Nu börjar semestern

Igår torsdag hade Hammarby sin sista träning före semestern. Nu väntar tre veckors uppehåll med individuell träning. Daniel Broberg är positiv så här långt.
  – Ja, det ser lite bättre ut än vid den här tiden förra året. Det känns som om vi har tränat lite bättre.
  Broberg hoppas naturligtvis att säsongen blir lika bra eller ännu bättre än förra året.
  – Fast i år blir det svårare att överraska. Vi har blivit tippade att ligga i toppen och det är säkert många lag som vill slå oss.
  Ett frågetecken är den sista backplatsen som ännu inte är tillsatt.
  – Vi letar efter en bra defensiv och tuff back och vi hoppas att det ordnar sig snart.
  Hur är det med Ola Sandberg?
  – Han är fortfarande aktuell. Problemet är hans diskbråck. Men kan han spela så är han den typen som vi behöver. (010629)


Andreas Holmqvist och Johnny Oduya draftade

Andreas Holmqvist kom väntat med i årets NHL-draft som avgjordes i helgen. Han valdes som 61:e spelare i andra rundan. Den 6 fot och 3 tum långe och 187 pund tunge hammarbybacken hamnade under Tampa Bays förmyndarskap. Johnny Oduya blev draftad i 7:e rundan (226) av Washington. (010626)


Gunler stannar

Ari Turpeinen får en allvarlig konkurrent till nästa säsong, då Joakim Gunler har skrivit på för ett år till. Kanske inte i första hand på isen, utan till den mycket prestigefyllda tävlingen om Hammarbys snyggaste spelare (som ju Ari vann i år). Gunler har nämligen en stor och inflytelserik lobbygrupp som anser att han är en riktig goding.
  För oss som är mest intresserade av hockey är det naturligtvis också en glad nyhet att han stannar. (010626)


Stipendier utdelade

Det delades ut stipendier ur Pelle Lindberghs minnesfond för en tid sedan. Stiftelsen, som ska främja svensk ungdomsishockey, gav 3 000 kronor till fem spelare i Hammarbys pojklag.
  De fem stipendiaterna är Erik Berggren, född 1985, Stefan Granström, 1984, Jesper Kihlström, 1984, Oskar Krönmark, 1983 och Simon Laudon-Sörlin, 1986. (010611)


Henrik Nilsson och Johnny Oduya klara

För tio år sedan drog han iväg till Västerås. Efter en lång rad framgångsrika elitseriesäsonger, de senaste som lagkapten i Frölunda, återvänder Henrik Nilsson (född 1970) till Hammarby.
  Här ska den rutinerade anfallaren hålla reda på Bajens talangfulla ungdomar samtidigt som han kan vara jämnårigt sällskap åt åldringar som Joakim Persson.
  Även jättetalangen, backen Johnny Oduya har skrivit på för Hammarby. Han har under året som gått spelat på andra sidan pölen. (010528)


Hällback fortfarande ett praktexemplar

Truppen har genomgått lite fysiska tester för ett tag sen. Liksom tidigare hamnar Mathias Hällback överst på en hel del av disciplinerna. Men det är inte bara han som är stark. Skakar man hand med Martin Samuelsson får man hoppas att han är på gott humör.

Längst i laget: Andreas Holmqvist, 194 cm
Tyngst: Ari Turpeinen, 97 kg
Frivändning: Mathias Hällback, 130 kg
Knäböj: Mathias Hällback, 190 kg
Bänkpress: Mathias Hällback o dito Wrååk, 135 kg.
Handstyrka: Martin Samuelsson, 70 kp
Mage: Stefan Björk, Linus Stensson, Johnny Oduya, 30 reps
Spänst: Mathias Hällback, 56,8 cm högt
Snabbhet: Mathias Hällback: 3,78 sek på 30 meter.
Aerob kapacitet (kondition): Tim Eriksson, testvärde 63 (010526)


Gammal trio har sajnat

Nu har tre spelare till fått kulspetspennorna ur...hmm...skrivbordslådan. Ja, de har skrivit på i alla fall.
  Ari Turpeinen, Johan Klint och Michael Badelt spelar ytterligare ett år med Hammarby. Det tackar vi för.
  Samtidigt lämnar Johan Hagman föreningen. Vilken klubb han spelar för nästa säsong är ännu oklart. (010522)


Allsvenska grupperna spikade

Nu har förbundet formellt beslutat vilka lag som hamnar i vilken serie.
  Det är bara att skrolla ner till nyheten från 21 april här nere, så kan du läsa exakt hur det blev. (010520)


Första isträningen

I torsdags stapplade ett tjugotal hammarbyspelare ut på Stora Mossens is inför 15-20 åskådare. Saknades gjorde bland annat Michael Badelt och Jocke Persson. Ari Turpeinen hade glömt grillorna.
  Med på träningen var nyförvärven Mathias Wrååk och Linus Stensson. Även Johnny Oduya, som spelat hockey ett år i Kanada, var med.
  I stället för Persson stod den troliga tredjemålvakten Henrik Karlsson, som spelar i J20-laget. Kollegan Johan Klint gjorde en mycket bra träning, med flera prakträddningar. (010520)


