AIK1444670-7212
Södertälje SK1443761-6511
Mora IK1423949-777
Hammarby14211136-985

24 oktober: Match mot Djurgården. Första mötet vann Hammarby med 6-5. Hasse Strömberg och Mats Larsson grattar målvakten Micke Lindgren. Bild i Hammarbyiten 50/1976. Ur Hammarbys arkiv.

12 december: Laguppställningarna i matchen Hammarby-Djurgården.

27 januari: Djurgården igen. Rolf Hagman gör 2-3. Matchen slutade 4-4. Bild i Hammarbyiten 51/1977. Ur Hammarbys arkiv.
Hammarbys lagbygge fortsatte. För tredje säsongen i rad var spelaromsättningen relativt låg. Laget tappade bland annat Kalle Lilja och Sören Holm, men på pluskontot fanns de egna produkterna Peter Lindgren och Pelle Lindbergh samt kanadensaren Vic Mercredi.
  Curre Lindström var borta och in som tränare kom i stället den gamla landslagsmannen Bert-Ola Nordlander. Hammarby var knappast favoriter då Djurgården tog sig ett år i division 1. Även Huddinge var topptippade och tog också andraplatsen.
  I play off blev sedan HV 71 för svåra

Division 1 Östra

761009 (Johanneshov)
Hammarby-Nynäshamn 6-0 (1-0, 4-0, 1-0)
Mål: Börje Skogs 2, Lars Hedenström, Conny Holmgren, Per-Olof Berlund, Kjell Keijser
Skott: 41-28 (18-7, 14-6, 10-7)
Domare: Kjell Grandin, Norsborg
Publik: 870

761013
NSA-76 (Nacka/Skuru/Atlas Copco)-Hammarby 1-7 (1-3, 0-1, 0-3)
Mål, NSA: Börje Hoback Hammarby: Kjell Keijser 2, Jan Lindberg 2, Per-Olof Berglund, Ove Carlsson, Rolf Hagman
Skott: 25-21
Domare: Arne Bagge, Surahammar
Publik: 593
Om matchen: Det var ganska jämnt i halva matchen. Gamla Nackastjärnan Kjell Keijser blev tvåmålsskytt.

761017
Huddinge-Hammarby 7-2 (3-0, 2-0, 2-2)
Mål, Huddinge: Lars Pruul 2, Sören Johansson, Thomas Palm, Lars Norberg, Lennart Wiman, Gerhard Wikner Hammarby: Jan Lindberg, Ove Carlsson

Publik: 815
Om matchen: Hammarby kom tillbaka efter smällen mot Huddinge och vann inför en sjungande publik.

761024 (Johanneshov)
Djurgården-Hammarby 5-6 (0-4, 2-1, 3-1)
0-1 1.07 Thomas Jägenstedt, 0-2 3.55 Lennart Älgekrans, 0-3 5.41 Hans Strömberg, 0-4 14.11 Hans Malm (Börje Skogs) spel 4-5, 1-4 21.53 Björn Palmqvist (Leif Svensson), 1-5 32.24 Jan Lindberg, 2-5 39.59 Sören Johansson, 3-5 43.37 Peter Wallin (Kent Bengtsson, Jan Andersson), 3-6 48.34 Börje Skogs straff, 4-6 56.10 Björn Palmqvist (Hans Särkijärvi), 5-6 57.43 Sören Johansson (Arne Orrestedt)
Skott: 26-29 (5-12, 9-9, 12-8)
Utv, Djurgården: 3x2 Hammarby: 4x2
Domare: Ulf Lindgren, Stockholm
Publik: 8 709
Om matchen: Hammarby chockstartade med ledningsmål efter bara någon minut. Sedan följde ytterligare tre innan perioden var slut. I den andra perioden pressade Djurgården men Hammarby kontrade in 5-1. Först i periodens sista sekund reducerade Djurgården till 2-5. Efter en snabb reducering i tredje satte Börje Skogs en straff till 6-3. Djurgården pressade för kvittering men lyckades inte ända fram. Hammarbys första seger i en seriematch mot Djurgården sedan 1948 var ett faktum.

761027 (Johanneshov)
Hammarby-Linköping 5-5 (3-0, 2-3, 0-2)
Mål, Hammarby: Lars Hedenström 2, Håkan Ferm, Hans Strömberg, Per Harju Linköping: Leif Bogren, Åke Byström, Kendel Dahlström, Tomas Blomqvist, Per Samuelsson
Domare: Gunnar Fransson, Tumba
Publik: 892
Om matchen: Hammarby började mycket bra med 13-1 i skott och 3-0 i mål i första. Sen gick det inte lika bra.

