Nu är Hammarby i superallsvenskan

47 sekunder kvar gör Piteå 4-3 mot Boden. Och Hammarby är redan idag i superallsvenskan. För Boden kan inte passera Hammarby. Det kan Skellefteå och antingen Södertälje eller Sundsvall. Men inte båda.
  Daniel Broberg är naturligtvis glad över dagens resultat.
  – Ja, det är bara att tacka. Det är skönt att slippa eventuella nerver i de sista matcherna, säger han. Jag tror att vi skulle ha fixat det på egen hand, men man vet ju aldrig.
  Nu väntar tre veckors uppladdning. Redan nu kan laget träna hårdare.
  – Som tränare var det här bra då vi kan köra lite hårdare än vad vi annars kunde göra.
  Kommer ni ta ut ett annorlunda lag i de sista matcherna?
  – Vi har inte pratat något om det ännu.
  Vilka lag följer Hammarby och Nyköping till superallsvenskan?
  – Jag tror att Skellefteå tar den ena platsen och Södertälje/Sundsvall den andra. Med tanke på höstens erfarenheter så tycker jag att Södertälje är ett bättre lag än Sundsvall. Men de möts troligen i en helt avgörande match och då kan det sluta hur som helst. Sundsvall är också ett bra lag.
  Hur ser du på södra seriens lag?
  – Linköping är mycket bra, det vet vi ju (fniss). Bofors är också bra. De är lite som oss. Har ett ungt lag. Oskarshamn är en skräll och Rögle är jättebra vissa år, de är upp och ned. (001230)


Nya bajenpoäng i jvm

Martin Samuelsson svarade för ett mål och Andreas Holmqvist för två målgivande passningar när Sverige besegrade Kazakstan med 8-2 (0-1, 4-1, 4-0) i junor-VM i Ryssland. Resultatet innebär att Sverige går vidare till slutspel. (001230)


Poäng av Tim när Sverige vann

Tim Eriksson passade fram till 2–1-målet när Sverige slog Slovakien med 3–1 i junior-VM. Målet kom efter ungefär åtta minuter in i tredje perioden.
  Nu talar mycket för att Sverige klarar att bli bland de fyra bästa (av 5) och gå vidare till slutspel.
  Samtidigt i en annan del av världen försökte en pappa ta med sina barn på Hammarby–Södertälje. Tyvärr var Hovet synnerligen tillbommat, matchen spelad och segern vunnen. Personen ville inte avslöja sitt namn men Hammarbys vd Ronnie Glysing har lovat att bjuda familjen på en match om de ger sig till känna. (001227)


Tim tröstmålade

Den andra träningsmatchen mellan de kanadensiska och svenska juniorlandslagen blev inte alls lika jämn som den första.
  Kanada vann matchen i Västerås med 5-1. Men det var Hammarbys Tim Eriksson som gjorde det svenska målet.
  Lite udda var det att Sverige vann skotten i den första perioden med 17-3, men Kanada vann perioden målmässigt med 3-0. Hundraprocentig utdelning, med andra ord. (001223)


Visst går vi till SA

Det anser majoriteten av de röstande på hemsidan.
  Vid omröstningen ”Vinner Hammarby norra allsvenskan?”, röstade visserligen bara 29,6% Ja, men 61,5% röstade på att Bajen i alla fall når superallsvenskan. Nio procent trodde varken eller.
  467 personer deltog i omröstningen. (001222)


Poängfulla juniorer

Tim Eriksson, Andreas Holmqvist och Martin Samuelsson spelade samtliga i onsdagens träningsmatch mot Kanada i Väsby.
  Tim Eriksson gjorde ett mål och en assist och Andreas Holmqvist passade till ett i matchen som kanadensarna vann med 6-4.
  Småkronornas coacher ådrog sig de tillresta hammarbyarnas missnöje när Martin Samuelsson blev bänkad i den tredje perioden. (001221)


Tre hammarbyare till JVM

I dag offentliggjordes truppen som ska representera Sverige i junior-VM i Ryssland.
  Turneringen spelas mellan den 26 december och 5 januari i Moskva och Podolsk.
  Hammarby har hela tre spelare med; Andreas Holmqvist, Martin Samuelsson och Tim Eriksson.
  Det betyder att matchen mot Södertälje eventuellt flyttas fram. (001212)


Mathias Hällback gjorde mål #100

När Mathias Hällback gjorde det förlösande 4-1-målet i andra perioden mot Sundsvall, så gjorde han samtidigt Hammarbys hundrade mål i Norra allsvenskan.
  Hemsidan misstänker att en del var inne och röstade på Hällback efter målet (fyyyyy), så vi vet inte hur många som verkligen hade rätt.
  Flest röster hade Andreas Paulsson, och Jonas Göthberg. Sen kom Stefan Töyrä. Även Samuelsson, Eriksson, Gunler, Steen, Lovén och Sandberg fick röster. (001210)


”Matchen mot Mora var bland de sämre på länge”

I morgon söndag spelar Hammarby en mycket viktig match mot Sundsvall, som nog är ganska tilltufsat efter Vallentunas skräll i veckan.
  Inte heller Hammarby gjorde någon höjdarmatch i veckan, även om det blev tre poäng mot Mora.
  – Det satt långt inne, säger Daniel Broberg. Det var bland de sämre på länge, tycker jag. Jag vet inte vad det beror på.
  Men Mora är väl alltid knepiga att möta?
  – Ja, fast den här gången var de svaga. Det var snarare så att Mora var svaga än att vi var bra som gjorde att vi vann. Vi gör ingen bra insats. Samtidigt är det skönt att vinna såna matcher också.
  – Vi har tränat väldigt bra. Både jag och Järlan tyckte att de senaste träningarna har sett mycket bra ut. Det har varit riktigt bra med fart. Det stör att det inte funkar under matcherna. (001209)


Ny gästbok och nya omröstningar

I samband med att den gamla gästboken gick ner sig (vi vet fortfarande inte om den kommer tillbaka ur cyberträsket) så försvann även de två omröstningarna.
  Resultatet blev ungefär att de flesta trodde på Hammarby, Sundsvall, Södertälje och 1,90 i superallsvenskan. Bland spelarna som var mest populära att ha i Bajen, märktes främst Johan Åkerman i Skellefteå. Flera ville även ha Södertäljes duktige Peter Gerhardsson.
  Nu håller vi på att rådda fram lite nya omröstningar. De kommer vartefter. (001209)