Hammarbys isträningar

Intresset att följa Hammarby Hockeys långa säsong redan från allra första start, är stort. Hammarbys spelare snör på sig skridskorna redan nu torsdag, fast fram till sommaruppehållet handlar det om teknikträning utan full utrustning.
  Träningarna sker på Stora Mossen följande dagar:
Torsdag 17 maj, kl 17
Torsdag 24 maj, kl 15
Torsdag 31 maj, kl 17
Fredag 8 juni på Hovet, kl 15.30. (010512)


Morten till Vålerengen

Morten Fjeld har skrivit tvåårskontrakt med norska Vålerengen. Därmed går han tillbaka till sin moderklubb efter utflykten till Storhamar och Hammarby.
  Även Daniel Holmström har tackat nej till fortsatt spel i Hammarby. Det mesta talar för att han återvänder till Piteå där han tidigare spelat i elva säsonger.
  På den positiva sidan har nu även backen Joakim Andersson skrivit på för Bajen. Därmed återstår tre gubbar som tackat ja men ännu inte satt kryss i avsedd ruta; Ari Turpeinen, Johan Klint och Michael Badelt.
  – I och med att vi har fått arbeta lite mer i fred i år, så har det också gått mycket lättare, säger Ronnie Glysing som fortfarande har ett antal spelare att förhandla med.

  Hemsidan anser att det nog aldrig sett så här bra ut mellan två säsonger. Och blir någon eller några av de spelare som det förhandlas med (vars namn hemsidan förtvivlat försökt meddelst telefonterror klämma ur Hammarbys vd) så blir det en mycket spännande kommande säsong.
  Ronnie Glysing är mycket förtegen men kan ändå avföra några namn från spekulationslistan.
  – Ja, Marre Czerkawski är inte aktuell, skrattar han. Liksom Johan Molin som flyttar till USA för att spela hockey. (010512)


Peppe valde Tyringe

Hammarbys talangfulle junismålis Peter Johansson, som i år gjort succé i skånska division 1-laget Tyringe, har valt att stanna kvar i ytterligare en säsong.
  Allsvenska klubbar har varit och ryckt i honom, men då han fortfarande är ung och ännu bara spelat en seniorsäsong, ansåg han att en (trolig) plats som förstamålvakt smällde högre än att kanske bli andremålvakt i ett annat lag. Han trivs dessutom mycket väl i Tyringe.
  – Vi övertygade Hammarby om att det är bättre att han får stå här än att han sitter på bänken i Hammarby, säger Tyringes tränare Mikael Tisell till tidningen Norra Skåne.
  Vi önskar Peppe och Tyringe lycka till nästa säsong. (010504)


Hammarbys juniorer satsade på det sportsliga

Trots att många elitserieklubbar bönade på sina bara knän, skickade chokladpraliner, ringde dygnet runt och sände smäckra damer (nja, nu överdrev vi allt...) valde Hammarbys juniorer Tim Eriksson, Andreas Holmqvist och Martin Samuelsson att stanna i klubben.
  Även representanter från de äldre generationerna (exempelvis Joakim Persson) struntade i locktoner från eliten och spelar även nästa säsong i Bajen.

  De spelare som skrivit på är just nu:
Målvakten Joakim Persson, backarna Stefan Björk, Jonas Göthberg, Tobias Liberg, Andreas Holmqvist och forwardarna Tim Eriksson, Jimmie Kraft, Oscar Steen, Mathias Hällback, Andreas Paulsson, Stefan Töyrä, Tomas Kollar och Martin Samuelsson.
  Dessutom kommer gamle hammarbyaren Linus Stensson tillbaka från Huddinge och Mathias Wrååk har värvats från Tyskland. Han har tidigare spelat i Lidingö, och en gång i tiden även i Södertälje SK (om inte AltaVista har lurat mig igen).

  Några av spelarna har tackat ja till spel i Hammarby, men ännu inte skrivit på. Det är Johan Klint (mv), Joakim Andersson, Michael Badelt (b) och Ari Turpeinen (f).

   Vi får naturligtvis inte glömma bort att tränarduon Janne ”Jussi” Järlefelt och Daniel ”vill inte vara med på bild” Broberg jobbar vidare ett år till, liksom lagledaren Leif Dässman, massören Mia Malm och läkaren Peter Wange. Materialförvaltarna Mikael Lundström och Hasse Hansson har varit klara en tid.

  I övrigt förhandlas det med ett antal spelare. Mer info kommer när de börjar bli klara. (010503)


Revansch mot SSK och Linköping?

Hammarby planerar att spela elva träningsmatcher inför nästa säsong. Tre i en träningsturnering i Mörrum i Blekinge och två kopplat till ett träningsläger i Halmstad.

  Än så länge är matcherna preliminära men som det ser ut nu blir det spel mot följande lag:
Södertälje 2 matcher (1 i Mörrum och 1 i Södertälje)
Linköping 2 matcher (hemma, borta)
Tingsryd (i Mörrum)
Mörrum (i Mörrum)
Tranås 2 matcher (varav en i Halmstad)
Bofors 2 matcher (hemma, borta)
Halmstad (i Halmstad). (010422)


Serieindelningen för nästa säsong

Nu har hockeyförbundet placerat ut lagen i norra och södra allsvenskan. Till skillnad från i år så innehåller derbygrupperna sex lag och inte fyra. Det innebär att grundserien innehållar 32 omgånger i stället för normala 28. Fyra matcher mot lagen i derbygruppen och två mot övriga lag.

