”Bara ’Putte’ klart bättre än övriga”

Leif Dässman, Jan Järlefelt och Daniel Broberg i Scaniarinken.

Intervju med Hammarbys tränare Jan Järlefelt och Daniel Broberg

Texten publicerad i Hammarby Sportnyheter #1 Hösten 2000

Förra året gick Hammarby Hockey ut och slog med stora trumman.
  Det gick inget vidare.
  Till den här säsongen är trumman undanstoppad och målsättningen lägre.
  - Vår målsättning är att försöka ta oss till superallsvenskan, säger tränaren Jan Järlefelt.


Precis som förra året är det en tränarduo som tar hand om Hammarbys a-lag i hockey. Jan Järlefelt är kvar och vid sin sida har han Daniel Broberg som gör debut i seniorsammanhang. Han tog Hammarbys a-juniorer till SM-final i våras. Det var en stark prestation då laget var nyuppflyttade i juniorernas högsta serie, den som kallas Superelit.
  Järlefelt och Broberg har lika stor ”makt” när det gäller att sköta Hammarbys lag, men de har olika roller. Jan Järlefelt har hand om de taktiska genomgångarna liksom coachningen under matcherna. Daniel Broberg sköter träningarna.
  - Det är viktigt att understryka att vi samarbetar, säger Jan Järlefelt. Vi diskuterar allt och när vi inte är eniga så vinner den som har starkast argument.
  - Men vi är inte oeniga så ofta, inflikar Daniel Broberg. Vi har ungefär samma syn på hockey.
  Men under träningar och matcher så är det en röst som hörs. Bägge två påpekar hur viktigt det är att spelarna får klara besked från en person.
  Jan Järlefelt anser sig vara ganska aktiv i båset under matcherna.
  - Det är både och. Om spelet fungerar då är jag tillbakadragen och om det inte funkar då är jag mer aktiv; byter ut spelare eller ändrar i femmorna.
  Under matcherna fungerar Daniel Broberg mer som peppare. Han försöker påverka mer individuellt och pratar mycket med spelarna var för sig.

Inga stjärnspelare
I år har man plockat upp och även värvat ganska många juniorer. Det är en ganska stor skillnad mot förra året, då det handlade om ett gäng stjärnspelare. Eller var det inte stjärnspelare?
  - Jag tycker inte det, säger Jan Järlefelt. Det var bara en spelare som verkligen var klart bättre, och det var Patrik ”Putte” Erickson. Resten hade vi värvat från samma nivå. De var duktiga allsvenska spelare.
  Vad var det då som gick snett egentligen? Och hur är det i år?
  - Det fundamentala i hockey är att man är villig att underkasta sig allt arbete och att alla jobbar efter samma linje, samma tanke, säger Jan Järlefelt. Och det var en av sakerna som brast förra året.
  En annan anledning var att laget blev klart sent på sommaren och att det blev ont om tid att spela ihop laget.
  - I år jobbade vi hårt för att bli klara med laget redan i maj. Och jag tycker vi jobbar mycket mer för varandra nu, det märks redan, säger Järlefelt.

Tränarna har satt målet
Tidigt i somras hade laget ett möte där man bestämde målsättningen för säsongen. Rent sportsligt kom man fram till att ska försöka ta sig till superallsvenskan.
  - Men vi satte även upp moraliska, praktiska och känslomässiga mål, säger Daniel Broberg. Saker vi ska jobba med varje dag; träningarna, kosten, beteendet och så vidare.
  Järlefelt och Broberg har utarbetat en arbets- och grupprofil som laget arbetar utifrån. Under ledorden tålamod, intensitet, glädje och passion nöter man in detaljerna som ska få gruppen att fungera och resultaten att gå rätt väg.
  - I år är det vi som har satt upp vår målsättning. Inte massmedierna och inte Hammarbys styrelse, säger de. (031018)