761031 (Johanneshov)
Hammarby-Surahammar 5-6 (2-1, 2-3, 1-2)
?-1 Rune Norrström, 2-1, 3-1 Lars Hedenström, 3-2 Rune Norrström spel 5-4, 3-3 Günter Rauch, 4-3 Per Harju, 4-4 Lars-Erik Thorén, 4-5 Leif Carlsson, 5-5 Börje Skogs, 5-6 48.02 Hans Bejbom
Övriga mål, Hammarby: Per-Olof Berglund, Vic Mercredi
Domare: Nils-Uno Lännström, Mariefred
Publik: 1 480
Om matchen: Hammarby började bra men tappade spelet allt eftersom.

761103 (Gränbyhallen)
Almtuna-Hammarby 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)
1-0 Hans Brunk, 2-0 Urban Englund, 2-1 Mats Larsson, 3-1 53 Håkan Englund, 3-2 Håkan Ferm
Utv, Almtuna: 2x2 Hammarby: 6x2
Publik: 2 339
Om matchen: Almtuna överraskade och tog två poäng mot ett Bajen i motvind. Alltför många utvisningar blev avgörande.

761108 (Johanneshov)
Hammarby-Göta 5-2 (2-2, 2-0, 1-0)
0-1 Håkan Mild, 0-2 Göran Östh, 1-2 Jan Lindberg, 2-2 Börje Skogs, 3-2 Hans Malm, 4-2 Jan Lindberg, 5-2 Conny Holmgren
Domare: Bertil Larsson, Ösmo
Publik: 1 044
Om matchen: Hammarby började den här måstematchen riktigt darrigt. Göta tog ledningen med 2-0 men Bajen kunde vända.

761110 (Vilundahallen)
Väsby-Hammarby 6-5 (4-0, 1-2, 1-3)
Mål, Väsby: John Pettersson 2, Bo Carlqvist, Jan Bäckman, Kent Engdahl, Jan Bohlin Hammarby: Börje Skogs 2, Per-Olof Berglund, Kjell Keijser, Jan Lindberg
Skott: 38-35
Publik: 1 050
Om matchen: Hammarby var helt ur slag men kunde sånär hämta upp ett 0-5-underläge.

761113 (Johanneshov)
Hammarby-Vita Hästen 14-2 (7-0, 0-1, 7-1)
Mål, Hammarby: Börje Skogs 4, Jan Lindberg 3, Conny Holmgren 3, Lars Hedenström 2, Per Harju, Per-Olof Berglund Vita Hästen: Christer Nilsson, Christer Juresta
Publik: 618
Om matchen: Hammarby gav inte Vita Hästen skuggan av en chans. En taktisk miss gav en andra period som slutade 0-1.

761121 (Norrköpings idrottspark)
Vita Hästen-Hammarby 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)
0-1 3 Ove Carlsson, 0-2 24 Kjell Keijser, 0-3 Per-Olof Berglund, 0-4 55 Kjell Keiser
Domare: Nils Uno Lännström, Mariefred
Publik: 732
Om matchen: Returmötet mot Vita Hästen blev betydligt jobbigare.

761124 (Johanneshov)
Hammarby-Väsby 8-2 (1-1, 3-0, 4-1)
Mål, Hammarby: Per-Olof Berglund 3, Hans Malm, Börje Skogs, Jan Carlsson, Rolf Hagman, Kjell Bergqvist Väsby: John Pettersson, Jan Bäckman
Domare: Nils Roos, Södertälje
Publik: 1 173

761128 (Stora Mossen)
Göta-Hammarby 2-7 (0-2, 2-2, 0-3)
Mål, Göta: Fred Björn, Lars West Hammarby: Mats Larsson 2, Håkan Ferm, Hans Strömberg, Börje Skogs, Conny Holmgren, Per-Olof Berglund
Publik: 258
Om matchen: Matchen var inte så ojämn som siffrorna ger sken av. Göta stretade på bra större delen av matchen. Till slut trillade dock puckarna in en efter en.

761201 (Johanneshov)
Hammarby-Almtuna 6-4 (1-1, 0-0, 5-3)
Mål, Hammarby: Kjell Keijser, Hans Malm, Vic Mercredi, Rolf Hagman, Håkan Ferm, Hans Strömberg Almtuna: Torbjörn Källsten, Roger Andersson, Mikael Granqvist, Håkan Englund
Domare: Ingemar Johansson, Surahammar
Publik: 1 351
761205 (Surahammars Ishall)
Surahammar-Hammarby 8-5 (3-0, 2-3, 3-2)
Mål, Surahammar: Hans Bejbom 2, Lars-Erik Thorén 2, Lennart Carlsson, Rune Norrström, Lars Bejbom, Günter Rauch Hammarby: Jan Lindberg 2, Jan Carlsson, Conny Holmgren, Thomas Jägenstedt
Publik: 1 159
Om matchen: Hemmalaget drog i väg till en 5-0-ledning i den andra perioden, innan Hammarby kom igång. Närmare än 3-5 kom man dock inte.