Norra allsvenskan, norra derbygruppen: Björklöven, Boden, Kiruna, Piteå, Skellefteå, Sundsvall. Södra derbygruppen: Almtuna, Arboga, Hammarby, Huddinge, Nyköping, Tierp

Södra allsvenskan, norra derbygruppen: Bofors, Leksand, Mora, Oskarshamn, Tranås, Örebro. Södra derbygruppen: Gislaved, Halmstad, Mörrum, Rögle, Tingsryd, Troja. (010421)


Ekonomin tryggad ett år till

Hammarby Hockey räknar med att uppnå ett nollresultat nästa säsong. Det ser med andra ord mycket positivt ut inför framtiden.
  – Vi är inte rika och har ingen container att ösa pengar ur, men som det ser ut nu går vi plus-minus noll nästa år. Vi har inga skulder och kan betala våra fakturor i tid, så på det sättet ligger vi mycket bra till, säger Hammarby Hockeys vd Ronnie Glysing.
  Trots att publiksiffrorna under året knappast kommer nämnas under rubriken ”framgångar” i Ronnie Glysings memoarer, så har de ändå bidragit positivt till årets resultat.
  – Vi hade inte budgeterat spel i superallsvenskan och kvalet, så det var ett plus, säger Glysing.
   Han är glad över att ha knutit upp materialarparet för ytterligare en säsong, en duo som han utnämner till en av Sveriges bästa. Och även om han inte vill tala om spelarkontrakt innan säsongen har tagit slut, så berättar han att intresset att spela för Hammarby är stort.
  – Vi skulle nästan kunna ha två lag så många som har kontaktat oss. (010411)


Seger i kväll redan ordnad

I kväll onsdag spelar Hammarby mot klassiska Leksand.
  Många kommer nog ihåg 5-6-matchen för tjugo år sedan. Nu är det inte fullt så dramatiskt för Hammarby. Desto mer för Leksand.
  Oavsett utgången av matchen så blir det ändå en stor seger för Hammarby. Åtminstone enligt alla oss som tycker att målvakten Joakim Persson är super.
  Då fäster han nämligen sitt namn på ett ettårskontrakt.
  Affären har varit klar en tid, men i dag blir det definitivt. (010411)


Bara Bajen (och lite Leksand) för besökarna

Hammarby Hockeys hemsida har gjort en relativt vetenskaplig undersökning bland läsarna. Frågan gällde vilka lag man hyser viss sympati med.
  Alla gillade inte omröstningen. Vissa anser att man inte kan ha sympatier för andra lag. Att om man håller på Hammarby, med automatik bör hata alla lag. Det tycker hemsidan är gnälligt och småsint.

Resultatet (923 röster):

1.
Inget lag, det är bara Bajen som gäller, 246 (ca 27%)
2. Leksand, 111 (ca 12%)
3. Linköping, 84 (ca 9%)
4. Annat lag, 65 (här kan SSK räknas in, då de av misstag föll bort i omröstningen)
5. Björklöven, 53
6. MoDo, 43
7. Brynäs och Djurgården, 37
9. Luleå, 31
10. Färjestad, 29
11. AIK, 27
12. HV71 och Skellefteå, 16
14. Timrå, 15
15. Oskarshamn, 14
16. Malmö IF och Piteå, 12
18. Huddinge, Nyköping, Rögle och Vallentuna, 10
22. Frölunda, Sundsvall och Troja, 6
25. Tingsryd, 5
26. Boden, Bofors och Tierp, 4. (010410)


Grunden lagd inför nästa säsong

Redan nu är de viktigaste positionerna i truppen ordnade inför kommande säsong. Materialförvaltarna Mikael Lundström och Hasse Hansson har nämligen skrivit på för ytterligare ett år i Hammarby. (010410)


Ingen skadeglädje hos Bajen

Som ni kan se i skadebarometern så är det inget att glädjas över för Hammarby för tillfället. Laget har haft tur under säsongen men nu avlöser skadorna varandra. Även bland de ”friska” finns det gott om skavanker.
  På onsdagskvällen är det Björklöven som ska besegras. Daniel Broberg tror inte det är kört ännu, men det krävs att laget reser sig.
  – Jag tycker inte vi har kommit upp på vår högsta nivå i kvalet, säger han. Vi har upptäckt de senaste matcherna att ska vi slå de här lagen så måste vi upp på en väldigt hög nivå.
  Tränarparet har studerat Björklövens spel och tror sig veta vad som krävs.
  Men vad det är ska vi inte avslöja här... (010328)


Läsarna tror på Bajen och Leksand

Det blir Hammarby och Leksand som spelar elitseriehockey nästa säsong. Åtminstone om man ska följa hemsidans läsare och dess röster. Så här fördelade de sig.

