora en riktig måltjyv. Nu ska han som tränare försöka få fart på målskyttet i laget som förra säsongen var en stor besvikelse.
  - Vi kom in snett i serien och förlorade några matcher i början. Sen började vi fundera och tappade mycket av tryggheten i vårt spel, analyserar Mats Grötting.
  Det ska inte upprepas.
  Mora kommer mycket väl förberedda till seriestarten. Man har i träningsmatcherna mött fem elitserielag och dessutom haft träningsläger med två ispass om dagen på hemmaplan.
  - Det betyder mycket för oss att Håkan Bogg kommit hem igen. Han är precis den spelskicklige center vi behöver, säger Mats Grötting.
  Andra hemvändare som finns med redan från start och därför nästan räknas som nyförvärv, är Patrik Allvin och Martin Jansson. De startade ju förra säsongen i Leksand. Dessutom ser det riktigt säkert ut på målvaktssidan med Hammarögrabben Bengt Höglund (närmast från Lillehammer) som sista utpost.
  - Även Thomas Melin har fått en nytändning, säger Mats Grötting.
  Nya backar är Carl-Johan Höök från Kumla och Peter Nolander från Arvika. I synnerhet Peter har varit en angenäm positiv överraskning.
  - Det känns oerhört inspirerande att få spela i samma serie som Leksand, säger Mats Grötting. Vilka derbyn det ska bli!
  Mora har fått tillbaka Daniel Back som inte fick något nytt kontrakt i Södertälje. Ett välkommet nytillskott eftersom Anders Nilsson, som kom från Timrå förra säsongen, är långtidsskadad.

Skyttekungen tillbaka i Tingsryd

Larry Pilut, Tingsryds okrönte skyttekung, råkade förra säsongen ut för ett armbrott som var så allvarligt att man befarade att karriären var över. Larry har opererats två gånger. Men han har hela tiden tränat och rapporteras nu vara spelklar till seriepremiären. Därmed går Larry Pilut in på sin 10:e säsong i Tingsryd sedan han kom från Sveg och kedjekamraterna blir de gamla vanliga. Anders Åkesson och Henrik Andersson, båda med Tingsryd som moderklubb. Det här är en samspelt trio.
  - Vi ser starka ut på forwardssidan, säger nye tränaren Dan Hobér. Däremot tycks det ta tid att få någon ordning på försvarsspelet.
  Det är många nya backar som ska skolas in i laget. Från Ässät kommer den spelskicklige Vesa Salo som i träningsmatcherna ofta spelat i hop med Fredrik Persson från Tierp.
  Ny är också Calle Bergström från Oskarshamn som har ett mycket bra skott, Vimmerbys amerikanare Tim Dickinson, som dock varit knäskadad, samt Jesper Andersson, tillbaka efter en sejour i Linköping och Arboga. Mattias Elm har lagt av och hjälper nu till som målvaktstränare. Ny målvakt är Ville Koivula från Gislaved som i träningsmatcherna delat på jobbet med egna produkten Markus Svensson. Koivula är mycket riktigt finsk i spelstilen. Litet av Jarmo Myllys med sina långa uppspel.

Tranås är en lurig outsider

Bredstorpshallen i Tranås är utsåld sedan länge inför seriepremiären mot Leksand. Hemmatränaren Hans Ljunggren räknar inte med någon poängutdelning i den matchen men Hasse tror ändå att Tranås kan bli en lurig outsider i södra Allsvenskan.
  - I varje fall har vi en bredare trupp än förra säsongen. Vi har i träningsmatcherna använt oss av fyra kedjor och tre backpar och det har fungerat ganska bra, säger Hans Ljunggren.
  - Helt klart måste vi skärpa oss och bli ett snäpp vassare om vi ska hänga med i den här tuffa serien. Men vi borde ha kapacitet för det.
  Vad som brast förra säsongen var försvarsspelet men det har Tranås försökt avhjälpa genom att värva fyra nya backar. Anders Noaksson från Mora, Kristoffer Nord från Mjölby, Petter Nyrén från Bofors och John-Erik Wikholm från Kumla.
  Styrkan i laget ligger annars hos tre spelskickliga centrar. Tobias Johansson, Joachim Leijon och Anders Lövdahl. Robert Medin, nyförvärvet från Bofors, har genomgått en komplicerad blindtarmsoperation och blir inte att räkna med i seriepremiären. Petter Skidén, som kom till Tranås från Arlanda, har fått sitt sommarkontrakt förlängt och fortsätter i klubben.