761208
Linköping-Hammarby 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)
Mål, Linköping: Peter Bülow Hammarby: Börje Skogs, Conny Holmgren, Vic Mercredi, Jan Lindberg
Domare: Anders Svensson, Mariefred
Publik: 1 775
Om matchen: Vic Mercredi blev matchhjälte med sitt 3-1-mål efter 8.48 i tredje perioden mitt i en Linköpingspress.

761212 (Johanneshov)
Hammarby-Djurgården 3-7 (2-1, 0-3, 1-3)
1-0 1.59 Kjell Keiser (Jan Lindberg) spel 4-5, 2-0 12.11 Kjell Keiser (Vic Mercredi), 2-1 16.24 Björn Palmqvist (Leif Svensson), 2-2 36.08 Tommy Tomth (Stig Larsson) spel 5-4, 2-3 37.42 Claes-Göran Wallin (Kent Bengtsson, Peter Gumundson), 2-4 38.32 Tommy Tomth (Björn Palmqvist, Stig Larsson), 2-5 45.20 Kent Bengtsson (Jan Andersson), 2-6 46.18 Bertil Karlsson, 2-7 52.46 Peter Gudmundson, 3-7 58.45 Håkan Ferm
Skott: 35-37 (12-12, 9-12, 14-13)
Utv, Hammarby: 4x2 Djurgården: 3x2
Publik: 7 214
Om matchen: Djurgården fick revansch från säsongsupptakten. Hammarby startade starkt och borde ha fått in fler puckar än de två man fick.

761215
Västerås-Hammarby 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
1-0 Bengt Alderin, 2-0 Thom Eklund, 2-1 Börje Skogs
Domare: Sven Wester, Arvika
Publik: 471
Om matchen: Hemmalaget skrällde mot ett oinspirerat Hammarby som verkade slagna redan i första perioden.

770107 (Johanneshov)
Hammarby-Huddinge 3-5 (1-1, 0-2, 2-2)
0-1 3 Sven-Erik Gustavsson, 1-1 Ove Carlsson, 1-2 Kent Johansson, 1-3 Kent Johansson, 2-3 Jan Lindberg, 2-4 Thomas Palm spel 3-3, 2-5 Tage Thomsson, 3-5 Hans Strömberg
Publik: 3 108
Om matchen: Ett storbråk utbröt i den tredje perioden vid ställningen 2-3. I spel tre mot tre avgjorde Huddinge med två mål och vann matchen rättvist.

770109
Nynäshamn-Hammarby 1-1 (1-0, 0-1, 0-0)
1-0 Leif Olsson, 1-1 Vic Mercredi
Domare: Christer Karlsson, Strängnäs
Publik: 259
Om matchen: Ett bottennapp av Hammarby. Pelle Lindbergh räddade poängen åt Bajen.

770112 (Johanneshov)
Hammarby-NSA-76 0-4 (0-1, 0-3, 0-0)
Mål: Per Göransson, Peter Bejemark, Hans Jöhnk, Börje Hoback
Utv, Hammarby: Vic Mercredi 2x2, Lars Hedenström, Kjell Bergqvist, Börje Skogs NSA: Bo Norden 2x2, Kent Larsson, Hans Jöhnk, Bengt Westin
Publik: 991
Om matchen: Hammarby chockades av Nacka och återigen fick få spelare godkänt, med undantag möjligtvis för Pelle Lindbergh som ändå gav bort ett av målen.

770116 (Johanneshov)
Hammarby-Väsby 9-0 (5-0, 1-0, 3-0)
Mål: Jan Lindberg 4, Kjell Keijser 2, Ove Carlsson, Håkan Ferm, Per-Olof Berglund
Publik: 673
Om matchen: Hammarby kom tillbaka och körde över Väsby. Bajens utvisningsbenägne kanadensare Vic Mercredi fick stå över och det var ett lyckat tränardrag.