1. Hammarby, 61,8%
2. Leksand, 54,9%
3. Björklöven, 34,9%
4. Södertälje, 27,1%
5. Linköping, 12,2%
6. Oskarshamn, 9,1% (010326)


Jocke favorit bland funktionärerna

Även bland fuktionärerna är Joakim Persson stor favorit. De som arbetar under hammarbymatcherna; speakerbås, ljus och ljud osv, väljer ut de tre bästa bajenspelarna i varje match under säsongen.
  När sammanräkningen efter grundserien och superallsvenskan är gjord, visar det sig att vår målvakt fått flest poäng. Priset delades ut i samband med playoffmötet mot Mora.
  Topplistan:
1. Joakim Persson 166p
2. Andreas Paulsson 102p
3. Tim Eriksson 87p
4. Mathias Hällback 78p
5. Jonas Göthberg 76p
6. Daniel Holmström 67p
7. Martin Samuelsson 59p
8. Andreas Holmqvist 55p
9. Stefan Töyrä 42p
10. Oscar Steen 40p (010320)


Sjätte rekordveckan i år på hemsidan

Med risk för att bli tjatig, men antalet besök på hemsidan har nått nya rekordnivåer. Förra veckan var det nämligen 9 100, eller 660 fler än för två veckor sedan.
  Vi fortsätter med glädje att tjata om rekordnoteringar. Klicka järnet! (010320)


Inte sämst publiksiffror längre

Hammarby Hockey har tidvis haft rent bedrövliga publiksiffror i år. I grundserien var det vara ett fåtal lag som hade lägre publiksnitt än Bajen. I superallsvenskan var det inget.
  Men play off har blivit ett lyckligt undantag, på fjärde plats av åtta lag.

1. Skellefteå 3 186
2. Oskarshamn 2 196
3. Tingsryd 2 028
4. Hammarby 1 935
5. Boden 1 900
6. Mora 1 878
7. Nyköping 1 575
8. Troja 1 568

  Med tanke på att en av Hammarbys matcher krockade med en semifinal i bandy mot Sandviken, så kan man utan vidare säga att Hammarby hade näst flest i publiken i play off. (010320)


Play offbryderi avslutat?

Många geniknölar gnuggas i dagarna.
  Anledningen är Svenska Hockeyförbundets obegripliga/obefintliga regler vad gäller play offlottningen.
  Senaste (och förhoppningsvis sista) budet är följande:
  Play offlagen är rankade från 1 till 8 enligt:
1. Hammarby
2. Tingsryd
3. Skellefteå
4. Nyköping
5. Oskarshamn
6. Boden
7. Mora
8. Troja

  Det högst rankade laget möter det lägst rankade laget i play off 2 (av de fyra lag som går vidare). (010309)


Hammarby/Skellefteå till kvalet?

Ja, om de röstande här på hemsidan får välja, så blir det så.
  I vår omröstning blev det överlägsen hammarbyseger. 82,3% tror att Bajen tar sig vidare till kvalspel. Ingen större överraskning då detta ju är Hammarbys egen hemsida. Eller är Hammarby rent av bäst??
1. Hammarby 82,3%
2. Skellefteå 36%
3. Nyköping 23,9%
4. Tingsryd 19,6%
5. Oskarshamn 14,2%
6. Mora 10,7%
7. Boden 6,9%
8. Troja 6,4%
(010309)


Spara Bajen till Eliten

Banco har nyligen startat en ny fond, Idrottsfonden, som i samma stil som t ex Humanfonden, gynnar organisationer och föreningar.
  Hammarby Hockey är anslutet och får två procent per år av den del av fondförmögenheten som föreningens supportrande fondister har sparat ihop. (förhoppningsvis förvaltas fonden bättre än språket i den här notisen)
  De största organisationerna får mångmiljonbelopp ur Bancos fonder. (010309)


Ny ordförande i Hammarby Hockey

Hammarby IF Hockey har fått en ny ordförande. Det gäller alltså föreningen som i första hand har hand om Hammarbys ungdomsverksamhet.
  Ordföranden heter Hans Hessedahl och han tar över efter Gert Hansson. (010309)


Slutstrid gav besöksrekord

I år har besöksrekorden avlöst varandra på hemsidan.
  För några veckor sen kröp vi över 6000 besök på en och samma vecka, det var i sin tur över tusen fler än det tidigare rekordet (som sattes veckan innan).
  Men nu är det rekordet historia. Tack vare de mycket viktiga avslutningsmatcherna i superallsvenskan förra veckan så besökte drygt 8 400 hemsidan.
  Med tanke på att målet inför säsongen var att försöka snitta på 4 000 och kanske komma över fem tusen vid något tillfälle, så är det här fantastiskt.
  Vi hoppas verkligen att ni är nöjda med innehållet. (010306)