Nordmark proffs – igen

Robert Nordmark har gjort det igen. En ny klubb i ett nytt land.
  38 år gammal gör han comeback i engelska Nottingham Panthers. Nordmark har under hösten tränat med Malmö utan att få kontrakt.
  Han har under sin långa karriär hunnit avverka Djurgården, Västerås, Luleå, Brynäs och Frölunda i elitserien, Vancouver Canucks och St Louis Blues i NHL, Lukko Rauma i Finland, Zürich i Schweiz, och Feldkirch i Österrike. Samt då Hammarby.
  Allt enligt Hockeymagasinet. (001124)


”I helgen måste det bli sex poäng”

Daniel Broberg var av naturliga själ inte alltför nöjd med insatsen senast mot Tierp.
   – Nej, jag tyckte vi gjorde den sämsta matchen för säsongen. Det är svårt att hitta någon som får godkänt. Jag tycker trots allt att vi har spelat ganska bra tidigare, som till exempel mot Nyköping. Jag vet inte vad som hände i söndags. Jag vill inte tro att det var underskattning. Men det är så där om man inte ger det där extra, går in i närkamper och så vidare.
   Laget har talat mycket om hur man ska rätta till de fel som finns i spelet. Och Broberg tycker att det arbetet går framåt.
  – Vi gör mindre misstag i mittzon, dribblar inte så mycket när vi står stilla. Det har vi pratat igenom, både individuellt och i gruppen. Men vi har fortfarande lite kvar.
  I helgen är det två mycket viktiga matcher; mot Piteå och Skellefteå. Och målet är utsatt.
   – Sex poäng. Det är vår enda målsättning. Och jag ser det som en möjlig uppgift. (001121)


Samuelsson gjorde mål

Martin Samuelsson var i allra högsta grad bidragande till att Sverige slog Finland i U20-turneringen i Uddevalla i helgen. Han gjorde nämligen ett av målen då Småkronorna vann med 2–1. (001113)


Andreas Holmqvist i landslaget

På grund av ett sent återbud har Hammarby begåvats med ytterligare en landslagsspelare till Team 20-19-laget som ska spela en fyrnationsturnering nästa helg i Uddevalla. Det är Andreas Holmqvist som gör Martin Samuelsson sällskap. Inte konstigt med tanke på jävla bra han har varit hittills under säsongen, om ni ursäktar franskan... (001105)


Äntligen, besöksrekordet slaget

Förra veckan hade Hammarby Hockeys hemsida drygt 4 300 besök. Det är 200 fler än det förra rekordet från försäsongen förra året då Hammarby slog AIK i en träningsmatch.
  Det är egentligen inte någon överraskning. Intresset för hockeyn har stigit i takt med att laget presterat bra resultat och god underhållning på isen.
  Nu är frågan om även publiken är på matcherna är på väg tillbaka. Mot SSK var det drygt 1700 och på onsdag spelas en viktig match mot Nyköping. Den riktiga värdemätaren kommer kanske på söndag mot Tierp. Då får vi se om stampubliken på ca 300 själar har vuxit till sig en aning. (001031)


Hammarby tackar fansen

Aldrig har väl så få låtit som så många!
  Stämningen på Hovet med inramning av TIFO, pukor och flaggor skapade en otrolig inramning till matchen mot SSK.
  1756 åskådare, de flesta Hammarbyare, skapade en fantastisk stämning. Det lät som Hovet var fullsatt.
  Våra vänner bland publiken, våra motståndare och närvarande press öste beröm över Hammarbyklacken. De var fantastiska. De sjöng och var glada i tre perioder.
  Fantastiskt.
  Som vi sagt tidigare det behövs så få för att skapa stämning. Tänk vad roligt om det blev ännu fler mot Nyköping på onsdag hemma på Hovet.
  Det var bara en liten ide. Och som sagt – vi bugar och bockar alla tappra som medverkade till att stämmningen skapades.
Bästa hälsningar
Vännen
Ronnie (001026)


”Bajen det bästa laget vi mött”

Efter den första perioden i matchen mot Team Kiruna fick Hammarby mycket beröm för sitt spel av Kirunasupportrarna. Och efter matchen var de flesta övertygade om att Hammarby var det bästa laget de mött i år.
  I några matcher i rad har Hammarby börjat mycket svagt. Mot Södertälje blev det fyra snabba mål i baken. Men i matchen mot Kiruna spelade Hammarby från första stund.
  – Jag vet inte varför det har blivit så. Alla har satsat max från början, men i den här matchen lossnade det, sa tränaren Daniel Broberg.
  En av Bajens tongivande spelare i matchen var Stefan Töyrä, som spelade i Kiruna förra året.
  – Det var kul för Töyrä att få göra tre mål, sa Broberg. Han var mycket nervös innan matchen.. (001022)


Peter Johansson tog plats i Tyringe

Ny lägenhet, egen telefon, ett schysst vikariat och dessutom plats i Tyringe SoS:s a-lag.
  Hammarbys "tredjemålvakt" Peter Johansson har all anledning att vara nöjd just nu.
  Enda smolket i sportdrycksflaskan är att han än så länge bara är andramålvakt.
  – Det är synd att jag inte fick debutera mot Halmstad Hammers. Då hade jag kunnat visa att jag klarar av pressen. Där är det ju flera tusen på matcherna.
  Peter är glatt överraskad av Tyringes träningar, som trots att laget ligger ett snäpp under Hammarby, är väl så bra som här uppe i Stockholm. Och i nästa vecka börjar han jobba som fritidspedagog.
  – Ja, jag ska undervisa sjätte- och fjärdeklassare. Några lektioner ska jag hålla själv.
  De närmsta dagarna handlar alltså både om hockey och jobbplanering för Peter, som för övrigt berättar att han minsann ska försöka ta en plats i Hammarby – nästa år.
  – Hälsa till alla grabbarna!
  Hälsningen framförd...(001019)