Rögle med proffsig attityd

Rögle går in i den nya säsongen med en tjeckisk coach och en professionell inställning. Det kan leda hur långt som helst. Jan Votruba heter mannen som ska ta skåningarna till Superallsvenskan och han har fått sin tränarutbildning på Sporthögskolan i Prag. Rögle hittade honom hos Vita Hästen i Norrköping.
  Spelartruppen utgör en blandning av veteraner och unga hungriga killar som vill upp. Fyra tunga nytillskott på backsidan är Herman Hultgren från Brynäs, Jonas Stöpgeshoff från Tranås, Andreas Byström från Arboga och Daniel Larsson från Leksand. Andreas Byström kanske är den minst kände i den kvartetten men han har överraskat positivt i träningsmatcherna. En fysiskt stark spelare med bra passningar och ett skarpt skott. Ordinarie målvakten Magnus Swärdh är knäopererad och blir borta i sex månader. I Magnus ställe har Rögle värvat Jens Ivarsson från Kumla. Jens konkurrerar med norrbottningen Erik Grankvist (fd Luleå) om målvaktsplatsen.
  Två spelare från Rögles "storhetstid" har återvänt hem igen. Roger Hansson från tyska Kassel och Torgny Löwgren från Leksand. Jan Votruba berömmer dem för deras professionella inställning.
  - De är absolut inte mätta och belåtna med det som varit utan satsar seriöst på att bli så bra som möjligt. Deras attityd smittar förhoppningsvis av sig på de yngre killarna i laget.
  En annan hemvändare är Magnus Hermansson som tillbringat ett par år i Norge. En stor tung center. Högerskytt. För att nu inte tala om Rögles eget superlöfte Thomas Andersson som tagit steget upp från juniorlaget. Snabb på skridskorna och bra med pucken. Thomas går förmodligen in i en tredje kedja.
  Intressant blir det också att se vad Mattias Månsson från Sundsvall kan åstadkomma. Det är en ”oslipad diamant” men en kille med stor potential som ganska osvenskt går rakt på mål.
  Trots den breda truppen är Jan Votruba dock inte riktigt nöjd.
  - Vi skulle behöva en målgörare och ytterligare en konstruktiv center. Vi jobbar på det.

Troja har fått stabilitet

Troja har haft en ambitiös försäsong med träningsläger i Tjeckien där gamle Trojaspelaren Leo Gudas, numera hotellägare, stod för värdskapet.
  - Det var oerhört nyttigt för oss att få komma ut och spela ihop det nya laget, säger Sune Bergman.
  Sune tycker att det ser stabilare ut i försvaret än det gjort på länge. En bidragande orsak till det är två bra målvakter. Troja har fått Kimmo Vesa från Finland och dessutom har en skadefri Andreas Andersson visat prov på sin talang i träningsmatcherna. Två rutinerade backar som återvänt hem från spel i Tyskland är Patrik Lundbäck, förra säsongen i Duisburg, och Håkan Falkenhäll som närmast kommer från Hannover. De har kompletterats med Mattias Holmstedt, en spelskicklig back från Kumla som också spelat i Västerås, och unge Andreas Ljungbeck, en 82:a från HV:s juniorlag.
  - Det ser litet tunnare ut framåt, säger Sune Bergman. Men ett klart plus för oss är att Morgan Grans fortsätter ytterligare ett år. Morgan är litet av motor i det här laget.
  Ytterligare en finländare som via sommarkontrakt spelat sig in i truppen är den rutinerade Mika Välilä. Som vanligt i Troja-Ljungby dräller det också av lovande yngre förmågor. Sune Bergman tror och hoppas att dansken Morten Green är på väg mot ett genombrott. Liksom Viktor Torstensson och Daniel Johansson.
  - En 17-årig egen produkt som det finns all anledning att hålla ögonen på är Johan Andersson som redan tränar med A-truppen och har gjort bra ifrån sig.
  - Målsättningen är att komma bland de fyra som kvalificerar sig för Superallsvenskan, försäkrar Sune Bergman.