Järlefelt: Vi har Sveriges bästa publik

Janne Järlefelt var mycket nöjd med spelet mot Linköping. Han hade bara lovord över spelarna och han anser att det är en rad förklaringar bakom serien.
  – Vi har ett mycket bra försvarsspel och en jävla bra målvakt. Och samtidigt så hade vi ett mentalt utgångsläge att vi ville framåt. Vi körde på. Jag tycker att vi totalt sett över matchen, vinner välförtjänt. Vi har jobbat stenhårt under hösten för det här, och det är skitkul att det funkar.
  Håller du med om att Linköping är det bästa laget i superallsvenskan?
  – Linköping har ju det mest homogena laget. De har fyra femmor som är väldigt duktiga. Däremot så brottas de med favoritskapet och ett tryck från den egna publiken, från sig själva, från media. Det är en jobbig sits de har.
  – Vi har å andra sidan kämpat oss till den här chansen att spela en sån här fantastisk match. Vi sa det innan att ingen feghet idag, utan ut och kör. Det är ett lättare mentalt läge än vad Linköping har och det kan vara en förklaring till att matchen såg ut som den gjorde. Sedan är ju publiken Sveriges absolut mest fantastiska publik i medgång och när de är här. Vi hoppas att de fortsätter att komma.
  Kan man säga att Södertälje har motsatt förhållande till Linköping?
  – Ja, de klarade platsen till superallsvenskan i sista omgången och har kunnat spela avslappnat. De har inga krav på sig direkt och det har ju rullat på för deras del hela tiden, så de är i ett helt annat mentalt läge än vad Linköping är.
  Hur går det på söndag?
  – Jag sa det till grabbarna att det här är ju inte klart ännu. Det är en match kvar och den måste vi vinna. Okej, sug på karamellen, det ska vi helt klart göra. Men se till att vara förberedda inför söndagsmatchen. Då måste vi gå fullt också. (010304)


Grattis till kvalplatsen, Zzzzödertälje

Nej, det är inte Hammarbys officiella hemsida som på det här något elaka sättet vill lyckönska sina lokalkonkurrenter.
  Den senaste tiden har vi nämligen haft en omröstning här på sidan om vilket lag i superallsvenskan som får läsarna att gäspa högst, det vill säga spelar den tråkigaste hockeyn.

  858 röster ramlade in och de fördelade sig enligt följande:

1. Södertälje 34,6%
2. Nyköping 20,4%
3. Rögle 14,5%
4. Tingsryd 10,4%
5. Bofors 7,0%
6. Skellefteå 6,7%
7. Linköping 6,4%

Webbmästers kommentar: SSK har inte varit mitt favoritlag i vinter när det gäller underhållning på isen, det har nog de som läst hemsidan märkt. Men man måste komma ihåg att de spelat under stor press under säsongen och när det har flutit på under superallsvenskan så har laget inte spelat fullt så gnetigt. Jag tycker därför att förstaplatsen är orättvis och grundar sig på höstens försyndelser mer än det nuvarande. Något skönhetspris är dock inte aktuellt, inte på tolv ljusår eller så.

  Nyköping är ett pålitligt grislag som förtjänar en topposition. En andraplats är lagom.

  Vad Rögle gör på tredjeplatsen vet bara de som röstat. Såg vi samma matcher? För framför allt i Ängelholm bjöd Rögle upp till en ganska underhållande hockey. Men, med all den motgång laget har så är det klart att man inte kan förmå något jätte-skönlir. Men trea på listan? Nej, vänd på hjälmen röstare!

  För att citera matchrapporten: ”Man har tyckt att SSK spelat onödigt tufft, att NH90 har spelat onödigt destruktivt och att Vallentuna spelat onödigt ryggsäcksmässigt. Men det var före Tingsryd, årets stora skräll i superallsvenskan.
  Som ett gigantiskt Kinderegg innehåller nämligen TAIF alla dessa överraskningar.”
  Ja, knöl, hak och grislaget Tingsryd borde naturligtvis toppa denna lista. Jag tycker att det är jättekul att ett otippat lag, som rasat till superallsvenskan på ett bananskal, kan skrälla. Men på det sättet Tingsryd spelat så hade jag föredragit Oskarshamn.

  Bofors är ett okej spelande lag som fått välförtjänt få röster.

  Matcherna mot Skellefteå brukar bli jämna och ganska trista underhållningsmässigt sett, men ok, något grislag är det inte.

  Linköping ”vinner” den här omröstningen rättvist. Laget spelar en hyfsat underhållande hockey. Nog kan de också haka, hålla fast och kramas, men det säger nog mer om svensk hockey och superallsvenskan än om LHC. (010303)


Hammarby – ett ”Bengans-Boys”

Slutsigalen har ljudit och omklädningsrummet fylls av ett positivt sorl. I korridoren står Jocke Persson och blir intervjuad av Radiosporten allt medan materialaren försöker få ordning bland klubbor, tejp och tröjor.
  Jag står mitt i och observerar, försöker kanske få se något som kan bli en bra ”story”.
  Det finns något där som inte riktigt kan förklaras, Johan Hagman kommer förbi och jag passar på att göra en kort intervju.
  Johan berättar om lagets kämpainsats. Hur laget tillsammans jobbar för att ta segrarna. Det är då en bit in i intervjun som det slår det mig vad det egentligen är jag har sett men inte riktigt kunnat ta på. Det är det väloljade maskineriet som just nu finns i Hammarby Hockey. En laganda som man kanske bara har sett hos "Bengans Boys" i handbollslandslaget.