Två hammarbyare med i landslagsturneringar

På tisdagen offentliggjordes två av svenska landslagets ungdomstrupper. Dels Team 20-19 som ska spela 4-nationsturnering i Uddevalla 10-12 november, dels Team 18 som ska åka över till Utah i USA och delta i en 5-nationsturnering den 5-10 november.
  Hammarby har en spelare med i varje lag. Martin Samuelsson ska spela med Team 20-19-laget och målvakten Carl Lundqvist åker med Team 18 till USA. (001017)


Usel start kostade poäng

Mungiporna pekade neråt efter matchen mot Södertälje. Tränarparet Järlefeldt och Broberg har definitivt setts muntrare. Och det var spelet i den första perioden man var mest förargade på.
  – Vi har ju snackat om att spela från början, nu gav vi bort segern, morrade Jan Järlefeldt.
  Alla som hemsidan talade med betonade den usla första perioden som skäl till förlusten. Ingen skyllde på domaren, men på direkt uppmaning kan man sluta sig till att domare Sjöberg inte hamnar på så många julklappslistor hos hammarbyarna, inte i år i alla fall.
  Nu följer två viktiga matcher mot Vallentuna. De två sista perioderna mot Södertälje inger hopp om sex poäng i dessa matcher. (001012)


Kraft och Gustavsson förstärker juniorlaget

Det är två juniorer som fått stå åt sidan i säsongsinledningen. Jimmie Kraft och Fredrik Gustavsson har i stället spelat med juniorlaget i väntan på en chans i a-laget. Ja, förutom en match då de inte fick spela.
  – Ja, det har pratats mycket om det, säger tränaren Daniel Broberg. Men det var bara en match, och då tyckte vi att a-juniorerna skulle klara sig utan förstärkning från a-laget. Men det var som sagt bara en match. Kraft och Gustavsson har spelat i de andra matcherna.
  Även Tomas Kollar och Oscar Steen, som hittills mest nött bänken, har spelat en del matcher med juniorerna.

Bra Moramatch
Daniel Broberg är annars mycket nöjd med segern över Mora.
  – Vi fick bra utdelning på våra chanser i den första perioden, säger han. Deras målvakt spelade lite osäkert, men samtidigt satte vi en bra press på Mora. Sedan spelade vi disciplinerat resten av matchen och trots att Mora försökte pressa på så kändes det ganska tryggt.
  På söndag morgon bär det i väg till Sundsvall, där man möter ett pånyttfött lag. Tämligen urusla i egna SCA-cupen, och nu slåss laget i toppen av serien.
  – De har i och för sig inte stött på topplagen ännu, säger Daniel Broberg. Men det är ett rutinerat lag med en väldigt bra målvakt som kan lyfta hela laget. Han var väl inte så bra i SCA-cupen. (001006)


En seger och en torsk i helgmatcherna

Så har säsongens första hockeyhelg avverkats. Seger över Piteå med 7-2 och torsk mot Skellefteå med 2-3. Ganska väntade resultat även om båda motståndarlagen var något sämre än väntat. Men det är tidigt på säsongen och ingen idé att dra några långtgående slutsatser av det här.

  Jan Järlefeldt om Piteåmatchen:
  – Jag tyckte vi spelade bra. Fast egentligen spelade vi bra mot Vallentuna också. De första två perioderna var suveräna. Mot Piteå gör hela laget en jättefin insats. Ingen faller ur ramen och vi spelar precis som vi snackat om innan.
  – Om jag är tvungen att nämna någon så blir det Tim Eriksson. Han är en härlig lirare att se. Även Morten Fjeld var bra.
  Efter skelleftematchen pekade mungiporna åt ett annat håll.
  – En anledning till att vi förlorade var att vi inte utnyttjade de numerära överlägena, säger Ari Turpeinen. I såna här jämna matcher är power-play avgörande och vi fick inte det att funka. Det var lite små marginaler på passningarna.
  – Ser man på skotten så skulle vi haft oavgjort åtminstone, fortsätter han. Men, jag vet inte. Skellefteå var lite starkare.   De tog returerna framför mål. Vi kom inte riktigt in framför mål.
  Joakim Persson är en av de sista spelarna som byter om. Han är mycket besviken.
  – Ja, jag tyckte vi hade matchen, säger han. Vi har bättre fysik än dem. De knäade redan i slutet av andra. Och i tredje hade vi ett bra tryck, men de fick tillfälle att återhämta sig när vi fick ett par utvisningar.

"Grabbarna jävligt nere"
  I tränarnas skrubb är det ganska tyst. Den gamla hammarbytränaren Leif Boork analyserar matchen och pekar på en taktiktavla på bordet.
  – Ni fick bra tryck i tredje, men hamnade i hörnen...så här, säger han och visar på tavlan.
  – Grabbarna är jävligt nere, konstaterar Järlefeldt efter en stunds tystnad.
  Daniel Broberg suckar.
  – Jag tycker inte att vi kom upp till en bra nivå - som vi kan spela, säger han. Det känns som om vi inte var långt ifrån en seger, men långt ifrån bra.
  Järlefeldt håller inte med.
  – Nej, jag tycker vi spelade bra men vi fick inte credit för det vi skapade.
  Han funderar vidare.
  – De skulle ha slagit Vallentuna. Då skulle de inte vara så toktaggade mot oss.
  Han reser sig upp.
  – Jag tror inte Skellefteå är bäst. Det är VI, säger han och skrattar. (001002)


Peter Johansson provspelar för Tyringe

Hammarbys tredjemålvakt Peter Johansson är de närmaste två veckorna i Skåne för att ta en plats i Tyringes lag.
  Detta är klart efter ett hårt jobb att hitta en ny klubb.
  – Det fanns inga stockholmslag som var villiga att låna Peter, säger Ronnie Glysing. De krävde att vi skulle betala lön och alla materialkostnader och det har vi tyvärr inte råd med.
  Om Tyringe är nöjt med Peter Johansson så kommer de att ta över hans kontrakt. Det betyder att han försvinner från Hammarby.
  – Det var det enda sättet att hitta en klubb. Inte heller Tyringe vill bara låna honom. Det är tråkigt. Peter Johansson har spelat mycket bra i Hammarby, men vi har två bättre målvakter.
  Ronnie Glysing tycker att det är synd att det riktats kritik mot tränarparet Järlefeldt/Broberg för hanteringen av Peter Johansson.
  – De har verkligen gjort allt för att hitta ett alternativ nära Stockholm, säger han. Jag menar, det var ju faktiskt först i Skåne vi hittade någon klubb alls som var villiga att ge honom en chans.
  Som tredjemålvakter kommer nu de båda mycket duktiga juniorerna Carl Lundquist och Henrik Karlsson, att fungera. (000930)


Lidingö bort – elva lag i serien

Nu är det klart. Svenska Hockeyförbundet beslöt i går att Norra Allsvenskan ska spelas med elva lag. Och att Lidingös samtliga matcher stryks.