770119 (Björkängens IP)
Huddinge-Hammarby 3-4 (0-1, 1-2, 2-1)
Mål, Huddinge: Lennart Wiman, Tage Thomsson, Thomas Palm Hammarby: Rolf Hagman, Jan Lindberg, Kjell Keijser, Mats Larsson
Publik: 818
Om matchen: Hammarby rättvisa segrare efter en ettrig forechecking. Bra i Bajen var Pelle Lindbergh, Hans Malm, Kjell Bergqvist och Kjell Keijser.

770124 (Johanneshov)
Hammarby-Västerås 6-2 (2-0, 2-1, 2-1)
Mål, Hammarby: Rolf Hagman 2, Håkan Ferm 2, Conny Holmgren, Per Harju Västerås: Stefan Persson, Torbjörn Eriksson
Publik: 671
Om matchen: ”Nya” Hammarby vann sin tredje match i rad och kopplade ett litet grepp om den fjärde play off-platsen. Allra bäst var Börje Skogs.

770127 (Johanneshov)
Djurgården-Hammarby 4-4 (4-2, 0-1, 0-1)
1-0 6.31 Claes-Göran Wallin (Jan Andersson), 2-0 7.22 Peter Wallin (Björn Palmqvist), 3-0 9.27 Björn Palmqvist (Stig Larsson, Peter Wallin), 3-1 17.17 Jan Lindberg (Kjell Keiser), 3-2 18.36 Rolf Hagman spel 5-4, 4-2 19.36 Lars-Åke Gustafsson (Björn Palmqvist), 4-3 25.08 Jan Lindberg, 4-4 53.58 Rolf Hagman
Skott: 25-36 (14-17, 3-11, 8-8)
Utv, Djurgården: 5x2, 1x10 Hammarby: 2x2
Publik: 5 662
Om matchen: Djurgårdens reservmålvakt Reino Sundberg hindrade Hammarby att vända matchen från 0-3 till seger. Bajen var mer motiverat.

770130 (Johanneshov)
Hammarby-Vita Hästen 6-2 (4-0, 0-1, 2-1)
Mål, Hammarby: Ove Carlsson, Tony Landeskog, Kjell Keijser, Hans Malm, Lars Hedenström, Jan Carlsson Vita Hästen: Tommy Andersson 2
Publik: 897
Om matchen: Hammarby gjorde 4-0 på en kvart och blev sen nonchiga så resultatet stannade på 6-2.

770202
Nynäshamn-Hammarby 3-4 (1-1, 1-1, 1-2)
Mål, Nynäshamn: Håkan Byhlin 2, Lars Gustavsson Hammarby: Conny Holmgren 3, Mats Larsson
Domare: Kennet Hjulström
Publik: 122
Om matchen: Mats Larsson var bäste Hammarbyspelare i den här matchen där segern hängde på en skör tråd.

770206 (Stora Mossen)
Göta-Hammarby 0-4 (0-1, 0-3, 0-0)
Mål: Rolf Hagman, Conny Holmgren, Jan Lindberg, Ove Carlsson
Publik: 137
Om matchen: En klassisk match i det fördolda. Den lilla publiken visste inte då att de såg det sista mötet någonsin mellan de två gamla giganterna inom svensk hockey. 17 SM-guld hade de bägge lagen fått ihop tillsammans.

770209 (Johanneshov)
Hammarby-NSA-76 6-2 (1-0, 2-2, 3-0)
Mål, Hammarby: Lars Hedenström, Ove Carlsson, Per-Olof Berglund, Jan Lindberg, Håkan Ferm, Rolf Hagman NSA-76: Bengt Westin, Börje Hoback
Publik: 1 004
Om matchen: Hammarby säkrade playoffplatsen efter en säker seger över Nacka.

770213 (Gränbyhallen)
Almtuna-Hammarby 2-8 (1-0, 1-6, 0-2)
Mål, Almtuna: Göran Andersson, Kenneth Persson Hammarby: Rolf Hagman 4, Börje Skogs 2, Conny Holmgren, Per Harju
Publik: 1 211

770216 (Johanneshov)
Hammarby-Surahammar 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)
Mål: Tony Landeskog, Hans Arkinger, Börje Skogs, Lennart Älgekrans
Publik: 464
Om matchen: Hammarby gjorde lite vad man behövde i den här matchen. Fick iväg 43 skott och satte fyra. Hammarbys kanadensare Victor Mercredi var hemskickad.

770220
Linköping-Hammarby 3-1 (0-1, 1-0, 0-2)
Mål, Linköping: Thomas Blomqvist, Pär Eriksson, Bo Claesson Hammarby: Ove Carlsson
Publik: 916
Om matchen: Linköping vann tack vare en större gnista. Mikael Lindgren bra i Hammarbys bur. Bäst i Linköping var Stefan Öström.