Alla lika viktiga
  Det finns inget jag, ingen stjärna utan ett lag där varje kugge är en viktig det i maskineriet. Man berömmer och stöttar varandra.
  Jag försöker att få fram något om vad Johan tycker om sin egen insats. Men det är inte det som han vill prata om en dag som denna. Det är laget som är det viktigaste.
  – Jag försöker jaga på, vi måste vinna med laget, det är det viktigaste. Vi är ett team och det tror jag märks på isen också.
Intervjun går vidare och jag inser mer och mer att detta är ett lag som kan gå långt om man lyckas hålla laget intakt. Laget är ganska ungt, trots det finns där mycket rutin.
  Jag tackar Johan för intevjun och han lovar med ett leende på läpparna vinster de två nästkommande matcherna också, innan han susar vidare in i omklädningsrummet.
  Jag står där ett tag, funderar. Det låter så enkelt. Kanske det är det också?
  Jag får tag i Jan "Järlan" Järlefelt och ställer ett par frågor till honom, han förklarar om lagets stabilitet under matchen.
  – Totalt sett är är jag väldigt nöjd måste jag säga. Offensivt kanske det finns lite mer att önska, men motståndarna är duktiga med många elitserie-kvaliteter. Så det är svårt att spela riktigt snygg fin hockey.

Bra målvakter
  ”Järlan”, vill också lyfta fram att laget känner trygghet i att ha två så bra målvakter i Jocke och Johan.
  – Jag är inte orolig om någon skulle gå sönder, fortsätter han.
  Även denna intervju når sitt slut, och jag tar mig längre in i omklädningsrummet. Överallt så finns en optimism och en "vi-känsla" och hjärtliga gliringar haglar bland skydd och masker. Det kanske är lätt en dag som denna men någonting säger mig att även om laget skulle få sig en törn så reser de sig up tillsammans igen.
  Hammarby Hockey, lagmaskinen, fungerar och resultattavlan i det nu tomma Hovet visar det så bra det bara går. HIF–SSK, 3-0.
(010219)


Replicatröjor på ingång

De hett efterlängtade vita replicatröjorna är på gång. Hammarby har i veckan godkänt provtrycket och väntar in en laddning den närmaste tiden. Även de vanliga gröna replicatröjorna kommer inom kort.
  Priset är som tidigare, 395:-.
  Hammarby, Djurgården och AIK har tillsammans tagit fram en hygienserie; schampo, balsam, duschkräm, deo & sånt. Dessa kommer att inom kort leta sig fram till en butikshylla nära dig.
  En hockeypryl till: Årets inramade lagporträtt har också dykt upp. Dessa är till sponsorer, samarbetspartners o dyl i första hand, men är man intresserad av att köpa så går det bra att höra av sig till Hammarby Hockeys kansli, 08/643 80 00. (010210)


Bajen Grand Prix Open i Go-kart avgjord

Efter tuff träningsvecka som förberedelse till resten av säsongen genomförde vi idag en kul annorlunda social grej inom laget, nämligen Go-kart tävling nere i Hammarby sjöstad. En mycket uppskattad och rolig tävling.

  Efter kvalificeringsheat så blev det tre finaler: A, B och C-final.
  I jumbofinalen eller C-finalen vann Stefan Björk följt av Fredrik Gustavsson och Tobias Liberg. Noterbart: Daniel Broberg kom sist (enligt honom själv pga påkörning av Ari Turpeinen, näst sist, men det såg ingen!). Materialar-Hasse slutade femma, trots en bländade start och proffesionell stil, men en handledsskada satte stopp för högre placering, enligt honom själv. Smartast av alla i c-finalen var nog ändå Ronnie Glysing som lämnade stadion när han insåg att det skulle bli jumbo-final.
  B-finalen vanns av Kiruna-Töyrä, tätt följd av Oscar Steen och Jimmie Kraft. Noterbart: Jocke Persson som sa att han var klar för A-finalen kom bara fyra i B-finalen. Michael Badelt som inte ens satte på sig skyddsutrustningen, "jag är uppvuxen i en Go-kart", fegkörde och kom 5:a. Leif Dässman, världens bästa lagledare, slutade sist och ingen vet om han ens kom i mål!

  A-finalen till sist.
  Åtta stycken toktaggade proffsförare startade i ett ursinnigt tempo. Det värsta dem sett i Go-kart hallen. Inga regler tycktes gälla, varning-flaggorna ignorerades totalt.
  Vann gjorde Jonas "Niki Lauda" Götberg efter en taktiskt väl genomförd final. Tvåa var Mattias "Fegköraren" Hällback. Trea var Jocke "Nightrider" Gunler. Johan "Picko Troberg" Klint, fyra Johan "Skalman" Hagman. Femma kom Micke "Bromsklossen" Lundström. Och nu kom den stora skandalen! Ola "Vilde Villenuvue" Sandberg fick dagen enda svarta flagga efter rallysportens absolut fulaste övergrepp i modern historia. Vi vet hur vårdslös han ibland satsar ute på rinken men det var ingenting mot detta! Janne "Emerson Fittipaldi" Järlan låg på en säker tredje plats och bevakade bara när han skulle utnyttja misstag i Götbergs och Gunlers tvekamp och gå upp på en förstaplats när det plötsligt slog helt slint för "Sampa". Med en brutal boarding körde han med berått mod i högsta fart in i sidan på Järlans bil. Följden blev motorhaveri: drivremmen, överkamaxeln och spindelknuten flög all världens väg och dagen var förstörd för Emerson Järlefelt, Frågan är om Sampa får några fler byten på isen i år!