  För Hammarbys del innebär det att laget får möta Vallentuna en extra gång hemma, och Södertälje en match borta.
  Matchen mot Vallentuna spelas redan nu på onsdag 27 september, vilket blir nytt premiärdatum. Mot Södertälje blir det extramatch fredagen den 27 oktober i Scaniarinken.
  Detta är bara ett förslag från hockeyförbundet, men inget tyder på att det slutliga beslutet blir annorlunda. Senast i morgon bitti ska det nya spelprogrammet spikas.
  Samtidigt kan vi berätta att hemmamatchen mot Södertälje den 25 oktober av allt att döma spelas på Globen. (000922)


Lyckan kort för Lidingö?

Nej, nu ser det mörkt ut igen för Lidingöhockeyn.
  Sponsorbudet som vid 17-tiden på torsdagen verkade bli räddningen, förvandlades några timmar senare till ingenting.
  Svenska hockeyförbundet beslutade efter Lidingös andra sorti att Vallentuna, Hammarby och Södertälje får möta varandra i två extra matcher.
  Det bör tilläggas att detta kanske bara är ytterligare en tur i ärendet. Allsvenska Hockeyföreningens vice ordförande Jan Simons anser att man bör fylla på med ett tolfte lag underifrån, exempelvis Huddinge.
  Men Rickard Fagerlund är inte tänd på den idén.
  Fortsättning följer... (000922)


Nya bud – Lidingö kvar?

På torsdagkvällen kom plötsligt en vändning i Lidingö-historien. Ett antal kokta sparvar flög nämligen in i LHCs gap.
  – En ny sponsor kontaktade oss under torsdagskvällen. Finansiären är beredd att satsa miljoner i klubben, säger Lidingös ordförande Orvar Blomberg till nyhetsbyrån TT.

  Turerna och ryktena har avlöst varandra. I går drog sig LHC ur allsvenskan, som då plötsligt skulle bestå av elva lag.
  Vad göra för Vallentuna, Hammarby och Södertälje som helt plötsligt blev av med fyra matcher, mot övriga lags två.
  Ett rykte har gjort gällande att de tre lagen skulle få två extramöten mot varandra i stället. Ett annat att Huddinge skulle ta över Lidingös plats.
  Men nu ser det alltså ut som om Lidingö har fått en pengastinn sponsor. Affären är dock inte färdigförhandlad enligt Orvar Blomberg
  Senast fredag morgon skall Lidingö lämna besked så att ett eventuellt inhopparlag kan förbereda turen till Hovet.
  Blir det Huddinge (som egentligen inte står först i kön, men som enligt allsvenska hockeyföreningen borde få platsen), torde det räcka med ett besked på måndag eftermiddag. SL har ju regelbundna turer från den södra förorten. (000921)


Lidingö drar sig ur allsvenskan

Lidingö HC har beslutat att lägga ned sitt a-lag. Det gör man på grund av den dåliga ekonomin klubben har dragits med ett längre tag.
  – Det är ett par miljoner som saknas. Det fanns inget alternativ för oss, säger kassören Richard Askehed till nyhetsbyrån TT.
  Beslutet, som gäller med omedelbar verkan, betyder att Norra allsvenskan helt plötsligt bara består av elva lag. Enligt hockeyförbundets ordförande Rikard Fagerlund finns det ingen möjlighet att fylla på med ett division 1-lag.
  För Hammarby Hockeys del innebär det här att premiären flyttas fram fem dagar, till matchen mot Piteå, lördagen den 30 september.
  – Det här är kolossalt tråkigt, säger Hammarby hockeys VD Ronnie Glysing. Det här är återigen en pulsmätare på att det inte står bra till med svensk hockey. Jag lider med Lidingö och med dess publik och inte minst alla pojklagsspelare som siktar på att ta en plats i a-laget i framtiden, säger han.

Andra i raden
  Lidingö hockey fortsätter att bedriva ungdomsverksamhet. Och så länge spelarna inte hittar andra klubbar, kommer klubben att vara tvungen att betala ut löner. Men man hoppas att slippa konkurs.
  Det här är det andra laget som på kort tid tvingats lämna in på grund av dålig ekonomi. Västerås IK gick i konkurs i somras.
  Även för seriemakarna på förbundet blir framtiden körig. På grund av det märkliga pool-systemet kan man inte bara låta Lidingös matcher ställas in, då man bara skulle mött norrlagen vid två tillfällen. Mot exempelvis Hammarby var fyra matcher planerade. (000920)


Möt Bajen i Söderhallarna

Lördag den 23 september kl 12.00 - 14.00 får Du träffa Bajens stjärnmålvakter Jocke Persson och Carl-Johan Klint med hockeykompisar.
  Snacka hockey och få lite tips.
  Låna klubba och puck och försök skjuta mål på dem.
  Välkomna önskar Söderhallarna och Hammarby IF Hockey. (000920)


Sista bitarna på plats

Nu är de sista namnen klara för Hammarbys a-lagstrupp för den kommande säsongen. I stället för att plocka bort någon ytterligare, utökas truppen och består nu av 14 forwards.
  Tomas Kollar, Fredrik Gustavsson och Jimmie Kraft tar därmed plats i laget. Under perioder då laget är skadefritt kommer en av dessa få träna och spela med juniorlaget.
  Hela lösningen blir ett slags både äta kakan och ha den kvar.
  – Det hade känts fel att ta bort någon av de här spelarna, säger Daniel Broberg.
  Det är fortfarande inte helt klart vad som händer med Joakim Millqvist, Niklas Storm och målvakten Peter Johansson. Johansson får kontrakt med Hammarby och lånas ut. För Storm och Millqvist letas det seniorlag, men det kan i Joakim Millqvists fall bli spel ytterligare ett år i Hammarbys juniorlag.
  Daniel Broberg, varför väntade ni så länge med att ta ut truppen?
  – Vi ville ge juniorerna tillräckligt många matcher på sig att visa upp sig.
  Det har sagts att ni skulle ha varit klara 31 augusti.
  – Vi sa i slutet av augusti till spelarna, men när vi hade tre skadade och fyra på landslagsuppdrag väntade vi till efter SCA-cupen. Vi hade inte fullt lag annars. Spelarna fick besked den 2 september så det var bara två dagars försening. (000913)