Play Off

770224
HV 71-Hammarby 7-1 (1-0, 3-0, 3-1)
1-0 1.40 Dennis Persson (Hans Wallin), 2-0 22.20 Bengt Kinell (Kaj Nielsen), 3-0 26.06 Anders Wilander (Bengt Kinell), 4-0 29.59 Christer Thorén (Bengt Kinell), 5-0 47.10 Mats Grötting (Bo Berggren), 6-0 50.11 Anders Wallin (S Å Söderberg), 6-1 55.18 Jan Lindberg, 7-1 58.09 Dennis Persson (Christer Thorén)
Publik: 4 632
Om matchen: HV var totalt överlägset, frmför allt i den andra perioden då man avgjorde matchen

770227 (Johanneshov)
Hammarby-HV 71 3-2 (0-1, 0-0, 3-1)
0-1 Dennis Person, 0-2 Hans Sjöö, 1-2 Jan Lindberg, 2-2 Hans Strömberg, 3-2 51.32 Rolf Hagman
Utv, Hammarby: Conny Holmgren, Jan Carlsson, Börje Skogs, Jan Lindberg HV 71: Mats Grötting, Lars Hedenström, Hans Wallin
Domare: Ove Dahlberg, Surahammar
Publik: 3 496
Om matchen: När Hasse Sjöö satte 2-0 fem minuter in i den tredje perioden såg Hammarbys säsong ut att vara över. Men tre snabba Bajenmål och inspirerat spel av Pelle Lindbergh i kassen tvingade fram en tredje och avgörande match.

770301
HV 71-Hammarby 6-3 (2-0, 1-3, 3-0)
1-0 10.36 Hans Sjöö, 2-0 19.01 Hans Sjöö (Christer Thorén), 3-0 21.00 Christer Thorén (Hans Sjöö), 3-1 31.45 Jan Lindberg (Börje Skogs), 3-2 34.08 Jan Carlsson, 3-3 34.25 Lennart Älgekrans, 4-3 43.08 Dennis Persson (Bo Berggren), 5-3 46.32 Hans Wallin (Mats Grötting), 6-3 52.27 Dennis Persson (Mats Grötting)
Utv, HV 71: 4x2 Hammarby: 9x2
Skott: 41-31 (13-7, 15-7, 13-17)
Publik: 4 800
Om matchen: När HV 71 tog ledningen med 3-0 i den andra perioden såg ånyo matchserien ut att vara avgjord. Men på nytt stänkte Bajen in tre snabba och kvitterade. HV 71 vann till slut fullt rättvist, om än med en fanatisk publik i ryggen. Det haglade pengar nycklar och burkar in på isen. En något sur Bert-Ola Nordlander sa efter matchen: ”Det är sorgligt att domarkommitén sätter en sådan här inkompetent kille till att döma en sådan här match. Ja, jag vill inte ens kalla honom för domare.”.

DM

761106 (2 omg)
Ulriksdal/Vireberg-Hammarby 5-4 eft förl (4-4)

Träningsmatcher

760827 (triangelturnering i Örebro)
Hammarby-KB Karlskoga 2-4 (1-1, 1-3)
Mål, Hammarby: Per-Olof Berglund, Lennart Älgekrans KB: Nils-Arne Hedqvist, Carlo Bodini, Dan Hermansson, Björn Rydh

Örebro IK-Hammarby 9-2 (7-0, 2-2)
Mål, Örebro: Lars Andersson 2, Kent ”Kneten” Andersson 2, Nils-Arne Björk 2, Bo Ahlén, Leif Udd, Mike Amodeo Hammarby: Lennart Älgekrans, Per Harju

760912
Linköpings HC-Hammarby 6-3 (1-1, 4-1, 1-1)
Mål, Linköping: Bo Claesson 2, Kendel Dahlström, Åke Byström, Peter Lindgren, Olav Bergström Hammarby: Mats Larsson 2, Per Harju

76123?
IFK Bäcken-Hammarby 3-6 (1-0, 0-4, 2-2)
Mål, Hammarby: Lennart Älgekrans 2, Jan Lindberg, Håkan Ferm, Ove Carlsson, Vic Mercredi

770101 (Johanneshov)
Hammarby-Litvinov, Tjeckoslovakien 5-5 (1-0, 1-3, 3-2)
Om matchen: Hammarby spelade mycket bra mot tjeckerna. Vic Mercredi speciellt bra, liksom Hans Malm och Kjell Keijser. Litvinov var ett bottenlag i ligan men hade landslagsspelarna Jiri Bubla och Ivan Hlinka.