  Övrigt noterbart:
Snabbaste varvtiderna under dagen:
Ola Sandberg 21.29 s
Hällback 21.50
Göthberg 21.67
Gunler 21.75
Janne Järlan 21.75
Hagman 21.87
Klintan 21.87
Övriga p 22 sekunder lämnar vi hädan.
  Tack till Go-karthallen och Ronnie Glysing (som kom med idén, trots sina förarkunskaper) för en mycket rolig eftermiddag.
Janne Järlefelt (objektiv reporter)
(010210)


Underhållande, men power play får ”bara” godkänt

Under en period har vi haft en omröstning på hemsidan där man kunnat sätta betyg på hur Hammarby har skött sig. både spelarna individuellt och laget i olika avseenden.
  Bäst tycker läsarna att underhållningen har varit med ett snittbetyg på 4,01 (i en skala mellan 1 och 5). Därefter kommer målvaktsspelet, 3,85, anfallsspelet 3,80, box play 3,41 och försvarsspelet 3,07.
  Däremot tycker läsarna av Hammarby Hockeys hemsida att power play borde förbättras. Snittet där låg på 2,98.
  I omröstningen kunde man även betygsätta spelarna, men på grund av något tekniskt kajko så försvann alla forwardar över siffran 21 på tröjan till en början. Efter några dagar försvann cirka 15 spelare till. Men Jocke Persson fick mycket högt betyg, liksom Tim Eriksson, det hann vi i alla fall kontrollera. (010131)


6 000-gränsen överträffades direkt

Med risk att bli tjatiga måste vi med jublande stämma gnöla fram att Hammarby Hockeys hemsida slagit besöksrekord för fjärde veckan i rad!
  Tack vare spelarnas insatser på isen har hockeyn äntligen (får man väl säga) börjat närma sig den uppmärksamhet den är värd.
  Förra veckan gick vi över fem tusen besök i veckan på sajten och den här veckan var det dags att gå över sex tusen. Det känns oerhört roligt.
  Hammarby Bandys ordförande Kenneth Kvist har sagt att det är bra för alla Hammarbyföreningar när det går bra för en, och där har naturligtvis bandyn gjort ett bra jobb. Och med handbollens match mot Tumba på näthinnan så är det lätt att drömma om fem, sex tusen på Hovet även när hockeyn lirar. Varför inte redan på onsdag mot Skellefteå? (010130)


Martin och Tim till landslaget

Två hammarbyspelare har tagits ut till 5-nationersturneringen i Füssen i Tyskland 6-11 februari. Det är inte helt oväntat Martin Samuelsson och Tim Eriksson.
  Men då kan man fråga sig var förbundskaptenerna varit när Oscar Steen och Tomas Kollar lirat skjortan av motståndarna.
  Vänd på hjälmen förbundssnubbar! (010124)


Nisse målade i natt

Den gamle hammarbyspelaren (24 bast) Nils Ekman gjorde i natt sitt andra NHL-mål för säsongen då hans Tampa Bay åkte på torsk, 2-5, mot Washington. Nils var en av förgrundsfigurerna då Hammarby vann junior-SM 1994 och har efter Hammarby spelat i Finland, innan han åkte över till NHL. I Tampa har han åkt lite in och ut i laget. Nu får man hoppas att han får fler chanser. (010124)


En diskussionsgrupp har startat

Nu kan du som är intresserad att prata Bajen Hockey anmäla dig till den nya diskussionsgruppen, mailinglistan.
  Den fungerar så att man skickar ett mail till mailinglistan som skickar det vidare till alla medverkande. I Subject/rubriken skriver man då vad inlägget handlar om så att alla som får brevet kan bestämma sig om de vill läsa det.
  Hammarby Fotbolls supportrar har flera år haft en sådan lista, och där har det förekommit många intressanta diskussioner och rykten och roliga inlägg.
  Nivån bestämmar man ju naturligtvis själv, men en bra mailinglista med justa inlägg är kul att vara med i.
  Anmäler dig gör du längst ner på förstasidan. Det är lite grejer man måste fylla i, men det brukar lyckas efter några försök.
/Webbmäster (010122)


Nytt besöksrekord – igen

För tredje veckan i rad har besöksrekordet för Hammarby Hockeys hemsida slagits.
  Vecka 1 kröp vi över 4 500-strecket för första gången (Alltså besökare/vecka). Vecka två höjdes siffran med ett par, tre hundra och förra veckan, vecka 3, kom vi över ”drömgränsen” 5 000 besökare på en vecka.
  Och det gjordes med bred marginal. Hela 5 775 besök noterades.
  Det känns rent ut sagt jävligt kul. Inte bara för hemsidans medarbetare, utan framför allt att Hammarbys hockeylag börjar få den uppmärksamhet som den förtjänar.
 &nbtesp;Men det är klart, det går nog inte att hålla underhållande och uppoffrande spel, lagkänsla och en relativt välskött förening hemlig hur länge som helst. (010122)


Omröstningen om Bajens placering klar

Vi ställde frågan vilken plats Hammarby kommer på i superallsvenskan.
  Knappt 650 röster fick vi in, och de var ganska optimistiska. Inte så konstigt kanske då detta ju är en sida för hammarbysupportrar. Procentsiffrorna är avrundade.
1:a trodde 237 st, 36,9%
2. 111 st, 17,3%
3. 67 st, 10,4%
4. 51 st, 7,9%
5. 45 st, 7,0%
6. 39 st, 6,1%
7. 8 st, 1,2%
8. 85 st, 13,2%. (010119)


Nya tekningsregler lagom till SA

Man kan säkert anklaga Fagerlund och grabbarna i hockeyförbundet för många olika saker. Men enkla, lättförståerliga spelregler är definitivt inte en bland dem. För maken till rörig och svårbegriplig juristmeningsbyggnad får man leta efter. I lagboken exempelvis...
  Bakgrunden till det här är den nya regeln för nedsläpp som nyligen introducerats i svensk hockey och som kommer till Hammarbys nivå lagom till superallsvenskan. Håll till godo!