Truppen klar – nästan

Hammarbys trupp till årets allsvenska är nu nästan helt spikad. Det återstår fortfarande en del detaljer men följande är dock klart:
  Målvakten Peter Johanssson får inte en plats i truppen. Men han registreras som tredjemålvakt och lånas ut med möjlighet att ta tillbaka honom vid ett krisläge. Det kan gälla om Joakim Persson eller Carl-Johan Klint blir långtidsskadade.
  Joakim Millqvist tar inte heller plats. Det pågår diskussioner om vad som är bäst för Joakims utveckling som hockeyspelare. Förra året var hans första på superjuniorelitnivå.
  Niklas Storm kommer att lånas ut till ett seniorlag. Han har spelat fyra juniorsäsonger och enligt tränare Jan Järlefelt, kan han inte utvecklas vare sig i ett juniorlag eller på Hammarbys bänk.
  – Det har varit ett svårt val, säger Jan Järlefelt. Alla de här juniorerna är olika spelartyper och vi har diskuterat vad vi behöver i laget.
  Det har talats om att ytterligare en junior ska få lämna a-laget. Men, om och i så fall vem det blir, och hur den lösningen ser ut, är Järlefelt förtegen om. Det ska dock bli klart under veckan. (000904)


Bajens All Star Team i SCA-cupen

Trots fyra lirare i diverse landslag samt tre skadade (Turpeinen, Andersson och Sandberg) gjorde Hammarby en klart godkänd insats i SCA-cupen i Sundsvall (lite fylligare info om turneringen droppar in under veckan).
  Vi kan här presentera Hammarbys All Star Team-femma enligt de tillresta hammarbysupportrarna.
  Målvakt: Jocke Persson OCH Carl-Johan Klint. Enligt panelen helt omöjligt val. Å ena sidan släppte "Klintan" inte in en puck. Å andra sidan hade Joakim Persson mycket mer att göra.
  Backar: Jonas Göthberg och Tobias Liberg. Liberg efter extra omröstning som han segrade över Stefan Björk.
  Forwards: Andreas Paulsson, Stefan Töyrä (knappt före Oscar Steen) samt hela Hammarbys bäste spelare, pånyttfödde Mathias Hällback. (000903)


Sanningens minut för juniorerna

Helgens SCA-cup i Sundsvall är sista chansen för de fem juniorforwardarna Niklas Storm, Jimmie Kraft, Tomas Kollar, Joakim Millqvist och Fredrik Gustavsson att ta en plats i årets a-lagstrupp.
  Tre ska vara kvar och två ska bort. Antingen till juniorlaget eller som lån till ett seniorlag.
  – Alla följer med upp i helgen förutom de som spelar i olika landslag (Fredrik Gustavsson). Vi åker i morgon fredag vid tolv, halv ett. Efter turneringen ska vi ha bestämt oss, säger Jan Järlefeldt. (000831)


Ännu en till landslaget från Bajen!

Tim Eriksson har blivit uttagen till 5-nationersturneringen i Ryssland den 30 aug – 3 sep, då Jari Tolsa från Frölunda lämnat återbud pga skada.
  Det innebär att det är tre Hammarby-spelare med i truppen, förutom Tim var redan Martin Samuelsson och Fredrik Gustavsson uttagna.
  Kul för grabbarna och vi önskar dem ett stort lycka till! (000828)


”Skandal, skandal en speakerskandal...”

  – Det var en rolig match för oss i båset.
  Det sa speakern (talaren) hr T Klaesson en stund efter matchen Hammarby–Arboga.
  Och detta trots att talarbåset endast var fyllt till fyra sjättedelar, och trots att "inte kommunikationen men däremot informationen" med domare hr S Danielsson helt kollapsade vad gäller målgörare (det gick så långt att spelarna själva fick se till att allt blev rätt), och trots att hr J Sharp bara suttit ett fåtal matcher i båset, och trots att mångårigt rutinerade hr P Söderblom efter 15 år var tvungen att sköta Hammarbypojkarnas utvisade och inte gästernas vilket fick oanade följder då 15 års vana av dörrar som går inåt vänster nu plötsligt blev till inåt höger (dörrarna öppnas åt olika håll i båsen), och trots att puckarna höll på att ta slut i tredje perioden då ett antal av en puck till var tionde person i publiken rusade upp i den samma, och trots att delar av nämnda publik helt motiverat häcklade talaren p g a alla fel.
  Trots allt detta ansåg hr T Klaesson att det var en rolig match i båset.
  De är allt bra knepiga de där speakrarna...

Från vår utsände å Hovet. (000823)


Martin och Fredrik landslagsmän

Hammarby har inte bara en landslagsspelare i truppen. Förutom Morten Fjeld, bosatt i norska landslaget, blev även Martin Samuelsson och Fredrik Gustavsson uttagna till juniorlandslaget i veckan. Och inte nog med det. Calle Lundqvist och Henrik Karlsson i a-juniorerna har blivit utplockade till ett landslagsläger för Team 18. (000818)


En ny materialare – tack vare Gunler

Hammarby IF Hockey har nu fått ännu en förstärkning – nu på materialsidan.
  Då vår jätteduktige Roland Smids fick Elitserieanbud från AIK, stod vi kvar med bara en materialförvaltare - nämligen arbetsflitige Hasse Hansson.
  Efter många och långa diskussioner värvar vi nu en matrialförvaltare från Elitserien – och Luleå. Mikael Lundström heter han som nu flyttat ner till Hammarby IF. Mikael har varit i Luleå hockey totalt i 7 säsonger – 2 i A-laget och 5 i A-juniorlaget. En ung frisk norrlandsfläkt som är lite rädd för att få lappsjuka i Stockholm. Därför tog det tid innan Mikael kunde fatta ett för oss positivt beslut. Annars är Mikael snabb och duktig i sitt arbete.
  Jag är övertygad om att vi får ett bra team i Mikael och Hasse. Och våra grannar AIK och DIF har redan bjussat på kaffe och kaka och de är jättekompisar redan. Roger Andersson i AIK är väl en kung bland matrissarna bland Stockholmslagen. Han är mån om alla och mycket hjälpsam på alla sätt.
  Hammarby är glada över att Mikael nu anslutit till laget och hälsar honom hjärtligt välkommen till stora staden och framför allt Söder.
  Ett stort tack till Joakim Gunler som tipsade om Mikael.
Ronnie Glysing (000816)