Örebro vill inte bli slagpåse

- Vår målsättning är att vinna alla matcher ! Vi tänker absolut inte bli några strykpojkar!
  Det är Örebros tränare Nils-Arne Björk som sticker ut hakan och säger det.
  Örebro är visserligen nykomlingar i serien men Nisse lovar att man inte ska släppa ifrån sig några gratispoäng. Motståndare som kommer till Toyotahallen och tar ut nå´t i förskott blir mottagna med varma servietter.
  Örebro hade en duktig första kedja förra säsongen med Henrik Lövdahl, Henrik Löfsäter och Andreas Udd. Den trion har fungerat bra även i träningsmatcherna, Backveteranen Janne Olsson bröt ett ben i foten i en träningsmatch mot Tierp och blir borta några veckor. Nyförvärven på backsidan, Fredrik Wallberg från Linköping och Robert Ljunggren från Björklöven, har fått desto mer istid. Även Johan Ånelöf, en 81:a som tidigare tillhört Södertäljes A-trupp, kommer att få spela mycket och utvecklas i Örebro.
  Gamla Örebrospelare som återvänt hem från Kumla är Ola Östergren och Jonas Almqvist. Christoffer Eriksson, en stockholmskille (AIK) som gått på hockeygymnasiet i Mora, kommer också att få chansen i Örebro. Liksom Andreas Sundvall från Luleås juniorlag. Andreas har visat fin speluppfattning och överraskat positivt i träningsmatcherna.
  På tal om hemvändande söner så har Håkan Åhlund med sommarstuga i Askersund hela hösten tränat med Örebro. Så fort alla papper är klara och överenskommelse träffats med Håkans tyska klubb hoppas man att han ska kunna spela med sin moderklubb i Allsvenskan.

Inställningen viktigast för Leksand

Han kanske har Hockeysveriges mest utsatta jobb, Leksands nye finländske tränare Jarmo Tolvanen. Styrelsen i klubben, sponsorerna och supportrarna, alla kräver de att Leksand omgående ska ta steget tillbaka till Elitserien. Trycket från massmedia blir också tungt. Dessutom vet man att Leksand på bortaplan kommer att få utkämpa 11 ”seriefinaler” inför fullsatta läktare. Mot lag som inget högre vill än att besegra sina mer namnkunniga motståndare. Men Jarmo tar det som en utmaning.
  - Vi kan inte annat än arbeta hårt och det har vi gjort. Jag var inte nöjd med vårt grundspel på försäsongen men det har undan för undan blivit allt bättre, säger Jarmo.
  Han försöker förbereda sina spelare på vad som komma skall.
  - Det avgörande är inställningen och motivationen, betonar Jarmo Tolvanen. Har man inte den kan man förlora mot vilket lag som helst.
  Jarmo är nöjd med det som målvakterna, Jonas Fransson från HV 71 och klubbens egen Jimmy Danielsson, presterat på försäsongen. Och truppen är bred. Leksand har kontrakt med åtta backar och 14 forwards. I oktober får man ytterligare förstärkning av två kanadensare. Backen Greg Brown, förra säsongen i Köln, och forwarden Chris Godevaris, tidigare i Eisbären.
  Notabelt är att 16-årige Roger Nilsson, Kentas grabb, spelat alla träningsmatcher. Även juniorerna Jonas Nordquist, Daniel Widing och Lasse Jonsson har sett starka ut på försäsongen. Thomas Forslund är långtidsskadad men Sami Ahlberg, nyförvärvet från SaiPa börjar komma i gång riktigt ordentligt.
  Målsättningen är att vara bland de fyra främsta i grundserien. Sen gäller det allvar i januari nästa år, säger Jarmo Tolvanen. Vi jobbar långsiktigt.

Senaste ändringen i Leksands trupp:
Nr 22 Jonathan Hobson fick inget kontrakt och ingår ej längre i A-truppen.
Det gör däremot:
Nr 10 Stefan Hellkvist
Född: 13 maj 1970 i Knivsta
Längd: 179 cm
Vikt: 88 kg
Moderklubb: Knivsta IK
Andra klubbar under karriären: RA 73, Västerås IK, AIK, Lada Togliatti
TV-pucken: Uppland 1985
Landskamper: 9 A, 22 B, 7 J.

(010922)