”...

1. Byte av spelare skall ske på följande sätt:
   Domaren intar sin position efter ett spelstopp.
Bortalaget tillåts fem sekunder att göra sina byten. Domaren markerar med uppsträckt arm att bortalaget inte får göra fler byten. Hemmalaget tillåts fem sekunder att göra sina byten. Det är hemmalagets skyldighet att byta i direkt anslutning till bortalagets byte. Efter fem sekunder markerar domaren, genom att ta ned den uppsträckta armen, att hemmalaget inte får göra fler byten. Detta innebär att samtliga byten skall vara avklarade senast 10 sekunder efter domaren intagit sin position.
  Det ovan skrivna sker enligt tidigare förfarande.

2. Direkt nedsläpp
  Efter varje spelstopp skall en av linjemännen skyndsamt markera platsen för det påföljande nedsläppet. När domaren tar ned den uppsträckta armen och därigenom markerar att alla byten skall vara avklarade, skall den tekande linjemannen blåsa en signal. Signalen markerar för lagen att nedsläppet kommer att äga rum efter maximalt fem sekunder. Sedan fem sekunder har gått (eller så snart tekarna satt klubborna i isen) skall linjemannen omedelbart släppa pucken. Tekarna ansvarar för att man ställer upp på ett riktigt sätt inom den angivna tiden.

3. Byte av tekare
  Genom att skyndsamt släppa pucken kommer matcherna genomföras snabbare. Då bägge tekarna är på plats gäller att klubborna skall komma i isen omedelbart. Om spelarna inte ställer upp på ett riktigt sätt, måste antingen felande spelare bytas eller pucken släppas. Om en tekare byts måste en annan spelare omedelbart inta hans position. Sker en omotiverad fördröjning skall pucken släppas ändå. Detta innebär således att linjemännen har rätt att göra nedsläpp utan att bägge tekarna finns på plats. Domaren skall inte ändra position med anledning av tekarbyte. När en andra tekare från samma lag blir bortbytt, skall domaren ådöma den felande spelaren mindre straffet (avsiktligt fördröjande av spelet).

4. Övriga spelares positioner
  Om en icke tekande spelare dröjer med att inta rätt position eller står påtagligt fel, skall han varnas av domaren. Även det felande lagets coach skall varnas. Vid varje ytterligare förseelse mot detta, skall det felande laget ådömas lagstraff (avsiktligt fördröjande av spelet).

5. Domarens skyldigheter
  Om domaren under ett nedsläpp upptäcker att någon spelare, utan egen förskyllan, inte är beredd, skall han omedelbart blåsa en signal för att antingen hejda nedsläppet eller, om nedsläppet redan gjorts, stoppa spelet. En anledning kan t.ex. vara en målvakt som inte har sin utrustning i ordning. Domaren skall inte ändra position med anledning av detta.

...”

Detta var alltså reglerna för – tekningar. Hoppas man slipper plöja igenom kapitlet om blockering, romanserien om icing eller biblioteket om utvisningar. (010109)


Besöksrekord inledde året

År 2001 har börjat bra. Både för hockeylaget och för hemsidan.
  För första gången har vi tagit oss över 4500 besök på en vecka och det är helt okej.
  Inför den här säsongen siktade vi på att få ett snitt på ungefär fyra tusen besök/vecka under säsongen. Nu kanske vi kan hoppas på 5 000.
  Hammarby Hockey börjar så sakteliga ta sig ur det stenhårda grepp av ointresse från fansen som präglat laget i många år. Nu är det viktigare än någonsin att laget gör bra ifrån sig i superallsvenskan. Det lilla intresse som nu börjat gro försvinner snabbt om resten av säsongen blir misslyckad. (010108)


Hammarbyare sköt Sverige till semifinal

Sverige ställde till med en skräll i kvartsfinalen i junior-VM då värdnationen Ryssland spelades bort med 3-2 (1-0, 1-1, 1-1).
  Sverige ledde med 2-1 efter två perioder och 4.20 in i tredje sköt Martin Samuelsson (enligt officiell statistik så var det Andreas Holmqvist – spelar väl ingen roll, en hammarbyare var det i alla fall!) det mål som skulle bli segermålet. Passningen stod Tim Eriksson för.
  Ryssland reducerade med cirka tre minuter kvar och pressade på för att nå en kvittering, men Sverige lyckades hålla undan.
  Nu spelar det nederlagstippade juniorlandslaget semifinal mot Tjeckien i morgon onsdag klockan 13. Där vill man ta revansch för 1-2-förlusten i gruppspelet. (010102)