Johan Hansson: Vi är som Bajen

– Från hemsidans utsände –

HOVET. Efter matchen mot Mora pratade vikarierande hemsidan några ord med ex-Hammarbyaren Johan Hansson.
  Hur känns det att komma hem igen?
  – Till Hovet eller till Mora?
  Ähh, både och.
  – Komma hit till Hovet är alltid kul. Men flytta till Mora känns rätt. Vi har precis fått barn, så det är lite lugnare tempo. Men vi trivdes väldigt bra i Stockholm. Tjejen har fortfarande kvar sitt jobb här, men är barnledig, så vi får väl se vad händer. Vi tar en säsong i taget.
  Hur har det gått för dej i år?
  – Vi har bara spelat en match. 6-6 mot Södertälje. Där gjorde jag 3 assist, så det känns bra. Laget är ungefär som dagens Hammarby, många unga lovande spelare. Detta kan vi tacka hockeygymnasiet i Mora för. Det är lättare att komma och spela i Allsvenskan än t.ex. i Leksand.
  Man känner igen ditt spel från förra säsongen, med att stå längst bak och bryta passningar med din långa klubba.
  – Ja, jag får väl rollen lite som en pappa över laget, och Mats Lusth (spelade inte, axelskadad) får vara farfar. Haha. Men det är kul med unga, hungriga spelare. Ofta slår inspiration rutin. Nu ser jag fram emot SCA-Cupen i Sundsvall. Det är en trevlig turnering. Och för första gången är ett elitlag med, Timrå. Kommer du dit?
  Självklart, vi syns då.

Hemsidans korrespondent å Hovet (000813)


Torsk, men Järlefeldt ganska nöjd

Hammarby förlorade den första träningsmatchen mot ett Linköping, med ett par träningsmatcher i ryggen. Men det fanns ändå ljuspunkter tycker tränaren Jan Järlefelt.
  – Jag tycker vi hade mycket fart och bra skridskoåkning, framför allt i den första perioden. Vi var bra med puck, men både försvarsspelet och power playspelet får vi träna mer på.
  – Linköping är ett jättebra lag och vi hade ju faktiskt sex spelare som gjorde seniordebut i dag.
  Den enda rapporterade skadan är Johan Hagman som fick en smäll i en axel. Men han skulle ändå stå över matchen mot Mora i morgon och skadan är inte allvarlig. (000812)


Morten på ingång mm

Hemsidan sprang in i Hammarbys tränarpar Janne Järlefelt och Daniel Broberg. Eftersom det inte var en intervju så avslöjar vi inte allt som sades. Men några kommentarer kan vi bjuda på.
  Om Morten Fjeld: "Hela laget är samlat förutom Morten. Han kommer om nån vecka då det har ordnat sig med lägenhet." "Han är inte en spektakulär dribbler, men han har varit bosatt i Norska landslaget i några år. Vi tror att han blir mycket värdefull."
  Om inställningen: "Alla spelare som är kvar från förra året har en mycket bra inställning. Tror att de vill ta revansch. Även juniorerna är mycket målinriktade. Det märks inte att de är juniorer. De har ingen överdriven respekt."
  Om spelarförluster: "Det är klart att vi ville behålla spelare som Wallenberg och Hannula (och Putte om han inte fortsätter). Men Bosman gör att vi inte har en chans att matcha elitlagen."
  Om Christian Sjögren: "Hans kontrakt gick ut i våras och han har ett nytt med Djurgården."
  Om säsongens resultatmässiga målsättning: "Det är svårt att säga nu. Vi har inte spelat någon match ännu och lagen har bytt ut många spelare."
  Om träningsmatcher mot Djurgården: "Tyvärr blir det inga. De gick så långt i slutspelet, därför börjar de sent på is och det fanns ingen tid för en match. Inte heller under juluppehållet blir det något, eftersom det inte är något uppehåll i år. Vi har matcher i mellandagarna. (000727)


Kirunabo utrökt från Wallenbergs residens

Inte nog med att han släpade ett flyttlass ända från Kiruna. När Stefan Töyrä kom fram till Hammarbyhöjden så hade han ingenting att flytta in i.
  Meningen var att han skulle ta över Patrik Wallenbergs lya. Men för en vecka sedan brann det i huset. En lägenhet eldhärjades och flera andra rökskadades. En av dessa var alltså Stefan Töyräs nya hem. (000707)


Molin till Brynäs

Förre hammarbyspelaren Johan Molin är klar för spel i Brynäs.
  Han kommer närmast från Västerås IK och många hammarbyare hade nog hoppats att han skulle komma tillbaka. Men tyvärr lockade elitseren och dess löner alltför starkt.
  Vad gäller Patrik Ericsons deltagande nästa säsong så är ingenting klart ännu. Mycket vaga rykten placerar honom i IHK Sparta Sarpsborg i Norge. (000707)


Mölndal nya allsvenskar

Västkustska Mölndal tycks ha flyt just nu, åtminstone idrottsligt. I helgen fick man (i form av domare A Frisk) döma EM-finalen i fotboll. På onsdagen fick dessutom ortens hockeylag en plats i höstens allsvenska.
  I och med Västerås IKs örnars trista vingklippning, blev en plats över. När Örnsköldsviks IK tackade nej gick förfrågan alltså till Mölndal Hockey.
  Vad gäller staden Västerås så har man nu ett helhyfsat bandylag, ett halvhyfsat fotbollslag och snart även en miljonupprustad ishall...
  Vad man ska göra där är för närvarande en gåta. (000705)


