”Fansen är anledningen till att vi är här”

Chris Reynolds.

Nu siktar Anschutz mot Elitserien - med Bajen

För några veckor sen blev det klart att Anschutz Entertainment Group köper in sig i Hammarby.
  Lite överraskande så handlade det inte bara om fotbollen som det stått mycket i media. Även hockeyn inleder ett samarbete med AEG.

  Anschutz hockeychef i Europa heter Chris Reynolds. Han var nyligen i Sverige och kollade in Hammarby.
  – Det är mitt första besök sedan affären gick igenom, säger han. Nu är jag här för att träffa Ronnie (Glysing) och coach Jan (Järlefeldt), och höra efter vad de behöver.
  – Mitt jobb är att samarbeta med klubbarna rent hockeymässigt. Om lagen exempelvis behöver spelare, men även kort- och långsiktig planering, budget och så vidare. Just nu diskuterar vi att kanske skaffa fram en spelare eller två till Hammarbys trupp under den här säsongen.

  AEG har fyra personer som jobbar i Europa. När det gäller hockeyn så har man intressen i Eisbären Berlin, München Barons, London Knights, Sparta Praha och Geneva Servette.
  – Som du säkert vet var vi i kontakt med både AIK och Djurgården, men då det inte blev någonting med dem så kom ju chansen att samarbeta med Hammarby Fotboll upp. Och sedan även hockeyn. Vi ser Hammarby som en av de mest utvecklingsbara hockeyklubbarna i Europa. Och nu arbetar vi tillsammans mot Elitserien och samtidigt ska Hammarby fortsätta vara ett lag i utveckling.
Vad tror du att ni kan få ut av Hammarby på lång sikt?
  – Som jag sa så har Hammarby en utmärkt infrastruktur när det gäller utveckling av spelare. Och vi kommer att ge chansen till unga hockeyspelare att gå vidare i sin karriär. Oavsett om det handlar om en hockeykarriär eller en karriär i näringslivet. Vi vill att människor ska bli framgångsrika. Framgång är vad AEG handlar om.

Är svensk hockey verkligen en stor marknad? Är det inte ett väl litet land att ha ekonomiskt intresse i?
  – Nej, jag tror att vi kan få det att fungera här. Åtminstone att gå jämnt upp, till en början. Förhoppningsvis kan vi tjäna en del pengar i framtiden. Sverige är en stor hockeynation och det är spännande att med svensk hockey. Förhoppningsvis kanske vi kan flytta över spelare från Los Angeles Kings som kan utvecklas i Hammarby. Vi kan naturligtvis ge svenska spelare chansen där över. Tim Eriksson var över i somras på ett träningsläger och gjorde bra ifrån sig. Och även om de inte platsar i Los Angeles så har vi farmarlag i andra ligor.

Vad vet du om Hammarby?
  – Nu har jag sett laget spela. Det var roligt att se de unga spelarna. Det var bra kämpatag trots att det gällde en träningsmatch. Och redan tidigare visste jag att Hammarby är folkets lag, och det är roligt att veta att laget har det stödet från sina supportrar. Vi och Hammarby får faktiskt tacka fansen, för de är anledningen att vi är här.

(010904)