Stötta Bajen från TV-soffan

Nu har alla Hammarbyare chansen att stödja Hammarby Hockey ur soffposition. Sedan en tid tillbaka så finns nämligen Hammarby Hockey-chips. Det är sourcream-onionsmak och en spänn per påse går till Hammarby. (000702)


Martin och Tim draftade

Det är svårt att ha något emot årets nyförvärv. Två av dem blev till exempel tingade i veckans NHL-draft.
  Martin Samuelsson valdes i första rundan som nummer 27 av Boston Bruins. Därmed blev han den andra valda svensken, efter Lars Jonsson från Leksand som även han draftades av Boston (nr 7 totalt).
  I 7:e rundan, som 206:e namn draftades Tim Eriksson av Los Angeles. Det ska bli spännande att se dessa i Hammarby i vinter. (000626)


Johan Hagman stannar i Bajen

Efter några turer fram och tillbaka stannar Johan Hagman i Hammarby nästa säsong. När det väl kom till kritan ville föreningen och spelarna ha kvar den populära forwarden. Det hälsar även många supportrar med glädje, då det varit lite väl trångt i dörren under några säsonger.
  Vad gäller de unga spelarna med sommarkontrakt, så är det meningen att de ska få en rejäl chans att kvala in i a-truppen. Om inte så väntar en utvecklande säsong i juniorernas Superelit. (000624)


En trotjänare som fortsätter

Hammarby hockeys lagledare Leif Dässman kan inte slita sig utan fortsätter ännu en säsong. Det är Leffes 16:e eller 17:e säsong i HIF.
  – Det är ju så många år och jag har blivit så gammal att jag tappat räkningen, säger Leffe.
  Hammarby Hockey är mycket glada för att Leffe fortsätter och ser fram emot ännu en säsong med förhoppningsvis många hurrarrop ledda av Leffe. (000607)


Första obligatoriska isträningen

På torsdag finns det möjlighet att tjyvkika på Hammarbys nya trupp. Då genomförs den första obligatoriska isträningen i ishallen på Zinkensdamm. Klockan 18 skrinnar laget ut, förutom nyförvärven från Piteå som ansluter till truppen senare i juni. (000603)


Stort intresse för hockeyn

Så här i fotbollstider väntar man sig kanske inte att hockeyn ska röna något större intresse. Men så är det.
  Besöksfrekvensen på Hammarby Hockeys hemsida förra veckan var den näst största i år. Det är bara vecka 2 - med matchen mot Nyköping – som har varit bättre.
  Visserligen har det presenterats många nya spelare, men att en silly season-vecka ska dra mer läsare än slutspelsveckan mot Mora, är fantastiskt.
  Hemsidan kommer att uppdateras under hela sommaren. Med spelarintervjuer och när det händer något på värvningsfronten. (000602)


Två målskyttar till Hammarby

Nästa säsong spelar en landslagsman i Hammarby. Det är norske Morten Fjeld från Storhamar, en målfarlig forward.
  En annan målfarlig nykomling är Piteås Joakim Gunler som gjorde 16 mål och 17 assist på 45 matcher. Med det var han bäst i laget. Även Daniel Holmström är en skicklig poängplockare. Han hade 11+17 på 45 matcher och var bäste back och fyra totalt i Piteå.
  Nu återstår en forwardsplats att fylla. Hammarby hoppas fortfarande att Patrik Erickson ska tacka ja till fortsatt spel. (000529)


Roger Sandberg förstärker hockeyn

Nej, Hammarby Fotbolls duktige back Roger Sandberg ska inte lira hockey i vinter. Däremot tipsade han hockeyn om en "Mats Waltin"-typ som också kommer från Piteå. Daniel Holmström heter han och är en offensiv back (28 poäng för Piteå i fjol) Sandberg och Daniel Holmström är gamla polare och nu kan de se varandras matcher då de lirar vägg i vägg. (000525)


Bajen värvar O-ettan

Michael Badeldt, senast i Oskarshamn, har blivit klar för Hammarby. Han är född 1976 – fyller 24 bast i morgon – spelar back och har gjort 7 juniorlandskamper.
  Michael kommer från Halmstad och har tidigare spelat för Deggendorf Flames, Rögle och Sunne. (000524)


Bostäder sökes

Hammarby IF Ishockey är i värvningstagen. Nya spelarer är på ingång. Men vi behöver några lägenheter som spelarna kan bo i.
  Har du en lägenhet som ligger hyfsat centralt eller känner någon som kan hyra ut sin i minst ett år så är du mycket välkommen att kontakta Ronnie Glysing på 643 80 00.
  Hockeyspelarna är naturligtvis skötsamma, rökfria och de tränar inte slagskott i vardagsrummet. (000523)


En knippe juniorer och Stefan Björk

Hammarby Hockey har gjort klart med backen Stefan Björk som närmast kommer från spel i USA. Han har tidigare bland annat spelat i Huddinge.
  Nu är också ytterligare ett antal spelare ur förra årets a-juniortrupp kontrakterade. De har sommaren på sig att ta en slutlig plats i Hammarbys a-lag. Det är Tobias Liberg, back, Tomas Kollar, forward, Niklas Storm, f, och Jimmie Kraft, f.

  Ytterligare två förvärv är på ingång men Hammarby Hockeys ledning är förtegen om vilka det rör sig om, tills allt är klart. Väderstrecken är dock uttalade; en kommer från norr och en från väster... (000522)


En "Honk" till Bajen

I en trippande ström ansluter nästa års a-lagsbajare. Nu är det dags för tidigare a-junioren Andreas Holmqvist som tar steget upp till seniorhockeyn. Han är född 1981, duktig skridskoåkare. En spelande back, sägs det (Men, handen på hjärtat, man får väl hoppas att hockeyspelare på elitnivå generellt sett är just ”spelande”). (000518)


Framtidslöfte till Hammarby

Nu är det klart att Martin Samuelsson från MoDo spelar i Hammarby nästa säsong. Han är född 1982 och spås en lysande framtid. Moderklubb: Hammarby. (000515)


Nytt från ”Birger” Salmings hemstad

Ibland är ryktena på silly season inte alls silly. Stefan Töyrä som placerats i Hammarby en tid är nu också helt klar. Töyrä kommer från "BJ":s hemstad Kiruna, är född 1974 och är en duktig center. (000511)


”Järlan” tog studenten

Det är inte bara VM i ishockey som spelas i St Petersburg just nu. I lördags utexaminerades 15 hockeytränare av svenska ishockeyförbundet, däribland Hammarbys Janne Järlefeldt.
Utbildningen har pågått i två år och grabbarna (inga tjejer i den klassen, inte) har fått lära sig om ledarskapets olika frågor (vem som bestämmer) samt presentationsteknik (hur man bestämmer) och mediakunskap (hur man förklarar bort förluster, kanske?).
  Hemsidan räknar med att Hammarby Hockeys a-lag kommer att få nytta av denna spetsutbildning nästa säsong. (000510)


Lovén stannar

Nu tickar namnen in i Hammarbys trupp. I dag blev Fredrik Lovén klar. (000509)


Talangfull 82:a till Bajen

Hammarby Hockey har gjort klart med Västra Frölundas J18-landslagsman Tim Eriksson. En teknisk playmaker och framtidsman. (000508)


...åsså en till

Även Ari Turpeinen har beslutat sig för att dra på sig den gröna hjälmen kommande säsong, liksom tidigare nämnda Pålle och Sampa. Fast när det gäller Ola Sandberg brukar ju hjälmen åka av ganska omgående. (000503 - lite senare)


Två nya lirare klara

Nu är ytterligare två spelare klara för Hammarby nästa säsong. Det är Ola Sandberg och Andreas Paulsson som nu bestämt sig att fortsätta satsa i Hammrby Hockey. (000503)


Nästa säsongs trupp formas

– Vi ska behålla en stomme från årets lag om vi kan, och så ska vi utnyttja framgången med juniorerna.

  Orden är Stefan Öströms och de skvallrar om att Hammarbys a-juniorer på allvar kommer att få en chans att slå sig in i den allsvenska a-lagstruppen. Sju platser; en målvakt, fem utespelare plus en vad man skulle kunna kalla för "wild card", ska fyllas med juniorer.

  Just nu håller truppen på att formas, men det är ganska få namn som är 100-procentigt klara. Förhandlingar pågår med en lång rad spelare och utöver det är det spelare som spontant hör av sig och vill spela i Hammarby.

  – I år vill vi undvika ett alltför stort favorittryck. Det här är en långsiktig satsning, poängterar Stefan Öström.

  Huvudansvaret för a-laget får Jan Järlefeldt medan tidigare a-juniortränaren Daniel Broberg ska sköta träningen. Broberg har i sin tur huvudansvaret för a-juniorerna, medan coachningen sköts av nya tränare. Hammarbys a-lag och a-juniorlag ska fortsättningsvis länkas ihop mer än tidigare.

Vad gäller spelare så är följande klart:
De tre målvakterna är:
Joakim Persson (kvar sedan tidigare)
Peter Johansson (a-juniorerna)
Carl-Johan Klint (Vallentuna)

Klara utespelare:
Oscar Steen (a-juniorerna)
Joakim Andersson (kvar, inte Mälarhöjden)
Jonas Göthberg (kvar)
Mattias Hällback (kvar)

Spelare som slutar:
Patrik Wallenberg, Modo
Robert Nordmark, Mälarhöjden
Roberg Lindqvist, Mälarhöjden
Lasse Karlsson slutar

  Lånen Fredrik Johnsson och Vadim Slivsjenko får inte förnyat kontrakt.

  Gamla hammarbyspelaren Robert Ohlsson stannar i Oskarshamn, så han är inte aktuell.

  Hemsidan återkommer så fort det finns nya spelare att rapportera om. Förhandlingar pågår, som sagt... (000425)


Besöksstatistiken

Nu har hemsidan plöjt igenom all tillgänglig statisktik och tagit reda på hur många besök den haft de senaste två och ett halft åren. Besökstrenden är klart uppåtgående.
  1997 var antalet besök cirka 45 000 (beräknat, ungefär som på elräkningen), 1998 gick det upp till 50 000, 1999 hoppade det upp till 100 000, och hittills i år ligger hemsidan på en besökfrekvens på ca 120 000.
  Precis som publiksiffrorna så påverkas antalet besök av hur det går på isen (detta gäller främst vintersporter). Hammarby Hockeys hemsida har haft stora uppgångar runt viktiga matcher. Rekordveckorna är vid AIK-matchen i somras, i januari mot Nyköping och de två senaste säsongernas play off.
  Patrik Erickson och Ola Sandberg är de två spelarna som är populärast att läsa om. De har fått flest klick sedan nyår.
  Hemsidan ska framöver ha en "Heta Listan" som rankar spelarna, alltså hur många som läser intervjuerna med respektive spelare.

  På värvningsfronten är det mycket förteget. Det verkar inte vara någon idé att nämna några namn eftersom en spelare som verkar klar den ena dagen, försvinner nästa och tvärtom. Till exempel lär det inte alls vara 100 procentigt klart att målvakten Lasse Karlsson slutar. Men, vem vet? Inte du. Vem vet? Inte jag... (000424)


Patrik Wallenberg till Modo

Hammarby förlorar sin poängkung Patrik Wallenberg till SM-finalisterna Modo.
  Klart är också att målvakten Lasse Karlsson flyttar hem, liksom tränaren Staffan Tholson som snarare stannar hemma i fortsättningen, nämligen som tränare i hemstaden Kumla.
  Nu pågår arbete med att formera nästa års trupp. Mycket talar för att en rad A-juniorer får chansen, inte minst för att Hammarbys nya tränare Daniel Broberg, tränade A-juniorerna denna framgångsrika säsong. (SM-final som nykomlingar i SuperElit) (000409)


Äntligen! Nu är replicatröjorna här

Funderar du på vad du ska ge bort i julklapp?
  Eller letar du efter världens snyggaste tröja till Mors Dag?
  Då har du fått dina önskningar uppfyllda.
  Nu har nämligen de efterlängtade replicatröjorna kommit. De ser precis likadana ut som Bajens matchtröjor (fattas bara annat), har samma gröna kulör samt goda kvalitet.
  Finns i Large för de litet större och Small för de något mindre i familjeskaran.
  De kostar 395 kronor och finna att köpa på Hammarby Hockeys kansli som ligger på Heliosvägen 1B i Hammarby sjöstad. (Mitt emot Luma-huset ungefär). (000322)